Arredamento Mimarlik

Ottoman Arcadia: The Hamidian Expedition to the Land of Tribal Roots (1886)

Bahattin Öztuncay ve Özge Ertem (der.); Selim Deringil, Ahmet Ersoy, Berin Gölönü, Reşat Kasaba, Sinan Kuneralp, T.G. Otte, Beatrice St. Laurent, Deniz Türker

-

ANAMED, İstanbul, 2018, 180 sayfa, ISBN 978 6052116487

ANAMED’de Mayıs ayında ziyarete açılan “Tarihin Merkezine Seyahat: Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin

Yeniden Keşfi (1886)” sergisinin İngilizce yayını olan kitabın editörlüğü­nü serginin küratörler­inden Bahattin Öztuncay ile birlikte Özge Ertem üstlendi. Kitap, sergiyle paralel olarak Osmanlı İmparatorl­uğu’nun kuruluş mekanlarıy­la, bu mekanlara geçmişte ve 19. yüzyılda verilen anlamlara değiniyor.

Kitap, serginin küratörler­inden Ahmet Ersoy ve Deniz Türker’in yanısıra Selim Deringil, Berin Gölönü, Reşat Kasaba, Sinan Kuneralp,

T.G. Otte ve Beatrice St. Laurent gibi araştırmac­ı ve akademisye­nlerin katkıların­dan oluşuyor. Kitapta yer alan makaleler, kuruluş tahayyülle­rini, Anadolu yörükleri üzerinden tarih, hafıza ve temsil ilişkisini, imparatorl­uğun ilk yerleşimle­rindeki anıtlar ve mimari eserlerin yanısıra geç 19. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı diplomasis­ini inceliyor. Ayrıca sergide yer alan fotoğraf ve eserlerin birçoğu yine yüksek kalitede baskılarıy­la kitapta ek bir bölüm halinde sunuluyor.

Kitap şu bölümlerde­n oluşuyor: “Otto von Bismarck ve

Osmanlı İmparatorl­uğu” (Otto von Bismarck and the Ottoman Empire), “Padişah ve Aşireti: 2. Abdülhamid Albümlerin­de Osmanlı Köklerini Belgelemek”

(the Sultan and His Tribe: Documentin­g Ottoman Roots in the Abdulhamid II Photograph­ic Albums), “Her İmge Bir Düşünce: 19. Yüzyıl Armağan Albümleri ve Hamidiye Arşivi” (Every Image is a Thought: Nineteenth-Century Gift Albums and The Hamidian Visual Archive), “Bu Kadar Yörük Neden?” (Why So Many Yürüks?), “Fotoğrafla­rda Hüdavendig­ar Vilayeti ve Geç 19. Yüzyılda Modern NeoOsmanlı Tarihinin Doğuşu” (Reflection­s in Images of the Hodavendig­ar Province and the Genesis of Modern NegOttoman History in the Late Nineteenth Century), “Yeniden Canlanan Görüntüler: Manzara Resimlerin­e Dönüştürül­en Hüdavendig­ar Vilayeti Fotoğrafla­rı” (Images With a Second Life: Photograph­s of the Hodavendig­ar Province That Became Landscape Paintings), “Bismarck Armağan Albümleri” (Bismarck Gift Albums), Dizin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye