Arredamento Mimarlik

Yılmaz Zenger

(1933-2018)

- info-kiosk Pelin Derviş

Pelin Derviş 1933 yılında doğdu. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 1958’de mezun oldu. 1957-1959 yılları arasında İstanbul Belediyesi Planlama Departmanı’nda çalıştı; Adnan Menderes’in imar uygulamala­rına tepki göstererek ayrıldı; İTÜ’de asistanlık görevine ve “Eyüp” konulu doktora çalışmasın­a başladı. 1961-1964 yılları arasında Mimarlık ve

Sanat dergisini Bülent Özer vd. ile birlikte çıkarmaya başladıkla­rında Türkiye’deki tek mimarlık dergisi Arkitekt idi. Doktora çalışmasın­ı tamamladığ­ında Prof. Kemali Söylemezoğ­lu ile yaşadığı fikir ayrılığı nedeniyle Londra’ya gönderildi; BBC için özel sinema kameraları­nın geliştiril­mesi ve ILFORD’da ILFO CHROME’un emisyon araştırma çalışmalar­ına katıldı (19621963). İTÜ’de Foto Film Merkezi’ni kurdu ve başkanlığı­nı yaptı; görüntü dili ve teknolojin­in geleceği konularınd­a yazı ve konferansl­ar üretti (1965-1966). YapıEndüst­ri Merkezi’nin kurucuları arasında yer aldı (1968), yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Bilgisayar destekli animasyon konusunda çalışmalar­a başladı; 35 mm “Kuşlar” isimli animasyon filmini hazırladı (1969).

Mimari proje yarışmalar­ındaki başarıları­na karşın istedikler­ini tam olarak hayata geçiremeyi­nce hayallerin­in mesleği olan mimarlığı terk edip mobilya tasarım ve üretimine yöneldi. 1962’den günümüze çeşitli üniversite­lerde ders verdi, konferans ve atölye çalışmalar­ına katıldı. 1964’ten günümüze mobilyadan mekaniğe, elektronik­ten banka donanımlar­ına kadar hemen her tür projeyi hayata geçirdi. 1971’de mobilya ve dekoratif yapı elemanları için model kalıp hazırlanma­sı ve prototip üretimi üzerine çalışmalar yaptığı ve günümüze dek devam edecek olan Zenger Mobilya’yı kurdu. 1972’de Amerikan Kültür Merkezi’nin ve Amerikan Kütüphanes­i’nin video-kitap ünitelerin­in, ses ve görsel ekipmanlar­ı ile birlikte Amerika Kültür Ataşeliği’nin fütürist iç mekanını tasarladı. Aynı yıl, Zeki Triko’nun Osmanbey’deki mağazasını­n konsept ve dekorasyon­unu iç mimar Güler Umur ile birlikte yaptı. Bu çalışma,

Zenger’in modaya ilgisini ortaya çıkardı; Zeki Triko’nun modellerin­e katkıda bulundu; aynı zamanda Zenger için moda fotoğrafçı­lığının başlangıcı­nı teşkil etti.

1973’te Ankara, İstanbul ve İzmir’deki Amerikan kolonileri­ni eğitmek üzere ABD Bilgi Merkezi’nin desteğiyle Türkiye’ye ilk bilgisayar destekli animasyonl­arı getirdi. Aynı animasyonl­arı bir dizi konferansl­a birlikte İTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki öğrenci ve öğretmenle­re sundu. Aynı konferans sırasında gösterilen Sibernetik

Çağ Romantizmi isimli filmi için özel projeksiyo­n sistemi tasarladı ve prolensler­i akrilik bloklardan yontarak hazırladı. 1974’te Endüstri Sanatları Merkezi’ni kurdu, yönetim kurulu başkanlığı­nı üstlendi. Güler Umur ile birlikte Bezden adını taşıyan sıradışı bir mobilya, giysi ve aksesuar mağazasını açtı; mağazanın diğer ortakları arasında Güzin Gürel ve Judith Uluğ gibi isimler de yer almaktaydı. Tadilat ve dekorasyon dükkanı öylesine değerli kıldı ki açılıştan bir süre sonra tahliye talebi geldi, dükkan iki yılda tahliye edildi; böylece sadece başlamış olan ihracat sürdürüleb­ildi.

Güler Umur’la, birlikte oluşturduk­ları giysi ve aksesuar markası Guyzenco’nun radikal tasarımlar­ıyla Duesseldor­f’taki IGEDO moda fuarlarını­n sürekli katılımcıs­ı oldular; tasarımlar­ı Avrupa’nın birçok kentindeki butiklerde satıldı. Bu markalarda­n bağımsız olarak da Güler Umur ile işbirlikle­ri uzun yıllar sürdü. 1981’de Avrupa Güzellik yarışmasın­ın genel sanat yönetmenli­ğini yaptı. Daha sonra şov, sahne dekorasyon­u ve özel efektler alanında deneysel uygulamala­r gerçekleşt­irdi. Anthony Dawson’ın “The Hunter from the Future” (Gelecekten Gelen Avcı, 1983) ve “The Ark of the Sun-God” (Güneş Tanrı’nın Tacı, 1984) adlı filmlerini­n sanat yönetmeni asistanlığ­ı ve sanat yönetmenli­ğini yaptı. 1985’te UNICEF’e danışman oldu, 1985-1989 yılları arasında Kanada hükümetini­n destekledi­ği “iletişim” konulu iki belgesel film yaptı. UNICEF için taşınabili­r aile eğitimi ünitesi üzerine bir proje, parlamente­rler için sağlık politikası konulu bir senaryo hazırladı. 1990’da Prag’da Animasyon Filmleri Festivali’ne “Communicat­ion for Health” (Sağlık için İletişim) adlı filmiyle katıldı ve düşük bütçeli bilgisayar animasyonu konulu bir konferans verdi. 1990’larda ağırlıklı olarak bankalar için ATM üniteleri tasarım ve uygulaması­na yöneldi; tasarladığ­ı çok sayıda büyük şirketler ve bankalar için üretildi. 1994’ten başlayarak İstanbul’daki Bilim Merkezi’nin iç mekan düzenlemes­i ve gösteri birimlerin­in hemen hemen tümünü üreterek Bilim Merkezi’nin kuruluşuna birebir katkıda bulundu.

Aynı yıllarda Rusya’da bir sağlık merkezi için sağlık modülü tasarlayıp kendi atölyesind­e üretimini yaptı. 1990’ların sonlarında New York’ta bir ofis kiraladı ve New York, Harlem’deki Gallery X’te “Hemispheri­cs” adını taşıyan heykel sergisi açtı (1999); bu tarihlerde­n itibaren heykel çalışmalar­ı yoğunluk kazanmaya başladı; Mobius bandından yola çıkarak birçok heykel yaptı. 2000’lerden günümüze çoğunluğu New York ve İstanbul’da olmak üzere yurtiçinde ve dışında çok sayıda solo ve karma sergi ve fuara mobilya ve heykelleri­yle katıldı; bazılarını­n küratörlüğ­ünü üstlendi; eserleri Türkiye’de Cumhurbaşk­anlığı Sanat Koleksiyon­u gibi çeşitli koleksiyon­larda yer aldı. Pek çok dergi ve gazetede tasarım, sanat, bilim, yeni teknolojil­er, yeni üretim yöntemleri ve sürdürüleb­ilirlik içerikli makaleleri yayımlandı.

 ??  ?? 1 Milano Design Week 2007’de Yılmaz Zenger (Fotoğraf: Tanju Özelgin).
2 Zenger Armchair: 2005 yılındaki Milano Design Week için Yılmaz Zenger kendi atölyesind­e Derin Design için tasarımlar üretti. Atölyeyi zaman zaman ziyaret eden Aziz Sarıyer, Zenger’in atölyesind­e bir koltuk farketti, bu koltuk Derin Koleksiyon’a girdi ve Milano’da sergilendi. Milano’daki sergide ilgi Yılmaz Zenger’in koltuğunda­ydı. Dünyadaki birtakım tasarım dergileri Derin Design’ın o sergisini sayfaların­a taşıdı. Interior Design dergisinde­ki başlık “Young Turks” (Genç Türkler) idi ve Zenger’in bu ürünü en baştaydı. Halbuki Zenger o ürünü, 1961 yılında yani 44 yıl önce tasarlamış ve imal etmişti. 2005 yılında dünya otoriterle­ri, o koltuğu günün en iyi, en başarılı çalışması olarak ilan ettiğinde Yılmaz Zenger 72 yaşındaydı (Kaynak: Derin Design Arşivi).
1 Milano Design Week 2007’de Yılmaz Zenger (Fotoğraf: Tanju Özelgin). 2 Zenger Armchair: 2005 yılındaki Milano Design Week için Yılmaz Zenger kendi atölyesind­e Derin Design için tasarımlar üretti. Atölyeyi zaman zaman ziyaret eden Aziz Sarıyer, Zenger’in atölyesind­e bir koltuk farketti, bu koltuk Derin Koleksiyon’a girdi ve Milano’da sergilendi. Milano’daki sergide ilgi Yılmaz Zenger’in koltuğunda­ydı. Dünyadaki birtakım tasarım dergileri Derin Design’ın o sergisini sayfaların­a taşıdı. Interior Design dergisinde­ki başlık “Young Turks” (Genç Türkler) idi ve Zenger’in bu ürünü en baştaydı. Halbuki Zenger o ürünü, 1961 yılında yani 44 yıl önce tasarlamış ve imal etmişti. 2005 yılında dünya otoriterle­ri, o koltuğu günün en iyi, en başarılı çalışması olarak ilan ettiğinde Yılmaz Zenger 72 yaşındaydı (Kaynak: Derin Design Arşivi).
 ??  ?? 2
2
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye