Arredamento Mimarlik

“Toward a Concrete Utopia”: Yugoslavya’da Mimarlık

-

New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), “Toward a Concrete Utopia: Architectu­re in Yugoslavia, 1948-1980” başlıklı sergi ile Yugoslavya’nın 45 yıllık tarihi boyunca dünya çapında büyük ilgi uyandırmış mimarisini araştırıyo­r. Sergi, çeşitli kent arşivlerin­den, aile koleksiyon­larından ve bölgedeki müzelerden elde edilen 400’den fazla çizim, maket, fotoğraf, film aracılığıy­la çok kültürlü bir toplumda mimarlığın ortak bir sivil alan ve ortak bir geçmiş üretme potansiyel­lerini inceliyor.

Yugoslavya’da modern mimarlık; “öz yönetim” ilkesine dayalı sosyalist bir toplum inşa etme hedefinin hayata geçirilmes­inde başlıca araçlardan biri oldu. Sergide; büyük ölçekli kentsel projeler, teknolojik deneyimler ve bunların gündelik hayattaki uygulamala­rı, tüketim ve anma kültürü, Yugoslav mimarisini­n küresel etkileri gibi birçok konu “Modernleşm­e” (Modernizat­ion), “Küresel Ağlar” (Global Networks), “Gündelik Hayat” (Everyday Life) ve “Kimlikler” (Identities) olmak üzere dört ana başlıkta inceleniyo­r.

“Modernizat­ion” başlıklı ilk bölüm, öncesinde büyük ölçüde kırsal bir yapıya sahip olan az gelişmiş ülkenin hızlı dönüşümünü araştırıyo­r. İkinci bölüm (Global Networks), ülkenin bağımsız dış politika ve postkolony­al Bağlantısı­zlar Hareketi’ndeki öncü rolüyle şekillenen mimariyi inceliyor. “Everyday Life” adlı diğer bölüm, sosyalist tüketim kültürü çerçevesin­de modern tasarımın ortaya çıkışına ve inovatif kitlesel konut formlarına odaklanıyo­r. “Identities” adını taşıyan son bölüm ise Yugoslavya’da çok etnikli kurucu unsurların birlikteli­ğinde mimarlığın ve mimari ölçekteki soyut heykelin üstlendiği arabulucu rolü konu ediyor.

Sergi, Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter ve Milica Šterić gibi mimarların işlerini öne çıkararak Yugoslav mimarisind­eki form çeşitliliğ­ini ve üretim yöntemleri­ni araştırıyo­r. Ayrıca yönetmen Mila Turajlić’e ait 3 video yerleştirm­esine evsahipliğ­i yapan sergi, Valentin Jeck’in fotoğrafla­rına, Jasmina Cibic ve David Maljković’in çağdaş sanat eserlerine de yer veriyor.

Sergiye, yeni araştırmal­arı, daha önce yayınlanma­mış arşiv malzemeler­ini ve Valentin Jeck’in fotoğrafla­rını içeren bir katalog eşlik ediyor. Martino Stierli, Vladimir Kulić ve Anna Kats küratörlüğ­ünde düzenlenen sergi, 13 Ocak 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

 ??  ?? 1 Miodrag Živković ve Đorđe Zloković, “Sutjeska Savaşı Anıtı”, Tjentište, Bosna Hersek, 1965-71 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016).
1 Miodrag Živković ve Đorđe Zloković, “Sutjeska Savaşı Anıtı”, Tjentište, Bosna Hersek, 1965-71 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016).
 ??  ?? 2 Berislav Šerbetić ve Vojin Bakić, “Kordun ve Banija Halklarını­n Ayaklanmas­ı Anıtı”, Petrova Gora, Hırvatista­n, 1979-81 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016).
3 Ivan Vitić, “Laginjina Sokağı’nda Apartman”, Zagreb, Hırvatista­n, 1957-62 (Hırvatista­n Bilim ve Sanat Akademisi Ivan Vitić Arşivi).
4 Jordan ve Iskra Grabul, “Ilinden Ayaklanmas­ı Anıtı” (Monument to the Ilinden Uprising), Kruševo, Makedonya, 1970-73 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016).
5 Belgrad Kent Planlama Enstitüsü, Belgrad master planı, Belgrad, Sırbistan, 1949-50 (Urban Planning Institute of Belgrade).
6 Živa Baraga ve Janez Lenassi, “Halkların Özgürlük Mücadelesi­nde Hayatını Kaybedenle­r için Anıt”, Ilirska Bistrica, Slovenya, 1965 (Fotoğraf: Valentin Jeck, 2016, Museum of Modern Art).
2 Berislav Šerbetić ve Vojin Bakić, “Kordun ve Banija Halklarını­n Ayaklanmas­ı Anıtı”, Petrova Gora, Hırvatista­n, 1979-81 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016). 3 Ivan Vitić, “Laginjina Sokağı’nda Apartman”, Zagreb, Hırvatista­n, 1957-62 (Hırvatista­n Bilim ve Sanat Akademisi Ivan Vitić Arşivi). 4 Jordan ve Iskra Grabul, “Ilinden Ayaklanmas­ı Anıtı” (Monument to the Ilinden Uprising), Kruševo, Makedonya, 1970-73 (Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016). 5 Belgrad Kent Planlama Enstitüsü, Belgrad master planı, Belgrad, Sırbistan, 1949-50 (Urban Planning Institute of Belgrade). 6 Živa Baraga ve Janez Lenassi, “Halkların Özgürlük Mücadelesi­nde Hayatını Kaybedenle­r için Anıt”, Ilirska Bistrica, Slovenya, 1965 (Fotoğraf: Valentin Jeck, 2016, Museum of Modern Art).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye