Arredamento Mimarlik

Paris’te Art Deco: Seçkinler için Grafik Tasarım

-

“Art Deco in Paris: Graphic Design For an Elite”

Hamburg Sanat ve Tasarım Müzesi MKG (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg), yakın dönemde elde ettiği, 1920’lerin Paris’ine ait baskı işlerini “Art Deco in Paris: Graphic Design

For an Elite” sergisinde izleyiciye sunuyor. Yaklaşık 700 çalışma arasından oluşturula­n 150 parçalık seçki posterler, şablon baskı ve litograf gibi grafik işler ile Vogue ve L’Illustrati­on gibi dergilerde yayınlanmı­ş ilanları içeriyor. İlanların zamanın önde gelen sanatçılar­ı tarafından tasarlanmı­ş olması ve dönemin otomobil, “haute couture” (siparişle dikim modası), dans ve kabare gibi başlıca temalarını yansıtması sebebiyle sergide reklam çalışmalar­ına diğer grafik işlerle birlikte yer veriliyor.

“Art Deco” terimi, Art Nouveau’nun altın çağı ile 1950’lerde Uluslarara­sı Üslup’un ortaya çıkışı arasında popülerlik kazanan sanat akımını tanımlamak için kullanılır. Adını, 1925 yılında Paris’te gerçekleşt­irilen “Exposition Internatio­nale des Arts Décoratifs et Industriel­s Modernes” sergisinde­n alır. De Stijl, Rus avangardı ve Bauhaus ile örneklenen radikal sanatsal ifade biçimleriy­le kabaca eşzamanlıd­ır. İlk örnekleri 1910’ların Paris’ine uzanan akım, 1930’dan sonra farklı yönlere evrilir. 1930’lar İtalya’sının faşizm mimarlığı örneklerin­de neoklasizm­in kapsamına girse de ABD’de bakalit radyo ve plastik çantalarla 1950’lere kadar ulaşır. Art Deco denildiğin­de kavisli formların, zarif hatlı mobilyalar­ın, pahalı kumaşların yanında grafik sanat nadiren akla gelir. Buna karşın basılı görsel malzeme de aynı dönemde dikkate değer gelişmeler­e sahne olmuştur.

 ??  ?? Sergi, 4 Mayıs-30 Eylül 2018 tarihleri arasında izlenebili­r.
Sergi, 4 Mayıs-30 Eylül 2018 tarihleri arasında izlenebili­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye