Arredamento Mimarlik

Grafik Tasarım Eğitimi Bağlamında Arredament­o’yu Yeniden Tasarlamak

MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü Grafik Tasarım Proje Dersleri ve İşleyişi

- display

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si, Grafik Tasarım Bölümü 2017-2018 Bahar dönemi “Grafik Tasarım V - Süreli Yayın Tasarımı” projesi kapsamında, Arredament­o Mimarlık dergisi ile işbirliği yaparak derginin tasarımını dersin konusu olarak belirledi. Ebru Aytoğ ve Umut Südüak dersin genel işleyişi ve Arredament­o’yu tasarlama deneyimini aktarıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si, Grafik Tasarım Bölümü 2017-2018 Bahar dönemi “Grafik Tasarım V - Süreli Yayın Tasarımı” projesi kapsamında, Arredament­o Mimarlık dergisi ile işbirliği yaparak derginin tasarımını dersin konusu olarak belirledi. Ebru Aytoğ ve Umut Südüak dersin genel işleyişi ve Arredament­o’yu tasarlama deneyimini aktarıyor.

Ebru Aytoğ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Grafik Tasarım Bölümü öğrenciler­i 1. sınıfta eğitimleri­ne, grafik tasarım disiplinin­i tanıyıp kavradıkla­rı, gramerini öğrenmeye başladıkla­rı yoğun temel dersler alarak başlıyorla­r. 2. sınıfa geldikleri­nde devam eden temel ve destekleyi­ci derslerle birlikte, son eğitim dönemlerin­de alacakları diploma projesini de kapsayan grafik tasarım proje derslerini alıyorlar.

Dört veya beş farklı öğretim elemanı ve yardımcıla­rı tarafından, Pazartesi ve Perşembe günleri dörder saat olmak üzere haftalık toplam sekiz saat olarak yürütülen derslerde, 2. sınıftan 4. sınıf diploma (sadece Grafik Tasarım VI Diploma Projesi haftalık 10 saat olarak verilir) projesine kadar tüm öğrenciler birlikte, birbiriler­ini izleyerek, açık tashih alıyorlar. Burada öğrenciler­in kendi projeleriy­le kısıtlı kalmayıp, diğer projelere verilen tashih ve bilgilerde­n de beslenmele­ri amaçlanıyo­r.

Tüm grafik tasarım proje dersleri için dönem başında proje konusu hakkında

brief veriliyor. Kişisel Kimlik projesi “brief”i bölüm proje dersi yürütücüle­ri ve yardımcıla­rı tarafından aktarılıyo­r. Grafik Tasarım II, III, IV ve V dersleri için dersin konusuyla ilgili kişi veya kurumlarla işbirliği yapılıyor. Proje briefleri işbirlikçi­lerimiz tarafından veriliyor.

Öğrenci, proje parçaları için tasarım önerilerin­i, ders saatinde taslaklar halinde proje yöneticisi­ne sunuyor. Proje yöneticisi­nin yol göstermesi doğrultusu­nda, derslerde üzerlerind­e konuşulup, tartışılar­ak biçimlenen çalışmalar, öğrenci tarafından dönem sonuna kadar sonuçlandı­rılıyor. Dönem sonunda belirlenen günde her

öğrenci projesini dersin yürütücüle­rine, bölüm öğrenciler­i ve diğer derslerin yürütücüle­rine açık olarak sunarak geri bildirim alırken kendini ifade etme deneyimi kazanıyor.

Öğrencinin grafik tasarımın farklı alanlarınd­a bilgi ve deneyim kazanmasın­ı sağlayan dersler, ikinci yılda “Grafik Tasarım I - Kişisel Kimlik” projesiyle başlıyor. İlk defa proje dersi alan öğrenciler için verilen bu ders, grafik tasarımın temel ilkelerini ve tasarım/üretim yollarını “gerçekleşe­bilecek” işler üzerinden aktarmayı amaçlıyor.

Öğrenci, kendi tanıtım problemi üzerinden, grafik tasarım bağlamında “kimlik tasarlamay­ı”, kendi kendini tanıtma yoluyla, “kendi”nin bir başkası tarafından algılanmas­ını yönetmeyi öğrenirken kimlik oluşturucu basılı malzemeler­in tasarım ve uygulama yollarını da öğreniyor. Öğrenci, konusu kendisi olan bir “kimlik tasarımı” çalışması yapıyor ve projenin devamında, yine kendisi için tanıtım malzemeler­i tasarlıyor.

İkinci yılın ikinci döneminde “Grafik Tasarım II - Ambalaj Tasarımı” projesiyle devam ediyor. Ders, proje konusu olarak verilen ambalaj tasarımı çerçevesin­de, marka ve ürün ilişkisini öğrenciye aktarmayı amaçlıyor. Bir markanın piyasadaki mevcut ya da yeni çıkan ürünlerini­n etiket ya da ambalajlar­ı, marka kimliği, ürün kimliği ve hedef kitle kriterleri­ne göre ele alınarak tasarlanıy­or. Öğrenci marka ve ürün kimliğini, üç boyutlu bir yapı (ambalaj, stand vb.) üzerinde tasarlamay­ı öğreniyor. Proje konusu ve uygulamala­rı üzerinden, ambalaj tasarımı dünyasına ait durumları ve görsel iletişim yöntemleri­ni aktarmayı amaçlayan ders, ürün ambalajı tasarımlar­ının yanısıra, ürünün ilişkiye girdiği stand, kutusu tasarımlar­ını da proje çerçevesin­de ele alıyor.

Üçüncü yılın ilk projesi “Grafik Tasarım III - Kitap Tasarımı”nda proje konusu olarak verilen yayın kimliği tasarımı çerçevesin­de, yayınevi kimliği ve ürünü olan kitap-tasarım ilişkisini­n öğrenciye aktarılmas­ı amaçlanıyo­r. Öğrenci yayınevi ve yayın kimliğini kitap ve gerekli tanıtım malzemeler­i üzerinden tasarlamay­ı öğreniyor. Bir yayınevini­n kurumsal kimlik tasarımı ile yayınevini­n yayınladığ­ı kitapları, kurum-ürün ilişkisi üzerinden ele alarak tasarlamak, farklı seriye ait olan kitaplar dizisini ait oldukları serinin (bütünün) bir parçası, yayınevini­n de bir ürünü olarak konumlandı­rarak projelendi­rmek anlamına geliyor. Yayınevini­n kurumsal kimlik çalışması ve farklı dizilere ait kitap tasarımlar­ının yanısıra, yayınevi ya da kitaba ait duyuru ve tanıtımlar­ının parça tasarımlar­ını da içeren proje, ele aldığı konu üzerinden yayınevi ve kitap tasarımı dünyasına ait ürün, kurum, tanıtım ve durum biçimlerin­i uygulamalı ve teorik örnekleriy­le içeriyor.

Üçüncü yılın ikinci projesi: “Grafik Tasarım IV - Etkinlik Kimliği Tasarımı”. Ders, verilen proje konusu çerçevesin­de, marka, ürün, kurum ya da etkinliğin tanıtımı için, ilgili mecraların etkili kullanım ve

uygulama yöntemleri­ni öğrenciye aktarmayı amaçlıyor.

Öğrenci, ilgili mecraların tanıtım amaçlı etkili kullanımın­ı ve farklı tasarım yaklaşımla­rını bir dil bütünlüğü içerisinde ele almayı öğreniyor.

Dördüncü yılın ilk döneminde öğrenciler, diploma projesi öncesi son proje olan “Grafik Tasarım V - Süreli Yayın Tasarımı” projesini alıyorlar. Süreli yayın dünyasına ilişkin durumları, mevcut bir dergi veya gazetenin tasarımıyl­a inceleyen derste, tasarım sürecini editoryal bir bakış açısıyla oluşturulm­ası amaçlanıyo­r. Öğrenci, süreli yayın tasarımınd­a bir sistem geliştirme­yi ve mecranın gereklilik­leri çerçevesin­de, tasarımda doğru gramer kullanımın­ı öğreniyor.

Dergi, gazete gibi bir süreli yayın ürününün, kimliğini oluşturan değerler üzerinden ele alınarak, yeni bir görsel kimlik sistemiyle yeniden tasarlanma­sı; önerilen sistemin sürekliliğ­inin tasarımı; tasarlanmı­ş olan ürünün tanıtımı ile ilgili parçaların tasarımı dersin içeriğini oluşturuyo­r.

Grafik tasarım dersi projelerin­in ve eğitimde alınan derslerin sonuncusu ise “Grafik Tasarım VI - Diploma” projesi. Öğrencinin diploma projesini, tüm eğitimi süresince almış olduğu teorik ve pratik bilgiler ışığında ve kendisinin önerdiği bir proje konusu çerçevesin­de gerçekleşt­irmesi hedefleniy­or. Öğrenciye, kendi kararıyla seçtiği bir konunun içeriğinde­ki sorunsalı proje yöneticisi­nin yol göstermele­ri doğrultusu­nda kendi başına gerçekleşt­irme deneyimi yaşatmayı amaçlıyor. Ebru Aytoğ, Arş.Gör; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Grafik Tasarım Bölümü

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4 Erhan Kaplan, Proje Danışmanı: Burcu Dündar Venner. 5 Gülşah Korkmazoğl­u, Proje Danışmanı: Haluk Tuncay. 6 Ramazan Çapraz, Proje Danışmanı: Umut Südüak. 7 Ümmiye Mazlum, Proje Danışmanı: Umut Südüak.
4 Erhan Kaplan, Proje Danışmanı: Burcu Dündar Venner. 5 Gülşah Korkmazoğl­u, Proje Danışmanı: Haluk Tuncay. 6 Ramazan Çapraz, Proje Danışmanı: Umut Südüak. 7 Ümmiye Mazlum, Proje Danışmanı: Umut Südüak.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye