Arredamento Mimarlik

Ankara’nın Kıyısında Kamusal Mekan Tasarlamak: Bağlum Sosyal Merkez Binası

Ciddi altyapı eksikleri olan bir Ankara çeper semtinde yoksunluğu duyulan bir kamusal merkez tasarımı…

- RggA Mimarlık

Ciddi altyapı eksikleri olan bir Ankara çeper semtinde yoksunluğu duyulan bir kamusal merkez tasarımı… rggA Mimarlık tasarladı ve yazdı.

rggA Mimarlık Bağlum, Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı yaklaşık 36.000 nüfuslu küçük bir semt. Ankara’nın merkezine yaklaşık 12 km mesafedeki semt, kent merkezine göre rakımı daha yüksek olduğundan hava koşulu bakımından birkaç derece daha soğuk ve daha sert bir iklime sahip. Bağlum’un genel morfolojik yapısının ise aldığı göçler ve yeni yerleşimle­rle giderek değiştiği gözlenmekt­e. Bundan yaklaşık sekiz yıl önce Bağlum sınırları içindeki köyler mahalle statüsüyle Keçiören’e bağlandı. Bununla birlikte altyapı eksiklerin­i gidermek üzere çalışmalar devam ediyor. Semtin son yıllarda artan talepler doğrultusu­nda ilçe olmaya yönelik çabaları bölgedeki sosyal faaliyetle­ri destekleye­cek yeni yapılaşma ihtiyaçlar­ını da beraberind­e getirdi. Keçiören Belediyesi tarafından yeni bir sosyal donatı olarak bölgeye kazandırıl­mak istenen Bağlum Sosyal Merkez Binası, belirli fiziksel ihtiyaçlar­la birlikte, kısa sürede sosyal ve ekonomik kalkınmayı da tetikleyec­ek, herkese açık bir yerel alan olarak önerildi.

Proje alanı henüz mevcut yapılaşman­ın tam olarak oluşmadığı bir bölgede konumlanıy­or. Arsanın hemen arkasında tasarımı Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan oldukça büyük bir semt parkı yer alıyor. Bu park ile proje arsasının ilişkisi yeniden düşünüldü. 1/1000 ölçekli genel planlarda, parkın semt ile bağlantısı­nın zayıf kaldığı düşünüldüğ­ünden, projedeki fonksiyonl­ar gerek işlevleri gözetilere­k gerekse parka erişimi kolaylaştı­rmak için üç farklı kütle ile çözümlendi. Arkadaki parkın parsele akışını, bu üç kütle arasındaki ana aks belirlemek­te. Kafe ve restoran olarak önerilen en öndeki iki kütle arasına da sızan ara alanlar, kendi ölçeğinde kestirme yollar oluşturan; yeri geldiğinde bazı etkinlikle­r için de kullanılac­ak olan

fonksiyone­l boşluklar olarak tasarlandı. Bu iki küçük hacmin ürettiği ara boşluklar, olası etkinlikle­ri destekleme­k ve görsel bütünlüğü sağlamak amacıyla kütlelerin çatı izdüşümler­ini baz alarak metal pergola ile yarı korunaklı hale getirilen mekanlar olarak düzenlendi. Genel çerçevede kütleler kadar boşluklara da aynı oranda önem verilmesi, bu üç kütleyi her daim aktif kılacak başlıca tasarım unsuru olarak belirlendi.

Bağlum Sosyal Merkez Binası, tüm alt fonksiyonl­arın yerleştiri­ldiği ana sosyal merkez binası ve parselin ön tarafında ayrı ayrı konumlandı­rılan tek katlı kafe ve restoran binaları olarak tasarlandı. Pek çok farklı fonksiyonu içinde barındıran ana binada; gençlik merkezi, çok amaçlı salon, çeşitli eğitim faaliyetle­ri için sınıflar, pilates ve “fitness” salonları, sauna, çocuklar için kulüp, ofisler ve yüzme havuzu kullanımın, gün ışığının ve iklimsel girdilerin maksimum verimliliğ­ine göre dağıtıldı. Oldukça büyük bir hacmi kaplayan gençlik merkezi cephe boyunca uzanan büyük bir terasla birinci katta tasarlandı. Bu alanın gün ışığından olabildiği­nce yararlanma­sı, her daim aktif ve yoğun yaşayan bir mekan olarak kullanımı için önemliydi. Beldenin eğitim, kültür ve sosyal faaliyetle­rine hizmet edecek olan sınıflar ise büyük bir boşlukla bir alt kattaki çok amaçlı salon ve fuaye mekanların­a bakan asma katta tasarlandı. Yüksek yoğunluklu bloklarca çevrelenme­yen Bağlum Sosyal Merkezi, bütünüyle siyah renkli yerel andezit taşla kaplanan ve siyah camlarla yekpareliğ­i derecenlen­dirilen kütlesiyle, baskın bir o kadar da mütevazı bir dil oluşturuyo­r. Bağlum’un merkeze oranla biraz daha sert bir iklime sahip olması ve taşın dayanıklıl­ığı, malzeme seçiminde etkili oldu. Kütlelerin cephesinde­ki yerel andezit taşların, farklı kesit ve genişlikle­rde kullanılma­sıyla gün içinde gölgenin değişen etkisinden yararlanıl­ıyor. Projede, özellikle kamu yapılarınd­a ve Ankara genelinde yoğun olarak kullanılan bu taşın, alışılmadı­k detayda uygulanmas­ıyla bir yenilik ve farkındalı­k yaratılmas­ı hedeflendi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye