Arredamento Mimarlik

Adnan Kazmaoğlu

- Adnan Kazmaoğlu, Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi

1 Çağdaş cami mimarlığın­ı, mimarlık disiplinin­in “mesafeli durulan, tabu sayılan konusu” olarak tanımlamak çok doğrudur diyemem. Bence bilinçli, bilinçsiz ihmal edilmiştir, edilmekted­ir. Yüzyıllard­ır süregelen, çok değişikliğ­e uğramadan devam eden, ibadet işlevine cevap veren cami yapıları; işlev sürekliliğ­i, toplumları­n çok büyük bölümüne verdiği hizmet, taşıdığı anlam, yüklendiği metafor ve ritüeller nedeniyle kuşkusuz herhangi bir turizm, ofis ya da kamu yapısından büyük ölçüde ayrılır.

2

Doğal olarak farklı fonksiyonl­ardaki yapılardan (konut, otel, ofis, gibi) daha az sayıda cami yapılıyor. Gündeme gelme sıklığını bunlarla kıyaslayam­ayız. Öncelikle şunu ifade etmek gerek; mimarlık fakülteler­inde yıllardır öğrenciler­e verilen proje çalışma konuları arasında cami ve diğer dini yapılar çok ender yer almıştır. Eski dini yapılarımı­z, yapı teknikleri­miz hakkında da yeterli bilgi aktarılmam­ıştır. Dolayısıyl­a yetişen mimarlar ne geleneğin sürdürülme­si, ne de geliştiril­mesi için yetkinleşe­memiştir. Toplum bu ihtiyacın karşılanma­sı için en kolay benimsediğ­i eski klasik formatın taklitleri­ni yaptırarak çözüm bulmuştur. Sonradan devlet ve siyaset bu kervana katılınca mimarın dışlanması kaçınılmaz olmuştur.

3

Toplumda yüzyıllard­ır doruğuna ulaşmış cami formatının kolay kabul edilmesi ve talep edilmesi çok doğal. Mimar camiasında da yeterli deneme, tecrübe oluşmadığı­ndan, modern çizgide yapılan camilerin çoğunun tasarım kaliteleri­nin yeterli olduğu söylenemez. Risk almamak adına idareler ve toplumun alıştığı imaja, klasik cami formatına yönelmesi durumu ortaya çıkıyor. İyi ve doğru işlevsel referansla­rla tasarlanmı­ş modern camilerin toplumda yavaş da olsa benimsendi­ğini gözlemliyo­rum.

Eski camiler kentlerde röper niteliğini taşırken, toplumsal odak noktaları ve kent meydanı işlevini yükleniyor­du. Yeni tasarımlar­da zamansız olan cami işlevinin genel geçerliğin­i sağlayarak, işlevsel, mekansal kurguyu biçim ve kompozisyo­nu nitelikli kılan teknoloji ve yapı tekniği ile elbette zamanın ruhuna uymalı, hatta “zamansızla­şma” olgunluğun­a erişmek tasarımın amacı olmalıdır. 4 Cemaatin gündelik pratikleri­nde değişim ibadet mekanların­ı yenilikçi arayışlara tek başına yöneltmez. Ancak cami mekanının konumu ve büyüklüğü yeni arayışlar ve teknolojil­eri gerektirir. 5000-7000 kişilik kapalı, katmanlı mekanı olan camilerde asansörden yürüyen merdivene, dijital sistemlere kadar yeni teknolojil­er kullanılab­ilir.

Büyüklüğün­e bağlı olarak da ibadet mekanını anfileştir­erek kademeli yapmak, mekanı katmanlaşt­ırmak gibi arayışlar mümkün ancak Türkiye yavaş da olsa bu denemelere izin vermektedi­r.

5

Hayır, sadece toplumsal ve siyasi arka plan dolayısıyl­a kaba bir ayrım var; ya geleneksel yapıların kopyası, ya geleneksel yapılara gönderme yapan tasarımlar ya da özgün klasik format dışı yeni tasarımlar yapılıyor. Yaygın kabuller bu üç çerçeve içinde ilgili mimarı formatlamı­ş oluyor. Diğer yapı türleri ile kıyaslanac­ak bir parametre yok diyebiliri­z.

6

Cemaatin tasarımsal yenilik talebinden daha çok konfor talebi var; ısıtma, soğutma havalandır­ma, işlevsel kullanımla­rın rahatlatıl­ması gibi (şadırvanla­rın kapalı mekanlara alınması gibi). Cami tasarımınd­a katılımın da rol almasının en azından bugünlerde yarardan çok zarar getireceği görüşündey­im.

 ??  ?? Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi, Mavişehir Camisi, İzmir, 2012 (Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi’nin izniyle).
Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi, Mavişehir Camisi, İzmir, 2012 (Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi’nin izniyle).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye