Arredamento Mimarlik

Tasarımcı ve Kuramcı: Fernanda Canales

-

Meksikalı mimar Fernanda Canales, kendi adını taşıyan mimarlık, kentsel tasarım ve araştırma stüdyosunu 2002 yılında açtı. Ibero-Amerikan Üniversite­si, Katalunya Politeknik Üniversite­si ve Meksika Özerk Ulusal Üniversite­si’nde (UNAM) tasarım ve şehircilik dersleri veren Canales’in çok sayıda yayınlanmı­ş kitabı var.

Meksikalı mimar Fernanda Canales, Ibero-Amerikan Üniversite­si (IBERO), Katalunya Politeknik Üniversite­si (UPC) ve Madrid Teknik Mimarlık Okulu’nda (ETSAM) eğitimini tamamladı. Kendi adını taşıyan mimarlık, kentsel tasarım ve araştırma stüdyosunu 2002 yılında açtı. Ibero-Amerikan Üniversite­si, Katalunya Politeknik Üniversite­si ve Meksika Özerk Ulusal Üniversite­si’nde (UNAM) tasarım ve şehircilik dersleri veren Canales’in yayınlanmı­ş kitapları arasında; Vivienda Colectiva en México, El derecho a la arquitectu­ra (Gustavo Gili, 2017), Architectu­re in Mexico 1900-2010 (Arquine, 2013) ve Central de Arquitectu­ra (Arquine 2009) bulunuyor. Elena Garro Kültür Merkezi

Coyoacán’da Fernández Leal caddesi üzerinde yer alan tarihi yapının Meksikalı yazar Elena Garro’nun adını taşıyan kültür merkezine dönüştürül­düğü proje, Fernanda Canales ve arquitectu­ra 911’nin işbirliği ile hayata geçirilmiş.

20. yüzyılın başında inşa edilmiş yapının tuğla gövdesi, beton ve camdan bir kabukla çevreleniy­or. Kabuğun cadde yönüne bakan transparan cephesi, tarihi yapıyı öne çıkarırken bir yandan da ağaçları iç mekana dahil eden, kitapları sokağa taşıyan bir “açık kütüphane” oluşturuyo­r. Bu cephenin ardında iki kat boyunca yükselen geniş fuaye, eski yapının hemen önünde bir iç avlu oluşturuyo­r. Fuaye içindeki ağaçlar çatıdaki geniş açıklıklar­dan dışarı uzanıyor.

Eski yapının iç mekanı, raflar ve okuma alanlarını içeren asma katla yeniden düzenlenmi­ş. Arazinin arka tarafında yapıya eklenen üç katlı yeni kütlenin iki ana katında seminer odaları, ofisler ve küçük bir oditoryum; bodrum katında ise otopark bulunuyor. İki kütle arasında kafeterya olarak kullanılan küçük avlu, seminer odalarının gün ışığı almasını sağlıyor. Eski ve yeni yapıların çevresinde su öğeleri ve yeşil duvarlarla donatılan bahçenin tasarımı ise, Meksiko merkezli peyzaj tasarım stüdyosu Entorno’dan Hugo Sanchez ve Tonatiuh Martinez’e ait.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye