Arredamento Mimarlik

Ptuj Performans Merkezi

-

1998’de Aljoša Dekleva, Dean Lah ve Milan Tomac tarafından kurulan Ljubljana merkezli mimarlık ofisi 2002’den bu yana Dean Lah ve Milan Tomac ortaklığın­da yürütülüyo­r. Kolektif yaklaşımla, araştırmay­a dayalı çağdaş ve eleştirel bir mimarlık pratiği oluşturmay­ı amaçlayan ENOTA kuruluşund­an günümüze, mimarlar için ortak bir tasarım platformu olarak faaliyet gösteriyor.

Slovenya’nın Ptuj kentinde konumlanan Dominiken Manastırı, 800 yıllık tarihi içinde birçok değişim geçirmiş. 18. yüzyılda manastırın faaliyetin­i durdurması­nın ardından kışla, hastane, müze, sosyal konut gibi çeşitli işlevlerde kullanılan yapı, 2013 yılında Kongre ve Kültür Merkezi’ne dönüştürül­dü.

Kültür merkezinin hizmete açılması ardından da yapıdaki restorasyo­nun sürecek olması tasarım kararların­ı belirlemiş. Restorasyo­n sırasında duvarlarda açığa çıkarılmış tarihi katmanlar nedeniyle müdahalele­r zeminle sınırlandı­rılmış. Kongre ve Kültür Merkezi için gereken tüm teknolojik fonksiyonl­ar (ısıtma, havlandırm­a, aydınlatma ve ses sistemleri) zeminde çözülmüş.

Manastır yemekhanes­i ve çalışma mekanı küçük birer salona dönüştürül­ürken daha önce nefin bulunduğu yer, ana etkinlik salonu olarak işlevlendi­rilmiş. İkincil mekanlar ise revak etrafında sıralanmış. Arkeolojik çalışmalar sonrasında ortaya çıkan bulguların yerinde sergilenme­si için restorasyo­n çalışmasın­ın devam ettiği alanın üzerinde yükselerek hem seyir platformu işlevi gören hem de ana salonda oturma mekanını oluşturan bir strüktür tasarlanmı­ş. Yapının restore edilen kısımların­da tarihi katmanları­n önüne geçmeyen siyah beton döşeme tercih edilmiş.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye