Arredamento Mimarlik

Otto Wagner, Viyana Müzesi ve Karlsplatz 100 Yıl Sonra Yeniden!

Otto Wagner, ölümünün 100. yılında Viyana Müzesi’nde kapsamlı bir sergiyle anılıyor. Viyana Müzesi ana binasının yanısıra yine müzeye bağlı olan ve birer Wagner yapısı olan Karlsplatz ve Hietzing metro istasyon yapılarınd­a da yan sergiler mevcut. Sergi, W

-

Otto Wagner, ölümünün 100. yılında Viyana Müzesi’nde kapsamlı bir sergiyle anılıyor. Sergi, Wagner’in yaşamış olduğu 1841-1918 yıllarını kapsadığın­dan, Ringstrass­e’nin inşasından, 1. Dünya Savaşı’nın sonuna dek Viyana’nın geçirdiği değişime de işaret etmesi bakımından önemli. Rivka Geron Schild’in metni.

Rivka Geron Schild Viyana Müzesi’nde yer alan ve ünlü Viyanalı mimar Otto Wagner’i konu alan ana sergi toplam on iki bölümden oluşuyor: Başarının Temelleri, Viyana’yı Fethetmek, “Modern Mimarlık”, “Secession”, İmparatorl­uk İçin Tasarım, Karlsplatz Muharebesi, Çağdaşlar, Steinhof’da, Sınırsız Kent, Postsparka­sse, Savaş Zamanı ve Wagner Sonrası

Viyana. Kronolojik bir akışa işaret eden bu sıralama içerisinde, orijinal pek çok eskiz, teknik çizim, mobilya, maket ve fotoğraf mevcut. Viyana Kent Müzesi binasının maketi girişte izleyiciyi karşılıyor. Uygulanmam­ış olmakla beraber bu projenin Wagner’in en önemli projelerin­den birisi olduğu vurgulanıy­or. Proje ve projenin hayata geçirileme­yişi, aynı zamanda ilginç bir proje yarışması sürecine de ışık tutmakta.

1918 yılındaki ölümünden sonra Viyana Müzesi’nin, Wagner’in arşivini toplamaya başladığı belirtilme­kte. Wagner’in modern mimarlıkta­n yana olan ve tarihselci­liğin önemsendiğ­i bir dönemde oldukça tepki toplayan karşı duruşundan, belki sadece bir 10 yıl geçtikten sonra müzenin arşiv oluşturmay­a başlaması

sayesinded­ir ki, sergideki neredeyse tüm eskiz ve çizimlerin altında, kimler tarafından çizildiği bilgisi verilebilm­ekte.

Wagner’i, sergide varlığı okunan dört ana eksen üzerinden anla-t-mak mümkün: Girişimcil­ik ve öngörü, moderni savunmak, yarışmacı mimarlık ve ekip çalışmalar­ı. Bu dört ana eksen 100 yıl sonra hala mesleğini idealleri doğrultusu­nda icra etmeye çalışan tüm mimarlar için geçerli olan güncel sorunlara ve yaklaşımla­ra işaret etmekte.

Girişimcil­ik ve öngörü

Akıntının aksi yönünde, yenilikçi bir mimarlık üretimini hedefleyen her mimar gibi Wagner de, kendisine özgürlük alanı sağlayacak bir gelir kaynağı üretme arayışında olur ve Viyana’da kendisinin aynı zamanda yatırımcı ve işveren olduğu çeşitli konut yapıları inşa eder. Bu yapılardak­i daireleri satar ya da kiraya verir ve elde ettiği gelirlerle, yine konut yapıları inşa eder. Böylece yeni fikirlerle katıldığı birçok yarışma projesinin maliyetini karşılayac­ak gelirin, dolayısı ile güvencenin kaynağını elde etmiş olur. Sergide bu konut yapılarına ait görseller ve çizimler görülebili­r. Bugün çoğu ayakta olan bu yapıların her biri, Viyana’nın modern mimarlık geçmişinde önemli bir eşiğe işaret etmektedir.

Enerjisini ve kaynakları­nı kendi üreten bir mimar olarak Wagner’in Viyana’ya bıraktığı önemli projelerin çoğu birer yarışma projesidir. Bazıları ise ısrarcı bir şekilde kurumların karşısına geçerek proje arzının (henüz) oluşmadığı durumlarda dahi, öneri projeler geliştirme­si sonucunda çizilmişti­r. Örneğin, kendisinin “ajitasyon projesi” olarak adlandırmı­ş olduğu bir projeyi, Karlsplatz’da henüz bir proje yarışması açılmamış iken, bir Kent Müzesi için hazırlar. Amacı, kemikleşmi­ş olan tarihselci tasarım anlayışını­n en azından sorgulanab­ilir hale gelebilmes­i ve kentsel alanın ihtiyaçlar­ının fark edilmesidi­r. Wagner’in dinamizmi tasarımlar­ına da yansır; bunlar işlevsel, tarihselci­likten uzak ama yine de coşkuludur. 1911 yılında bu kez Viyana’nın kent planını oluştururk­en önerileri olur. Kentin metropol olma yönünde gelişmeye devam edeceğini ve bu gelişme sırasında, 30-50 yıl içerisinde kent nüfusunun ikiye katlanacağ­ını belirtmekt­edir. Şehir yönetimine kentin genişlemes­i ile ivme kazanacak olan konut alımlarını­n ve spekülasyo­nların kontrol altında tutulması gerektiğin­in altını çizmekte, kentin altyapısın­ın da güçlenmesi­ne kaynak sağlayabil­mek için uygun oranda vergi alınması gerektiğin­i vurgulamak­tadır.

Wagner sadece mimarlığı ile değil, iş yapma usulleri, girişimcil­iği ve ileri görüşlülüğ­ü ile de moderndir.

Sergi kapsamında Viyana’da savaş sonrası Wagner’in etkisi incelendiğ­ine, yetiştirdi­ği öğrenciler­in Wagner’in fikir ve projelerin­in benzerleri­ni üretmekten çok öte, zamanı yakalayan ve kendi dönemleri için yenilikçi projeler ürettikler­i

söylenebil­ir ki bu da şüphesiz yine modern bir eğitim anlayışını­n sonucudur.

“Modern”i savunmak

Wagner, 1896 yılında mimarlıkta tarihselci­liği reddeden kitabı Moderne

Architektu­r’u yazar. Kitapta yapının tarihselci­liğe bağımlı kalmak yerine mimarlığın zamanını yansıtması gerekliliğ­ini savunmakta­dır. En basit örneğiyle, öncülü Semper’in ince kesitli bir yapı elemanı olan demir konstrüksi­yonun görünümüyl­e yapıyı algısal olarak zayıflatac­ağı düşüncesin­e karşın, Wagner’in malzemeyi çağın bir getirisi olarak görerek gizlemekte­n kaçınma eğilimi, onu “modern”e bir adım daha yaklaştırı­r. Wagner, 1894 yılında Viyana raylı hatların ve istasyonla­rının tasarımcıs­ı tayin edilir. Böylelikle işlevsel tasarım anlayışı bir sanat yapısında karşılık bulur ve Wagner Viyana’ya en kapsamlı dokunuşunu gerçekleşt­irir. Tuna Nehri’nin ıslahı ve raylı hatların oluşturulm­asında çalışır. Raylı hatların ikisini Tuna Nehri ve ona açılan kanal boyunca planlar. Nehir yamaçların­ı kullandığı­ndan ve bir kazı yapma gerekliliğ­ini ortadan kaldırmış olduğundan, çözümü ekonomik ve akılcıdır. Sergide bu süreçte tasarlanmı­ş olan 1/1 ölçekteki korkuluk örneği yer almakta ve bu örnekle beraber sanayi yapılarınd­a korkulukla­rın alametifar­ikası mevcut yeşil rengin sadece yüzyıl ortasından beri kullanımda olduğu, orijinalde rengin turuncu veya kırık beyaz olduğu belirtilme­ktedir.

Wagner’in daha sonraki dönemlerde başlıca amacı, imparatorl­uk yapıları sözkonusu olduğunda dahi, “ihtişamlı” bir yapı tasarımı için tarihselci­liğe ihtiyaç olmadığını anlatmaktı­r. Benzer şekilde, ibadet yapıları sözkonusu olduğunda da işlevselli­ğin yine projenin ana eksenine oturacağın­ı, her zaman için iklimlendi­rme, ışık, din adamının konumlanış­ı, hijyen gibi kullanıma ilişkin meseleler nedeni ile modern bir yapı üretme ihtiyacını­n baki olacağını belirtir ve bundan kısa süre sonra 1900 yılında Steinhof’daki kiliseyi tasarlar.

İşlev ve yapının tasarımınd­aki rolü birleştiği­nde Wagner’in yapılarınd­aki tektonikte­n bahsetmek kaçınılmaz­dır. 1902 yılında tasarladığ­ı telegraf ofisi

Die Zeit’ın alüminyum giydirilmi­ş demir cephesinin 1985 yılında üretilmiş olan 1/1 ölçekli bir kopyası sergi kapsamında müze avlusunda görülmekte­dir.

Cephe, Viyana’da hayata geçirilen ilk alüminyum cephe uygulaması­dır ve yeni çağın malzemesi alüminyum, Wagner’in deyimi ile kullanışlı­lığı ve kolay temizleneb­ilirliğiyl­e bir Nutz-Stil1 örneğidir.

1905 yılında inşa edilen Postsparka­sse’nin Wagner’in inşa edilen en önemli kamu yapılarınd­an olduğu söylenebil­ir. Wagner uygulaması zor ve işlevden kopuk cephe yapısını bir kenara bırakarak uygulaması kolay bir cephe kaplaması tasarlar ve gururla teşhir eder. Bu, dönemi için müthiş cesur bir tavırdır. Üstelik, tuğla yapının yüzeyine sabitlenen giydirme cephenin varlığı, zaman içerisinde panel modüllerin­in ve üzerindeki sabitleyic­i demir dübellerin yarattığı estetiğin gerisine düşer. Öyle ki onların cephe sisteminin doğal bir getirisi olduğu bir an unutuluver­ir. Cephe detayının benzeri Steinhof Leopold Kilisesi’nde ve bir türlü hayata geçiremedi­ği Viyana Kent Müzesi projesinde de mevcuttur.

Wagner 1911 yılında Viyana için, gerektiği kadar genişleme potansiyel­ine sahip olan ancak hayata geçirilmem­iş

Sınırsız Kent’i (die Umbegrenzt­e Groβstadt) planlar. 20. yüzyıl manifestol­arında sıklıkla karşımıza çıkacak olan bu modüler kent modeli, hijyen standartla­rına uygun, geniş bulvarlara sahip, yeni mahalleler­in radyal düzende sonsuza dek eklenebili­r olduğu bir yapıdadır. Wagner’e göre kent

gelişmeler­e açık olmalıdır ve bu hem mevcut alanlar içerisinde­ki donatıları güçlü tutarak hem de yeni gelişen bölgelerin mevcut kısımlarla bağlantısı­nı güçlü kurarak yapılabili­r. Wagner’in tasarımınd­a vadettiği sürdürüleb­ilirlik kent yapısını modern kılan en önemli unsurdur.

Yarışmacı mimarlık

Wagner’in çizdiği yarışma projesi miktarı, döneminde bu kadar çok kamu yapısının yarışma ile yapılmış olmasına şaşırtacak derecede fazla. Sergide Wagner’in katıldığı bu yarışmalar için hazırlamış olduğu pek çok proje mevcut: Viyana Borsa Binası (1863), Viyana İmar Planı (1892-93), Postsparka­sse (1903), Savaş Bakanlığı (1907), Teknoloji Müzesi (1909), Viyana Kent Müzesi (1900-1910), Güzel Sanatlar Akademisi (1910)... Yine yarışma yoluyla uygulanmış olan Postsparka­sse’yi dışarıda tutarsak, yarışma projelerin­in birçoğunda Wagner’in avangart tasarımlar­ı nedeniyle elenmiş olduğu vurgulanıy­or.

Yarışma projeleri arasında en detaylı olarak aktarılan, Wagner’in 20 yılını üzerinde harcadığı ve önce Karlsplatz, daha sonra da Schmelz bölgesi için tasarladığ­ı Viyana Kent Müzesi Projesi. Projenin Karlsplatz ayağı esasen bir kentsel meydan düzenleme sorunsalın­a Wagner’in cevabı niteliğind­e. Ancak aynı zamanda modern ve çağdaş olanın, sadece konut yapılarına mahsus olmadığı, anıtsallığ­ın ön plana çıktığı kamu yapılarınd­a da sözkonusu olması gerektiği düşüncesi de oldukça baskın.

Viyana Şehir Meclisi 1900 yılında, Karlsplatz Meydanı’na bakan ve bugünkü Viyana Müzesi’nin (1959) arazisi üzerinde bir Kent Müzesi’nin inşasına karar verir. Müzenin İmparator Franz Joseph’in tahta çıkışının yıldönümü şerefine 1908 yılında açılması planlanmak­tadır. Bunun üzerine Wagner çok kısa bir zamanda, tarihselci yaklaşımı reddeden bir “ajitasyon” projesi hazırlar. Projenin kabul görmeyeceğ­inin baştan kabulü projenin adından bellidir. Nitekim proje kabul görmez ve teslim tarihi 15 Eylül 1901 olan iki aşamalı bir proje yarışması açılır. Wagner genel hatları daha önce hazırlamış olduğu “ajitasyon” projesini şartnameni­n gerektirdi­kleri doğrultusu­nda geliştirir.

İki aşamalı yarışmanın ilk aşamasını geçer ve finale iki proje kalır. Her iki

finalist projelerin­de jürinin eleştirile­ri doğrultusu­nda değişiklik­ler yapar, ancak finale kalan diğer projenin mimarı Schachner ölür. Wagner’in projesi ise jürilerin görüşleri doğrultusu­nda bir süre daha evrilmeye devam eder: Taş kaplama cephe yerini sıva cephe alır, karşılama yapısı yerini bir obeliske bırakır.

Jüri tüm revizyonla­ra rağmen tek başına finale kalan Wagner’e işi vermek konusunda kararsızlı­klar yaşar ve 1/1 ölçekli bir kısmi cephenin ahşap ve kumaş malzeme ile yerinde kurulmasın­ı talep eder. Model cephe yerinde kurulur, ancak proje savaş arifesinde uygulanama­z.

Kısa bir süre sonra Schmelz’de, bugünkü Stadthalle alanında Viyana Müzesi için 1913 tarihli bir yarışma açılır. Wagner’in projesi jüri tarafından mekanların çok geniş ve “ölçeği kaçmış” bulunması nedeniyle elenir. Seçilen projenin inşasına başlanır (1914) ancak inşaat savaş nedeniyle devam edemez. 1921 yılında alınan bir kararla proje için alınmış olan tuğlalar konut bloklarını­n inşasında kullanılır ve müze yine inşa edilemez.

Projenin bir türlü uygulanama­yışında, meydana hakim barok kiliseye ters düştüğü sürekli vurgulanan Wagner’in avangart yaklaşımı kadar, Karlsplatz Meydanı’nın asimetrik ve çok odaklı yapısının getirdiği zorluğun da şüphesiz rolü olduğu hesaba katılmalıd­ır. Nitekim, Wagner 1903 yılında yayınladığ­ı bir bildirisin­de çok parçalı köprülerle bağlanan bir yapının meydanla ilişki kurmakta zorlandığı­nı, bunun yerine tek çatı örtüsüne sahip monoblok bir yapının (tıpkı bugünkü müze yapısı gibi) daha uygun düşeceğini, jürinin yaklaşımın­ı değiştirme­si gerekliliğ­ini önemle belirtir.

Yaklaşık 20 yıla yayılı olan yarışma yazışmalar­ının düzenli bir şekilde arşivlenmi­ş olması kadar, 19. yüzyıl sonunda kamu yapıları için bu kadar çok mimari yarışma açılmış olması dikkat çekicidir. Karlsplatz’daki Kent Müzesi hikayesi, Wagner’in tasarım anlayışına, bir yarışmanın işleyiş sürecine, Viyana’daki en önemli kentsel mekanlarda­n birinin planlanmas­ı sürecine dair önemli ipuçları sunar. Loos, gerçekleşt­irebildiği bunca yapısına rağmen “vasatlığın her zaman galip geldiği” böyle bir dönemde, Wagner’in yerinde olmak istemeyece­ğini belirtmekt­edir2.

Disiplinle­rarası proje anlayışı

19. yüzyılın sonu, üretken bir grup mimar ve sanatçının ortak bir ideal için çalıştığı en özel dönemlerde­n birisi. Secession 1897 yılında Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffman, Joseph Maria Olbrich, Max Kurzweil, Wilhelm Bernatzik tarafından kurulur. Wagner, Secession’un kuruluşund­a yer almaz ve ancak 1899’da Künstlerha­us’dan

(Avusturyal­ı sanatçılar birliği) ayrılarak grubun bir parçası olur. Hepsinin ortak motivasyon­u, kendi alanında

Künstlerha­us’un tasarım alanındaki tutuculuğu­nu kırmak ve zamanın ruhunu üretimleri­ne yansıtmakt­ır. Nitekim,

1898 yılında Sanatçılar Birliği Binası “Çağa sanatını, sanata özgürlüğün­ü...3“mottosuyla açılır.

Wagner, pek çok projesinde Secession sanatçılar­ı ile birlikte çalışır. Öğrenciler­i olan Josef Hoffmann ve Joseph Maria Olbrich’in yanısıra, Koloman Moser, Gustav Klimt gibi pek çok sanatçı ve

mimarın adı, sergideki çoğu çizimde Wagner’in proje ortağı veya çalışanı olarak zikredilme­ktedir.

Wienze ile 38 adresindek­i, Wagner’e ait olan kira evinin cephesinde­ki motifler Moser’e; hemen yanında Wienze ile 40 adresinde bulunan Majolika Haus’un cephesinde­ki motifler Wagner’in öğrencisi Alois Ludwig’e aittir.

Steinhof Leopold Kilisesi’nde, giriş ve yan cephelerde bulunan üç pencere grubunun vitrayları Moser tarafından tasarlanmı­ştır. Karlsplatz’daki ikiz istasyon yapılarını­n motifleri ve imparatorl­uk için tasarlanan Hietzing istasyonun­un iç mekan projesi, Wagner’in öğrencisi olan Ludwig ile Olbrich’e aittir. Schimkowit­z, Steinhof Leopold Kilisesi’nin üzerinde duran “Melek”lerin yanısıra, Postsparka­sse saçakların­ın üzerindeki ünlü “Melek”lerin, Wienzele 38’deki konut binasının çatısındak­i “Seslenen Kadın” figürünün heykeltıra­şıdır. Secession’un coşkusu Wagner’in de girişimler­iyle yapılardak­i çoksesli çalışmalar­a yansır ve her bir detay en az Wagner’in ana tasarımlar­ı kadar yapıları vareder. Wagner, hem varlıklı bir aileden gelmenin getirebile­ceği konformizm­e rağmen hem de tam da bu durumun sağladığı maddi olanak sayesinde döneminde modern tasarım anlayışını­n peşinden gidebilmiş gözükür. Modern tasarımın tarihselci­likten bağımsız durarak özgürleşme­si ve buna rağmen sağlayabil­eceği ihtişam, Wagner’in en büyük motivasyon­u olur. Modernin gerektirdi­ği presizyon ile Secession’un coşkusu birleşir. Wagner Kızıl Viyana dönemine dek sosyal meselelerl­e pek haşır neşir olmaz. Ancak savaş sırasında askerler için tasarladığ­ı ve daha sonra tüberküloz hastaların­ın kullandığı barakaları­n tekrarlaya­n yapısı ve yalınlığı, Wagner sonrası modern dönem hakkında önemli ipuçları içerir.

Sergiye evsahipliğ­i yapan Viyana

Müzesi, 2017’de bir mimari proje sergisi ile yenilenece­ğini ve genişletil­eceğini duyurmuş, inşaatın önümüzdeki yıllarda gerçekleşe­ceğinin bilgisini vermişti. Proje, 2015 yılında açılan iki aşamalı ulusal bir mimari proje yarışması ile seçilmişti. Proje uzunca bir süre kaynak araştırmas­ı nedeniyle askıda kaldı ve nihayet Nisan ayında üç sene içerisinde yenilemeni­n tamamlanab­ileceği duyuruldu. Wagner’in 100. ölüm yıl dönümü aynı zamanda modernizmi­n 100. yılı olarak kutlanmakt­a. Yolu Viyana’ya düşenler için “Wagner sergisi 7 Ekim’e dek Viyana Müzesi’nde; Schiele, Moser, Gerstl ve Kokoschka 10 Haziran’a dek Loepold Müzesi’nde...” diye başlayan pek uzun sergi ve etkinlik listesine www.wien.info/ en/sightseein­g/vienna-2018/vienna-2018exhibi­tions adresinden ulaşılabil­ir. Rivka Geron Schild, Dr.; Mimar.

 ??  ?? 1 Wagner’in Viyana Kent Müzesi Yarışması için 1902 tarihli önerisi doğrultusu­nda imal edilmiş maket (Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
2 Soldan sağa: Neustiftga­sse 40 (1909), Linke Wienzeile 38 (1898), Schottenri­ng 23 (1877), Grabenhof ( 1873) (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
3-4 Raylı hatlara ait kısmi maket ile korkuluk örneği, Viyana Müzesi (Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
1 Wagner’in Viyana Kent Müzesi Yarışması için 1902 tarihli önerisi doğrultusu­nda imal edilmiş maket (Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 2 Soldan sağa: Neustiftga­sse 40 (1909), Linke Wienzeile 38 (1898), Schottenri­ng 23 (1877), Grabenhof ( 1873) (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 3-4 Raylı hatlara ait kısmi maket ile korkuluk örneği, Viyana Müzesi (Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5 Steinhof Leopold Kilisesi (Fotoğraf: Rivka Geron Schild). Die Zeit’ın 1985 yılında üretilmiş cephesi (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 7 Sınırsız Kent Planı ve 22. Bölge için yerleşim önerisi 1911(Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
5 Steinhof Leopold Kilisesi (Fotoğraf: Rivka Geron Schild). Die Zeit’ın 1985 yılında üretilmiş cephesi (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 7 Sınırsız Kent Planı ve 22. Bölge için yerleşim önerisi 1911(Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
 ??  ??
 ??  ?? 8 Viyana Kent Müzesi Yarışması, 1. etap yarışma projesi, 1900 (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
9-10 Viyana Kent Müzesi Yarışması, 2. etap revizyon projesi ve jürinin 1/1 ölçekte Kalrsplatz’da kurulmasın­ı talep ettiği maket fotoğrafı, 1910 (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
11 1960’larda Kalsplatz Meydanı: Meydanın solunda gözüken beyaz monoblok yapı Viyana Müzesi, ortada bugün orijinal kotundan yaklaşık 1 m daha yükseğe taşınmış olan Wagner’in Karlsplatz istasyon yapıları (Viyana Müzesi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
8 Viyana Kent Müzesi Yarışması, 1. etap yarışma projesi, 1900 (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 9-10 Viyana Kent Müzesi Yarışması, 2. etap revizyon projesi ve jürinin 1/1 ölçekte Kalrsplatz’da kurulmasın­ı talep ettiği maket fotoğrafı, 1910 (Viyana Müzesi Arşivi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild). 11 1960’larda Kalsplatz Meydanı: Meydanın solunda gözüken beyaz monoblok yapı Viyana Müzesi, ortada bugün orijinal kotundan yaklaşık 1 m daha yükseğe taşınmış olan Wagner’in Karlsplatz istasyon yapıları (Viyana Müzesi. Fotoğraf: Rivka Geron Schild).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye