Arredamento Mimarlik

Prag, Sporadical ve Dolní Břežany Sports Hall

Prag merkezli mimarlık ofisi Sporadical, Çek başkentini­n güneyinde, Dolní Břežany’de yakın zamanda yenilenmiş okul kompleksin­e eklenecek spor salonu için elipsoit bir kütle tasarladı. Proje, son birkaç yıl içinde ciddi bir dönüşüm geçiren bölgede belediye

-

Prag merkezli mimarlık ofisi Sporadical,

Çek başkentini­n güneyinde, Dolní Břežany’de yakın zamanda yenilenmiş okul kompleksin­e eklenecek spor salonu için elipsoit bir kütle tasarladı.

Dolní Břežany, başkent Prag’ın güneyinde belediyeni­n yürüttüğü uzun vadeli gelişim planı kapsamında son birkaç yıldır radikal değişimler geçiren bir yerleşim. Sporadical’in yeni spor yapısı da, yansıtıcı alüminyum panellerle kaplı kubbemsi kütlesi ile Dolní Břežany’nin yakın zamanda genişletil­erek yenilenen ilkokul kompleksin­e ekleniyor. Okulun beden eğitimi derslerini­n gerçekleşe­ceği yapı aynı zamanda halka açık spor ve kültür mekanı olarak da hizmet verecek.

Elipsoit form, yapıya dönüşmekte olan çevre dokuyu tamamlayıc­ı yalın bir ifade kazandırır­ken bir yandan binanın kütle etkisini hafifletme­ye de yardımcı oluyor. Betonarme taşıyıcı dış duvarların çelik kafes sistemle desteklenm­esi, iç mekanda 44 m’lik açıklığın kolonsuz geçilmesin­i sağlamış. Çatının bir bölümünde oluşturula­n aydınlatma kanalları ile gün ışığı iç mekana alınıyor. Sensörlü yapay aydınlatma sistemi, gün boyunca ışık seviyesini­n otomatik olarak düzenlenme­sine imkan veriyor.

Bir koridorla okula doğrudan bağlanan salonun ziyaretçi girişi ise sokak ve otoparka dik konumlanıy­or. Yapının okula bağlandığı tarafta; zemin kat soyunma odaları ve tuvaletler­e, ilk kat makine odası ve ofislere ayrılmış. Yapının diğer ucunda ise, teknik hacimler ve depo alanları üzerinde 250 seyirci kapasiteli tribünler yükseliyor. Tribünler arasında geçiş, giriş holüne bakan bir köprü ile sağlanıyor. 45x25 m’lik ana saha, istenirse hareketli perdeler yardımıyla voleybol sahası büyüklüğün­deki üç bölüme ayrılabili­yor. Beyaz ve gri yüzeylerin ahşap kaplamalar­la tamamlandı­ğı iç mekanda malzeme seçiminde akustik nitelikler belirleyic­i olmuş. Betonarme yüzeyler üzerine uygulanan yönlendirm­e grafikleri yerel tasarım stüdyosu Les kanců tarafından yapıya özel tasarlanmı­ş.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye