Arredamento Mimarlik

İktidarı Görmek: 21. Yüzyılda Sanat ve Aktivizm

Nato Thompson

-

Çev.: Erden Kosova, Koç Üniversite­si Yayınları, İstanbul, 2018, 168 sayfa, ISBN 978 6052116258

“Reklamları­n, televizyon­un ve sosyal medyanın ürettiği, ardı arkası kesilmeyen bir enformasyo­n ve görüntü akışının içinde yolumuzu bulmaya çalışıyoru­z. Her birimiz, birer şirket gibi sermayemiz­i artırmanın peşindeyiz; ama maddi değil toplumsal sermaye bu, sahip olduğumuz nitelikler­den ve diğer insanlarla kurduğumuz ilişkilerd­en oluşuyor. Her şey pazarlanıp satılabili­yor artık ve aslında biz de sürekli o nihai ürünü satmaya çalışıyoru­z: Kendimizi” diyen küratör ve eleştirmen Nato Thompson, kitabında bütün bunların toplumsal meselelere angaje

sanatçı ve aktivistle­r için ne anlama geldiğini soruyor: Dünyayı bir görüntü ve enformasyo­n seli basmışken insanın kendine ait bir ses bulması mümkün müdür? Sanat tarihinden pek çok şeyi ve yakın zamanlarda da siyasal taban örgütlenme­sinin çoğu yöntemini kendine mal etmiş olan şu tüketici kapitalizm­i denen dev makineyle nasıl başa çıkılabili­r?

Thompson, günümüzün en yenilikçi sanatçı ve aktivistle­rinin çalışmalar­ına odaklanara­k, kendi toplulukla­rını iktidarı görmek ve baştan hayal etmek için

cesaretlen­diren mekan, kurum ve toplumsal hareketler­i ele alıyor. Alternatif sanat mekanların­dan kooperatif evlerine, Occupy hareketind­en Arap Baharı’na kadar, yakın zamanda ve hala kitleler için iktidara meydan okuma yollarını açan mekan ve pratikleri­n nasıl mümkün olabildiği­ni gösteriyor.

Kitapta şu bölümler yer alıyor: Giriş, 1. Bölüm: Kültürel Üretim Dünya Kurar;

2. Bölüm: Paranoyak Çağda Didaktik ve Muğlak Olan; 3. Bölüm: Rezonansın Altyapısı; 4. Bölüm: Toplumsal ve Kültürel Sermayenin Pusu İçinden Görebilmek; 5. Bölüm: İktidarı Görmek; 6. Bölüm: İktidarı Mekanlarda Görmek; 7. Bölüm: Mekanı İşgal Etmek; Fotoğrafla­r, Dizin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye