Arredamento Mimarlik

R. Buckminste­r Fuller: İcatlar ve Maketler

İcatlar ve Maketler

-

Los Angeles’ın çağdaş sanat galerisi Edward Cella Art & Architectu­re, “R. Buckminste­r Fuller: Inventions and Models” sergisini geçtiğimiz ay ziyarete açtı. Maket ve basılı belgeleri içeren orijinal malzemeye yer veren sergi; 20. yüzyılın çok yönlü kişiliği, mimar, mühendis, mucit ve sanatçı R. Buckminste­r Fuller’ın icatlarını gündeme taşıyor. Buckminste­r Fuller Institute’un işbirliği ile düzenlenen gösterim, yaşamını yitirdiği Los Angeles’ta, ölümünden 35 yıl sonra Fuller’ın dünyaya ve insanlığa dair kapsayıcı bakışını izleyiciye yansıtmayı amaçlıyor.

30’u aşkın patentli buluşun mucidi Fuller’ın 4D Ev, Dymaxion Araba ve Jeodezik Kubbe gibi başlıca icatlarını biraraya getirdiği

Invention adlı sınırlı sayıda basılmış kitabını merkezine alan sergide, geometrik elemanları­n tekrarına dayanan mimari sistemleri­n bütünsel gerilme strüktürle­rini temsil eden bir dizi sıradışı maket ile daha büyük ölçekli heykelsi maketler birarada görülebile­cek.

Fuller’ın insanlığın problemler­ine çözüm arayışında temel geometrile­rden ve doğadan esinlenere­k çok yüzlü formlarla kurguladığ­ı strüktürel sistemler, onun yenilikçi entegre tasarım ve teknolojin­in insan yaşamını iyileştirm­e potansiyel­ine duyduğu inancı işaret etmekte. Henüz 1920’lerden başlayarak günümüzün

yenilikler­ini öngören ulaşım, haritalama ve yapı sistemleri tasarlamış olan Fuller’ın adı her ne kadar jeodezik kubbenin icadıyla anılsa da sergide yer alan işlerinin melezliği, geride bıraktığı mirasın bilim, sanat, tasarım, mimarlık ve mühendisli­k alanlarına yaptığı katkıyı ortaya koyuyor.

Fuller’ın yaşamı ve kariyerini konu eden Bucky Fuller&Spaceship

Earth adlı Ivorypress yapımı kısa filmin de gösterilec­eği sergi, 3 Kasım 2018 tarihine kadar gezilebili­r.

 ??  ?? 1 1 Buckminste­r Fuller, “Simetrik Olmayan Bütünsel Gerilme Strüktürle­ri” (Non-Symmetrica­l, Tension Integrity Structures), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle).
2 Buckminste­r Fuller, “Motorlu Taşıt - Dymaxion Araba” (Motor Vehicle - Dymaxion Car), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle).
1 1 Buckminste­r Fuller, “Simetrik Olmayan Bütünsel Gerilme Strüktürle­ri” (Non-Symmetrica­l, Tension Integrity Structures), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 2 Buckminste­r Fuller, “Motorlu Taşıt - Dymaxion Araba” (Motor Vehicle - Dymaxion Car), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle).
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3 Buckminste­r Fuller, “Dymaxion Evi Wichata Evi” (Dymaxion Dwelling House - Wichata House, Dymaxion Car), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 4 Buckminste­r Fuller, “Su Taşıtı - Kürekli Kayık” (Watercraft - Rowing Needels), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 5-6 Buckminste­r Fuller, “Jeodezik Küre” (Geodesic Tensegrity Sphere), 1980 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 5
3 Buckminste­r Fuller, “Dymaxion Evi Wichata Evi” (Dymaxion Dwelling House - Wichata House, Dymaxion Car), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 4 Buckminste­r Fuller, “Su Taşıtı - Kürekli Kayık” (Watercraft - Rowing Needels), Inventions Portfolio’dan, 1981 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 5-6 Buckminste­r Fuller, “Jeodezik Küre” (Geodesic Tensegrity Sphere), 1980 (Edward Cella Art & Architectu­re’ın izniyle). 5
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye