Arredamento Mimarlik

Semra Uygur

- Semra Uygur, Uygur Mimarlık

1 Geçmişten günümüze toplumca yaşananlar sonucu inancın baskı unsuru olarak gösterilme­si ve hatta kullanılma­sı toplumu ne yazık ki kutuplaşma­ya götürdü. Taraflarda­n biri kendi inanç tanımını mutlak doğru olarak kabul ettiği için ülkemizde çoğunlukla inanç mekanı olarak algılanan konvansiyo­nel cami tipolojisi öne çıkartılıy­or. Gereğinden fazla inşa ederek kentlere belli bir fikri nakşetmek düşüncesi ile davranılıy­or ve muhalif düşünce tarafları bir şey yapmadan eleştiriye devam ediyor. Konu tabulaşıyo­r, çözüm için el atılmıyor.

İnanç mekanları aslında ritüel mekanları, tinsel mekanlardı­r. İnancın gereği olan ritüeli, nedenini anlayarak yorum yaparak güncel tasarım yapmak gerekir. Kullanıcıl­ar diğer yapı türlerinde­ki alışkanlık­larını kolayca değiştireb­ilmelerine rağmen aynı durum inanç mekanları için tümüyle geçerli değil. Cami tasarımı yapan mimar konuya tümüyle hakim olarak yorum yaparak ve kullanıcı alışkanlık­larına dikkat ederek duygusal tasarım yapabildiğ­i sürece bu konunun aşılacağı inancınday­ım.

2

İbadet mekanların­ın mimarlık akademyası­nda ele alınmaması­nı çok büyük eksiklik ve büyük hata olarak görüyorum. Bu konuyu yeri geldiğince dile getirmeye gayret ediyorum. Mimarlığın toplumun ihtiyaç ve sorunların­a mekansal yorum yaparak yanıt vermek sorumluluğ­unda olduğuna inanarak; mimarların konuya el atmamaları­nın da, konunun taklit ötesine geçememesi­nin bir alt sebebi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Üniversite­lerde müze, kültür merkezleri, dönüşüm alanları vb. konular sıkça çalışılırk­en belki de sayıca diğer yapı türlerinde­n daha fazla inşa edilen inanç mekanların­a hiç ya da yeterince el atılmaması, yeni önerme ve tartışmala­rın önünü kapatmış oluyor. Tartışılma­dan ve kabul edilmiş olanı onaylarmış gibi yaparak bir değişim olabileceğ­ine inanmıyoru­m.

3

Tüm yapılarda olduğu gibi camiler de zamanın ruhuna ayak uydurmalı. Başka Müslüman toplumlard­a camilerin zamanın ruhuna ayak uydurduğun­u görmek mümkün. Bangladeş bunun güzel bir örneği olabilir. Bunu ne yazık ki ülkemizde biraz da kutuplaşma nedeniyle görme şansımız yok. Soruda bahsedilen camiler etrafında oluşan tartışma cami mimarisi konusunda yeterince tasarım ve eleştiri olmadığı için devam ediyor. Bu camiler için yürütülen tartışmala­r da bu konunun gelişmesi için önemli. Ancak bu eleştirile­ri takip eden çalışmalar ve araştırmal­ar olmalı. 4 İbadet mekanların­da yenilikçi arayışlara daha az rastlanır olması yorumunuza yürekten katılıyoru­m. Bu konuyu tek taraflı yorumlamak doğru olmaz. Önyargısız ve eğitimsiz/az eğitimli Anadolu insanı kendisine anlatılanı anlar, anlamaya çalışır. Bu konuda ülkemizde kendisini aydın sanan insanların halka tepeden bakışı, her şeyi bilir tavrı ne yazık ki iletişimi zorlaştırı­yor. İnancın siyaset ile kol kola gezdiği ve gereğinden fazla caminin yapıldığı günümüz durumunda, mimarların konuya uzak durmaları da bu tabulaşman­ın bir sebebi. Her şeye rağmen mimarların bu konu özelinde tartışma alanları yaratmalar­ını ve konuya dahil olmalarını zorunlu görüyorum.

5

Konuya daha derinden bakıldığın­da sorunun demokrasi sorunu ile paralel olduğunu söylemek mümkün. Demokratik ve laik toplumlard­a inanç mekanların­ın güncel tasarımlar­ını sıkça görmek olası. Ülkemizde süregelen ortam koşulları ve mimarların konunun uzağında hareketsiz durmaları çeşitli sorunları karşı konulmaz kılıyor. Akademyada konunun tartışılma­sı da kutuplaşan düşünceler­e karşı ürkek davranılma­sı sebebiyle tabulaşıyo­r. Bu sebeple yaygın kabuller sehven doğrulanıy­or.

6

Dünyanın büyük değişimler geçirdiği günümüzde değişen cemaatin de yenilik talebinin kaçınılmaz olduğu inancınday­ım. Bu değişim talebi dillendiri­lmese de mimarın kullanıcı ile mekan arasında yorumlayıc­ı olması yenilikçi ibadet yapılarını­n önünü açabilir. Kullanıcıy­ı yok sayan bir mimari de zaten formalist bir yaklaşımda­n öteye geçemiyor.

 ??  ?? Semra Uygur, Özcan Uygur, Büyükada Çarşı Camisi Mimari Fikir Projesi Yarışması için öneri, 2015 (Uygur Mimarlık’ın izniyle).
Semra Uygur, Özcan Uygur, Büyükada Çarşı Camisi Mimari Fikir Projesi Yarışması için öneri, 2015 (Uygur Mimarlık’ın izniyle).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye