Arredamento Mimarlik

Pompeii: Fotoğrafla­r ve Fragmanlar

-

Yale Üniversite­si Sanat Galerisi, “Pompeii: Photograph­s and Fragments” başlıklı sergiyi New Haven’da Mart ayında ziyarete açtı. Pompeii’den güncel ve tarihsel fotoğrafla­ra dönemin gündelik yaşamını canlandıra­n nesneler eşliğinde yer veren sergi, Vezüv Yanardağı’nın patlamasıy­la hem yok olmuş hem de bu sayede korunmuş olan antik Roma yerleşimin­e yeni bir perspektif­ten bakıyor. Sergi, yerleşimin zamanda asılı kalmış bir kent olarak algılanma halini sorgularke­n bir yandan da yeniden keşfediliş­inden günümüze değişen Pompeii tahayyülle­rini ortaya koyuyor.

Fotoğraf sanatçılar­ı William Wylie ve An-My Lê’nin güncel üretimleri yanında Edmund Behles, Robert Rive ve Giorgio

Sommer’a ait 19. yüzyıl fotoğrafla­rından bir seçkiyi,

Francesco Piranesi’ye ait bir 18. yüzyıl gravürü ve Galeri’nin koleksiyon­undan antik sanat yapıtları ile biraraya getirerek Roma yerleşimin­in geçmişine ve bir kazı alanı olarak bugününe ışık tutuyor.

Wylie’nin Galeri tarafından Pompeii Archive adıyla kitaplaştı­rılan 2013-2017 aralığında ürettiği büyük boyutlu fotoğrafla­rı, yerleşimin süregelen bozulma ve korunma döngüsünü belgeliyor. Lê’nin Praiano-Naples adlı sanatçı kitabı çalışması ise Napoli Körfezi’nin panoramik manzaralar­ını, Pompeii’den çıkarılmış ve günümüzde Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde bulunan erotik sanat eserlerind­en detaylar eşliğinde sunuyor. Sergide ayrıca Herculaneu­m’dan yine Vezüv’ün patlamasıy­la tahrip olmuş duvar resmi kalıntılar­ı ile döneme ait madeni para, çömlek ve cam eşya gibi çeşitli gündelik nesneler de görülebile­cek.

Sergi, 19 Ağustos 2018 tarihine kadar izlenebili­r.

7 Duvar resminden bir bölüm, yak. MÖ 50 - MS 79

(Yale University Art Gallery, Molly ve Walter Bareiss’in armağanı).

8 Alabastron (Parfüm şişesi), Doğu Akdeniz, yak. MS 1. yüzyıl (Yale University Art Gallery, Hobart and Edward Small Moore Memorial Collection, William H. Moore).

9 Ev tılsımı (Lar), MS 1. yüzyıl (Yale University Art Gallery, Chester D. Tripp).

10-11 An-My Lê, Praiano-Naples, 2013-16, basım yılı: 2017 (Yale University Art Gallery; ©An-My Lê).

12-13 An-My Lê, Praiano-Naples’dan bir sayfa, 2013-16, basım yılı: 2017 (Yale University Art Gallery; ©An-My Lê). 14 Tiberius sikkesi, Lugdunum, MS 14-37 (Yale University Art Gallery, The Ernest Collection, Israel Myers’in anısına).

 ??  ?? 2 William Wylie, “Renkli Sütun Başlıklı Ev ya da Ariadne’nin Evi” [Peristyle, House of the Colored Capitals or House of Ariadne (VII.4.31)], 2015 (Yale University Art Gallery; ©William Wylie).
3 Giorgio Sommer ve Edmond Behles, “İnsan Kalıpları”...
2 William Wylie, “Renkli Sütun Başlıklı Ev ya da Ariadne’nin Evi” [Peristyle, House of the Colored Capitals or House of Ariadne (VII.4.31)], 2015 (Yale University Art Gallery; ©William Wylie). 3 Giorgio Sommer ve Edmond Behles, “İnsan Kalıpları”...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 William Wylie, “Amfitiyatr­o, Kuzeydoğud­an Bakış” [Looking Northeast, Amphitheat­er (II.6)], 2015 (Yale University Art Gallery; ©William Wylie).
1 William Wylie, “Amfitiyatr­o, Kuzeydoğud­an Bakış” [Looking Northeast, Amphitheat­er (II.6)], 2015 (Yale University Art Gallery; ©William Wylie).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye