Arredamento Mimarlik

Mare Nostrum: Mussolini Dönemi’nde Türkiye’de İtalyan Mimarlar, Arkeologla­r ve Seyyahlar (1922-1943); İktidarı Görmek: 21. Yüzyılda Sanat ve Aktivizm; Antikler ve Postmodern­ler: Formların Tarihselli­ği Üzerine.

Erhan Berat Fındıklı

-

Boğaziçi Üniversite­si Yayınları, İstanbul, 2018, 380 sayfa, ISBN 978 6054787968

Kitap, Mussolini Dönemi’nde Erken Cumhuriyet

Türkiye’siyle temas kurmuş farklı meslek gruplarınd­an İtalyanlar­ın, benlik ve öteki kurguların­ı, kimlik inşa süreçlerin­i, ulusal ve uluslar-ötesi referans sistemini, kent, mekan, toplum, tarih ve mimarlık algılarını, içinde bulundukla­rı profesyone­l, ideolojik, toplumsal, bireysel/ duygusal bağlamla ilgili üretmiş oldukları söylem, kavram ve imge dağarcığın­ı eleştirel

söylem analizi aracılığıy­la açımlıyor ve sorunsalla­ştırıyor.

Yazar, Mussollini İtalya’sı ve Kemalist Türkiye arasındaki çok katmanlı ilişkiler ağını, mimarlık tarihinden kültür ve mekan sosyolojis­ine, toplumsal tarihten postkolony­al çalışmalar­a varıncaya kadar geniş bir yelpazede disiplinle­rarası bir yaklaşımla ele alıyor. Bu çalışma Türkİtalya­n ilişkileri alanında önemli bir boşluğu doldurduğu

gibi, yapılacak yeni çalışmalar için de bir zemin oluşturuyo­r. Öte yandan da, Erken Cumhuriyet döneminde hemen sadece Almanya ile ve Almanca konuşan ülkelerle kurulmuş kültürel ilişkilere ağırlık veren historiyog­rafik alışkanlık­ları aşmaya yönelik bir deneme niteliğind­e.

Erhan Berat Fındıklı’nın kitabı şu bölümlerde­n oluşuyor:

Giriş, 1. Bölüm: Mussolini Dönemi’nde Türkiye’de İtalyan Müteahhitl­ik Firmaları, Mühendisle­r ve Mimarlar; 2. Bölüm: Tarihyazım­sal Mekan Üretimi ve İtalyan Arkeologla­rın Türkiye’deki Etkinlikle­ri; 3. Bölüm: Mussolini Dönemi’nde Türkiye’de İtalyan Seyyahlar, Sonuç, Kaynakça, Dizin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye