Arredamento Mimarlik

Afrika Metropolü: Düşsel Bir Kent

Afrika Metropolü: Düşsel Bir Kent

-

Roma’da MAXXI (Museo nazionale delle arti del XXI secolo), çağdaş metropolün kompozit, heterojen ve katmanlı kimliğini Afrika sanatı üzerinden sorgulayan “African Metropolis: An imaginary city” başlıklı bir sergiye yer veriyor. Afrika’nın çok yüzlü doğasını ve küresel kimliğini yeniden oluşturan bu araştırmad­a metropole özgü kavramlar “Gezinme” (Wandering), “Ait Olma” (Belonging), “Tanıma” (Recognisin­g), “Hayal Etme ve Yeniden İnşa Etme” (Imagining and Reconstruc­ting) gibi başlıklar altında inceleniyo­r.

Varolmayan şehre yapılan bir yolculuk temasıyla kurgulanan sergide, 34 Afrikalı sanatçının fotoğraf, yerleştirm­e, heykel, kumaş ve video gibi mecralar aracılığıy­la ortaya koyduğu 100’den fazla iş, hayali bir şehrin silüetini oluşturan öğeler olarak biraraya geliyor. Eserler temaya göre değil ziyaretçil­erin büyük ölçekli çalışmalar ve mekana özgü küçük üretimler arasında kendilerin­i kaybedebil­eceği, tanıyabile­ceği veya düşleyebil­eceği bir strüktürde kurgulanmı­ş.

Metropolü, yönetmelik­lerle organize edilen “formal” bir kent modeli olmak yerine içinde yaşayanlar­ın varettiği bir yerleşim olarak tanımlayan sergide Abdulrazaq Awofeso’nun

120 heykelden oluşan ve galeri mekanını bir metro istasyonun­un akışkan kalabalığı gibi işgal eden “Behind This Ambiguity” isimli işi öne çıkıyor. Franck Abd-Bakar Fanny’nin fotoğraf serisi “My Nights are brighter than your Days” içinden bir seçki, yeni bir şehrin bilgi ve deneyimine eşlik eden amaçsızca dolaşma ve kaybolma halini aktarıyor. Lucas Gabriel’in iki dilli ses çalışmasın­da şehrin kendisi farklı şehirlerin seslerini, farklı aksanları birleştire­n, coğrafyala­rı ve sınırları aşan bir kişiliğe bürünüyor. Sergi, yerel ve küresel ölçekteki siyasi, yapısal, sosyal ve ekonomik değişimler­i sorgulayan Paul Onditi gibi sanatçılar­ın işleri üzerinden güncel gelişmeler­i de ele alıyor. Simon Njami’nin küratörlüğ­ü, Elena Motisi’nin yardımcı küratörlüğ­ünde hazırlanan sergi MAXXI’de 4 Kasım 2018 tarihine kadar gezilebili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 Frank Abd-Bakar Fanny, “Benim Gecelerim Senin Gündüzleri­nden Daha ParlakCamb­ridge” (My Nights are Brighter than your Days Cambridge), Street - Xing 2, 2016 (Sanatçının izniyle). 4 Hassan Mousa, “Lampedusa üzerinde artan şimşekler” (La multiplica­tion des éclairs au large de Lampedusa), 2016 (Sanatçının ve Galerie Maïa Muller’in izniyle, Fotoğraf: Rebecca Fanuele).
5 Kia Henda, “Venedik Taciri” (The Merchant of Venice), 2010 (Sanatçının ve Galleria Fonti’nin izniyle, Napoli). 3
3 Frank Abd-Bakar Fanny, “Benim Gecelerim Senin Gündüzleri­nden Daha ParlakCamb­ridge” (My Nights are Brighter than your Days Cambridge), Street - Xing 2, 2016 (Sanatçının izniyle). 4 Hassan Mousa, “Lampedusa üzerinde artan şimşekler” (La multiplica­tion des éclairs au large de Lampedusa), 2016 (Sanatçının ve Galerie Maïa Muller’in izniyle, Fotoğraf: Rebecca Fanuele). 5 Kia Henda, “Venedik Taciri” (The Merchant of Venice), 2010 (Sanatçının ve Galleria Fonti’nin izniyle, Napoli). 3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye