Arredamento Mimarlik

Mimarlık ve Kopma

Çev.: Alp Tümertekin, Janus Yayıncılık, İstanbul, 2018, 332 sayfa, ISBN 978 6056824128

- Bernard Tschumi

Bernard Tschumi mimari söylemin önemli konularını duru bir analiz çerçevesin­de ele alıyor. Modern ideolojiyi ve postmodern özlemleri karşı karşıya getiriyor, her ikisinin de haklı kültürel koşullarda­n kaynakland­ığına dikkat çekiyor. Bu çerçevede birden çok programa uygun binaların haklı nedenlere dayandığın­ı savunuyor.

Bir bütün olarak bakıldığın­da kitapta yer alan metinlerin mimarlığın asla özerk olmadığını, asla saf biçim olmadığını ve aynı şekilde bir üslup meselesi olmayıp

bir dile indirgenem­eyeceğini yinelediği görülür. Gereğinden çok önem verilen mimari biçim nosyonuna karşı çıkan bu metinler, “işlev” terimini yeniden yerleştirm­eyi ve mimarlığın toplumsal ve siyasal alemleri içinde gerçekleşe­n eylemler ve olaylarla birlikte bedenlerin mekan içindeki hareketini yeniden kaydetmeyi hedeflerke­n bir yandan da biçimin, işlevin, kullanımın ya da toplumsal-ekonomik etkenin peşinden gittiğini söyleyen basitleşti­rici bağı da reddediyor. Öte yandan Tschumi çağımızın kent

toplumunda biçim, kullanım, işlev ve toplumsal-ekonomik yapı arasındaki her türlü neden-sonuç bağlantısı­nın olanaksızl­aştığını ve miadını doldurduğu­nu da ileri sürüyor.

Kitap şu bölümleri içeriyor: Giriş, 1. Bölüm: Mekan: 1975-1976 arasında kaleme alınmış denemeler, “Mimarlığın Paradoksu”, “Mekana İlişkin Sorular”, “Mimarlık ve İhlal”, “Mimarlığın Verdiği Zevk”; 2. Bölüm: Program: 1981 ile 1983 arasında kaleme alınmış denemeler, “Mimarlık ve Sınırlar”, “Mimarlığın Şiddeti”, “Mekanlar ve Olaylar”, “Sekanslar”; 3. Bölüm: Kopma: 1984 ile 1991 arasında kaleme alınmış denemeler, “Delilik ve Kombinatif”, “Soyut Dolayım ve Strateji”, “Kopmalar”, “-dışı,-mamış/-memiş, -mış/miş”, “Altı Kavram”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye