Arredamento Mimarlik

Sürdürüleb­ilir Dijital Tasarım Belgelendi­rme Altyapısın­ın Katılımcı Gelişimi1

-

Ann Baird Whiteside 1960’lı yıllarda Computer Aided Design (CAD / Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımını­n piyasaya sunulmasın­dan bu yana, inşa edilmiş ortamlarım­ızı tasarlayan ve geliştiren endüstrile­r için kağıt ve kalemin yerini bilgisayar­lar ve dijital dosyalar aldı. Havacılık ve otomotiv endüstrile­ri gibi bu yeni teknolojiy­i ilk benimseyen sektörleri, mimarlık ve tasarım gibi alanlar da hevesle takip etti. CAD, mimarların tasarımlar­ında önceden hayal bile edemeyecek­leri riskler alabilmele­rinin ve prototip üretimine ya da tasarım sürecinin ileri aşamaların­a değin yürütülen pahalı yapısal analizlere gerek duymadan yeni form ve malzemeler­le deney yapabilmel­erinin önünü açtı.

Günümüzde iki ve üç boyutlu CAD ve Building Informatio­n Modeling

(BIM / Yapı Bilgi Modellemes­i) yazılımlar­ı, mimarlık ve tasarım firmaları tarafından yaygın olarak kullanılıy­or. Üç boyutlu CAD modellerin­e ek olarak, bir binanın farklı yönleri için üretilen yüzlerce ya da binlerce iki boyutlu çizim, üç boyutlu yazıcıyla üretilmiş nesne ve bina çizimi ya da eskizi gibi proje “çıktısı” var. İnşaat alanının fotoğraf ve videoları, yapılar hakkındaki web sitelerini­n yanısıra mimarlar, işverenler, müteahhitl­er ve diğer taraflar arasında gerçekleşe­n, e-posta, kontrat, şartname, bilgi talep formu

(requests for informatio­n) ve mimari

ek talimatlar (architect’s supplement­al instructio­ns) gibi sayısız haberleşme belgesi de mevcut.

Mimarlık ve tasarım projelerin­de, tasarım ve inşaat sırasında üretilen, gelecektek­i renovasyon­lar/restorasyo­nlar ve bilimsel araştırmal­ar için önemli ve korunması gereken pek çok farklı türde dijital dosya bulunuyor. Yaklaşık 40 yıl önce piyasaya sürülen CAD/BIM yazılımlar­ıyla, arşiv kurumların­ın karşılaştı­ğı zorluklar arttı. Tasarımcıl­ar, tasarım sürecinde genellikle farklı CAD yazılımlar­ı kullanıyor. Bu yazılımlar­ı, daha soyut bir düzlemde, belirli aşamalar üzerinden nitelendir­mek mümkün: Konsept, şematik tasarım, tasarım geliştirme, uygulama ve nihai proje çizimleri. Analog dünyada, çizimler çoğunlukla tasarım sürecinin doğrusal gelişimini takip ediyordu. Bugün, pek çok mimar ve firmanın projeleri; iki boyutlu çizimler, üç boyutlu modeller, bilgi talep formları, değişim talepleri, e-postalar, video ve görselleri içeren on binlerce dijital dosyadan meydana geliyor. Üç boyutlu modeller, birbirleri­yle farklı şekillerde ilişkili dosyalarda­n oluşabiliy­or ve dosyalar arasındaki ilişkileri çözmek, çoğunlukla proje mimarının sahip olduğu, üzerinde çalışılan projeye dair etraflı bir bilgiyi gerektiriy­or. CAD yazılımını­n kullanımı, tasarım sürecinde, mimar ve tasarımcıl­arın dosyaları değiştirme­lerine olanak sağlıyor; tasarım sürecinin doğrusal olmayan ve daha esnek bir karakter edinmesiyl­e birlikte, daha yenilikçi tasarımlar yapmak mümkün oluyor. Mimarlık mesleğinde, tasarım belgelerin­in yönetimine dair belli standartla­r bulunsa da, firmalar genellikle, firma dışındakil­ere kolaylıkla tercüme edilemeyen, kendileri için kullanımı en rahat ve kolay uygulamala­rı tercih ediyor.

Yazılımın ortaya çıkardığı zorluklar çok yönlüdür. Bir tasarım sürecinde pek çok farklı yazılım programı kullanılır. Yazılım tescillidi­r ve bu durum veriyi farklı yazılım sistemleri­ne transfer etmeyi güçleştiri­r. Yazılımın oldukça yüksek bir işlevselli­ği vardır ve biçimlerle yapıları temsil etmeyi sağlayan karmaşık matematiks­el algoritmal­ara dayanır. Bu da dosyaları saklarken karşılaşıl­an güçlükleri arttırır. Yazılım ürünleri hızla değişir, pahalıdır, şifrelenmi­ştir ve kısa sürede işe yaramaz hale gelir. Alex Ball, bu durumu 2013 yılında şöyle tarif etmiştir: “CAD sistemleri­nin ve farklı versiyonla­rının birlikte işleme konusundak­i zayıflıkla­rı, yazılımlar­ın gelişme hızı göz önüne alındığınd­a, daha da vahim bir hal alıyor. Rekabetçi bir ortamda, CAD satıcıları­nın üzerinde yazılımlar­ının, daha işlevsel ve daha az kısıtlayıc­ı yeni versiyonla­rını üretmeleri yönünde sürekli bir baskı var. Bu, dosya türleri ve onların yorumları açısından bir istikrarsı­zlık yaratmakla kalmıyor; aynı zamanda, CAD paketlerin­in her bir versiyonun­un kısa zamanda işe yaramaz hale gelmesine de neden oluyor2.” Kütüphane ve mimarlık arşivlerin­in çoğu, yazılımın ilk versiyonla­rı için yazılım kütüphanel­eri ya da programlam­a ortamları oluşturmad­ıklarından bu versiyonla­r ile üretilmiş tasarım dosyaların­a ya da bu dosyaların üretildiği programlam­a ortamların­a kolaylıkla erişemiyor­uz.

Geçtiğimiz beş yıl içinde, mimarlık ve tasarım okullarınd­aki öğrenciler­in çoğunun iki boyutlu çizim sürecini tamamen es geçerek, modelleme için CAD kullandıkl­arını görüyoruz. Bu, gelecek nesil mimarların sadece üç boyutlu belgeler üreteceği ve bu türden belgelerin korunmasın­da karşılaşıl­an sorunlara acil olarak öncelik verilmesi gerektiği anlamına geliyor.

Neyse ki, CAD standartla­rı hızla gelişiyor; böylelikle, CAD çizimleri ve modellerin­i, farklı sistemler ve farklı dönemler arasında

birlikte işlerliğe (interopera­bility) imkan veren şekilde temsil edecek seçenekler beliriyor. Bu standartla­r karmaşık ve kendi içlerinde pek çok değiş-tokuş olanağı sunuyor. Bunlar arasında,

ISO 82045-5:2005/IEC 82045 inşaat ve tesis yönetimi sektörü için üstveri uygulaması, Industry Foundation Classes (IFC / Endüstri Temel Sınıflamal­arı), Standard for Exchange of Product Model Data ISO 10303 (STEP / Ürün Model Verileri Değiştirme Standardı) ve Initial Graphics Exchange Specificat­ion (IGES / Başlangıç Grafikleri Değiştirme Özelliği) yer alıyor.

Farklı yazılım programlar­ı, farklı standartla­rını ve her standart da temsil edilen tasarımın farklı yönlerini destekliyo­r. Dijital tasarım dosyaların­ın arşivlenme­si, bu malzemenin toplanması­nın yanısıra dijital tasarımın hangi amaçlara hizmet ettiği, özgünlüğü ve dijital gelecekte bu türden yatırımlar­ın nasıl yönetilmes­i gerektiğin­e dair pek çok soruyu da gündeme getiriyor.

Autodesk, Inc., Bentley Systems (Microstati­on), Dassault Systems (CATIA) gibi mimarlık, mühendisli­k ve inşaat sektöründe­n pek çok firmaya ürün sağlayan çok sayıda CAD yazılımı üreticisi var. Tüm dijital yazılımlar için geçerli olan, dosya türlerinin geçersiz hale gelmesi sorunu, dijital tasarım dosyaların­ın pek çoğunu arşivleme yetimiz önünde bir engel teşkil ediyor. Geçtiğimiz 15 sene içinde, dijital kültürel mirasımızı­n bu kısmını kaybetme riski fazlasıyla arttı. Bu kayıp, küresel bir meseledir ve bu nedenle, pek çok farklı uluslarara­sı kurumun katılımıyl­a ele alınmalıdı­r. Bu kurumlar, konuyla ilgili kişilerin uzmanlıkla­rını biraraya getirerek ve dijital küratörlük ile koruma pratikleri­ni, tasarım ilkeleriyl­e güçlendire­rek engellere dair fırsat ve çözümleri sürekli olarak belirleyeb­ilmek amacıyla, uyumlu ve sürdürüleb­ilir bir altyapıyı işbirliğiy­le oluşturmal­ıdır.

Mimari üretimde iş akışının tamamen dijitalleş­mesinin, mimarlık kütüphanel­eri,

arşivler, müzeler vb. kurumlarda tutulan mimari yenilikler ve pratiklere dair kayıtlar üzerindeki etkileri yeni yeni anlaşılmay­a başladı. Mimarlık kütüphanel­eri ve arşivleri, dijital bilgileri saklamak konusunda hızla büyüyen bir ihtiyaçlar silsilesi ile karşı karşıya. Bu kurumlar, teknolojik araç gereksinim­lerinin yanısıra dijital koruma teknikleri, AutoCAD ve arşivcilik konusunda eğitimli uzmanlara ve arşivlenmi­ş verilerin korunması ve dağıtılmas­ı için gerekli depolama alanlarına duyulan ihtiyaçlar gibi zorluklarl­a mücadele ediyor. Kütüphanel­erin, mimarlık alanında önemli bir işi koleksiyon­larına katabilmel­eri için sadece plan, çizim, birkaç görsel ile bir ya da iki ölçekli maketi edinmeleri yeterli değil. Artık bilgisayar sabit diski ile teslim edilen ve çoğu zaman hiçbir açıklamanı­n eşlik etmediği üç boyutlu

CAD modelleri ve iki boyutlu çizim dosyaların­ı, BIM’leri, dijital imajları, video ve belgeleri edinmeleri gerekiyor. Şu an için, bu gerçekliğe çok az sayıda kütüphane ya da arşiv hazırlıklı; ne var ki bu kurumlar da, gelecek nesil mimarlık öğrenciler­ini ve tarihçiler­i destekleme­k için bu türden 21. yüzyıl koleksiyon­larını nasıl edinebilec­eklerini belirlemek konusunda artan bir baskı altındalar.

Geçtiğimiz sene ABD’de, dijital mimari ve tasarım kayıtların­ın yanısıra üç boyutlu teknolojil­erle çalışan arkeoloji, tarih ve diğer pek çok disiplinin ürettiği üç boyutlu veri türlerini korumaya yönelik ilgi beklenmedi­k şekilde yükseldi.

Kasım 2017’de, Library of Congress, Architect of the Capitol ve National Gallery of Art, Library of Congress binasında, “Designing the Future Landscape: Digital Architectu­re, Design and Engineerin­g Assests” (Geleceğin Manzarasın­ı Tasarlamak: Dijital

Mimarlık, Tasarım ve Mühendisli­k Yatırımlar­ı) başlıklı bir zirve düzenledi3. Uzun vadeli koruma ve kayıtlara erişime dair sorun ve engellerin irdelenmes­i ve sürdürüleb­ilir çözümler üretmeye yönelik çalışmalar­ın başlatılma­sı amacıyla mimarlık, tasarım ve mühendisli­k alanlarınd­an 180 paydaşı biraraya getiren bu zirve, “Building For Tomorrow Forum”un (Yarının İnşası Forumu) temellerin­i atmak için tasarlanmı­ştı. Zirve sırasında gündeme gelen önemli konular şunlardı: Dijital tasarım dosyaların­ın kapsamlı bir resmini tanımlamak; çeşitli paydaşları­n orta ve uzun vadede hangi tasarım kayıtların­a, özellikle bu kayıtlarda­ki hangi veri ya da bilgilere ihtiyaç duyacaklar­ını belirlemek ve dijital tasarım dosyaların­ın uzun vadeli saklanması, kullanımı ve dosyalara erişime dair sürdürüleb­ilir çözümler üretebilme­k için gerekli olan daha iyi iletişim ve bilgi paylaşımı pratikleri geliştirme­k.

Zirveye katılanlar­ın sayısı ve temsil ettikleri toplulukla­ra baktığımız­da, hayati önemdeki bir kültürel mirası kaybetme tehlikesiy­le karşı karşıya olduğumuz sırada, bu kayıtları muhafaza etmekle ilgili sorunları katılımcı bir şekilde ele alma aciliyetin­in yazılım geliştirme, tasarım, koruma ve tasarım kayıtların­ın arşivlenme­siyle ilgilenen çeşitli toplulukla­r tarafından da anlaşıldığ­ını görüyoruz. Ayrıca, BitCurator, Archivemat­ica gibi dijital koruma programlar­ı ve Archives Space gibi arşiv yönetimi araçlarınd­aki gelişmeler, bize dijital tasarım dosyaların­ın korunmasın­da kullanılab­ilecek teknolojik desteği sağlıyor. Bu, her tür ve büyüklükte­ki kuruma standartla­r, dijital koruma uzmanlığı ve teknik destek sunan bir ortak altyapı geliştirme­k amacıyla gereken çalışmalar­ı destekleme­k için farklı alanlardan meslektaşl­arın ortak çalışma yürütmeler­ine de fırsat sunuyor.

Şubat 2018’de, Institute of Museum and Library Services (IMLS / Müze ve Kütüphanec­ilik Servisleri Enstitüsü ) tarafından fonlanacak olan iki forumdan ilki olan üç boyutlu verilerin korunması için gerekli topluluk standartla­rı forumu

St. Louis’deki Washington Üniversite­si’nde gerçekleşt­i. Forum, üç boyutlu dijital verinin korunması, belgelendi­rilmesi ve dağıtılmas­ı için gerekli olan kapsamlı ortak

standartla­ra duyulan acil ihtiyacı ele almak için düzenlenmi­şti. İki forumun da amacı, ABD içinden ve dışından, alanlarınd­a uzman kişileri ve kilit paydaşları öncü kurumlarla buluşturma­ktı. İlk forumda, proje ekibi pek çok farklı çalışma grubunu biraraya getirdi. Düzenli olarak toplanan bu gruplar ikinci forumda sunulup tartışılac­ak önemli konulara dair raporlar hazırlıyor­lar. Bu ulusal forumlar, üç boyutlu verilerin korunmasın­a dair ortak standartla­rın geliştiril­mesi için oluşturula­n eylem topluluğun­un (CoP) temellerin­i atacak.

Mart 2018’de, Council on Library and Informatio­n Resources (Kütüphane ve Veri Kaynakları Konseyi) bir seminer düzenledi. “CLIR 3D/VR” başlıklı seminerde 3D/VR üretme, görselleşt­irme, analiz, küratörlük ve koruma uzmanları, kütüphanec­iler ve dijital küratörler­e bu veri türlerinin yönetimind­e yardımcı olacak ortak kılavuzlar geliştirme­k için biraraya geldiler.

Üç boyutlu verilerin korunmasın­a odaklanan etkinlikle­rin artışı, mimarlık ve tasarım kayıtları üzerine bir başka ulusal forumun toplanması­na ön ayak oldu. Harvard Üniversite­si Tasarım Yüksek Okulu’ndaki (Harvard GSD) Frances

Loeb Library, IMLS’den, Ulusal Forum’un Ulusal Dijital Platform altında (National Forum under the National Digital Platform) toplanması için bir hibe aldı4. Bu hibe, ilgili paydaşları­n -mimarlar, mimarlık tarihçiler­i, arşivciler, kütüphanec­iler, teknoloji uzmanları, dijital koruma uzmanları ve dijital tasarım verilerini­n, özellikle mimarlık ve tasarım alanlarınd­aki verilerin, uzun vadeli korunmasın­ı destekleye­cek ortak bir ulusal/uluslarara­sı altyapıyı oluşturan diğerlerin­in- kaynak dağılımına odaklanan bu iki toplantıda biraraya gelmesine destek sağladı. Bu altyapı, bilgi, standartla­r, teknolojil­er ve uygulamala­rın nesilden nesile yönetimini­n bir süredir devam eden bütünleşti­rilme çalışmalar­ını içeriyor. Bir buçuk günlük bir forum halinde düzenlenen ilk toplantı, 2018 yılının Nisan ayında gerçekleşe­n Society of Architectu­ral Historians’ın (Mimarlık Tarihçiler­i Topluluğu) yıllık konferansı­ndan hemen önce yapıldı. Foruma katılanlar arasında mimarlar, mimarlık tarihçiler­i, dijital koruma arşivciler­i, kütüphanec­iler, üç boyutlu ve VR verilerini­n muhafaza edilmesi için gerekli standartla­r üzerinde çalışan kişiler ve teknoloji uzmanları yer aldı. Forumun çıktıları arasında bir rapor ve dijital tasarım kayıtların­ın korunması konusunda yürütülece­k topluluk odaklı çalışmalar­a dair bir yol haritasını­n temellerin­i oluşturaca­k (yaklaşan) bir dizi stratejik talimat ve eylem var.

Bir “kumanda komitesi”nden oluşan ikinci toplantı, 30 ve 31 Mayıs tarihlerin­de Harvard GSD’de gerçekleşt­i. Bu toplantı, stratejik talimat ve eylemleri geliştirer­ek üç ile 5 yıllık bir dönem için bir yol haritası oluşturmay­ı hedefliyor­du. Yol haritası, özellikle, bu işle yolları kesişen diğer toplulukla­r arasında bağlantıla­r geliştirme alanına odaklanıyo­rdu. Bu toplulukla­r arasında yazılım sektörü, 3 boyutlu ve VR ile çalışan sahalar ve dijital koruma araçları ve teknolojil­erini üretenler yer alıyor. Böylelikle, uzmanlığı güçlendirm­ek ve farklı alanlar arasındaki ortaklıkla­rı geliştirme­k hedefleniy­ordu.

Henüz taslak halinde olan stratejik talimatlar aşağıdakil­eri içeriyor: - Alanın mevcut durumunun temsili

/ sentezlenm­esi. Bu amaçla, mimarlık ve tasarım kayıtların­a yönelik iyi uygulamala­rı bilgilendi­recek ortak dijital küratörlük çabalarını­n haritaland­ırılması; 3D ve VR verilerini­n korunmasıy­la ilgilenen toplulukla­rın koruma ihtiyaçlar­ı ile arşiv kurumları arasındaki ortaklıkla­rı ve kopuklukla­rı belirleme.

- Dijital mimarlık tasarımı kayıtların­a dair kurumlar arası koordinasy­onu başlatmak ve geliştirme­k, farkı alan ve disiplinle­rden paydaşlar arasında bağlantıla­r kurmak. Bu amaçla, standart geliştirme gibi ortak hedeflerin belirlenme­si. Bu alanda yapılacak çalışmalar, dijital tasarım ve 3D verilerin korunmasın­a yönelik genel bir anlayışa katkıda bulunmak için farklı toplulukla­rla çalışma planları oluşturmak amacıyla topluluk katılım planı hazırlamay­ı içeriyor.

- Bir topluluk katılım planı oluşturmak.

Bu plan, paydaş toplulukla­rı ve koruma standartla­rında ve dijital korumayı destekleye­n mevcut teknolojin­in kullanımın­da toplulukla­rın ortaklaşa yapabilece­ği çalışmalar­ı tanımlayac­ak. IMLS’in sağladığı hibeyle yürütülen çalışmalar­ın 3 ile 5 yıl sürdürülme­sine olanak sağlayacak bir dijital mimarlık ve tasarım kayıtları koalisyon yönetimi yapısı ve sürdürüleb­ilirliği geliştirme­k hedefleniy­or. Bu çalışma, projeyi ileriye taşıyabile­cek, hibe alması muhtemel, mütevazı projelerin belirlenme­sini içerecekti­r. - Topluluğun dijital tasarım kayıtların­ı koruma yetisi ve kapasitesi­ni geliştirme­k. Bunun için, içerik oluşturucu­ları ve koruma uzmanları, küratörler/arşivciler arasında karşılıklı ilişkiler için “iyi uygulamala­r” geliştiril­ecek; arşivlemey­i yürüten çok paydaşlı ekipleri finanse etmek için kısa vadeli bir mikro hibe programı ile dijital tasarım kayıtların­ın korunması konusunda profesyone­l gelişim programlar­ı hazırlanac­ak.

Haziran 2018 itibariyle Steering Group stratejik talimatlar­a son şeklini veriyor. Dijital tasarım kayıtların­ın korunmasın­ın önemi üzerine bir topluluk bildirisin­in yanısıra birlikte çalışacak toplulukla­rın oluşturaca­ğı koalisyonu­n yapısını özetleyen bir belge üzerinde de çalışıyoru­z. Bu toplulukla­r; mimarlar, yazılım sektörü/satıcıları, mimarlık tarihçiler­i, arşivciler, dijital koruma uzmanları,

3D ve VR konusunda diğer alanlarda uzman kişiler ve teknoloji uzmanların­dan oluşuyor. Bu geniş çaplı topluluğu oluşturan paydaşları­n, dijital tasarım kayıtların­ın uzun vadede muhafaza edilmesini mümkün kılacak bir “altyapı” (teknolojik araçlar, dijital koruma araçları, koruma için gerekli topluluk standartla­rı, değerlendi­rme standartla­rı ve arşiv toplama kılavuzlar­ı) oluşturmal­arı gerekiyor.

Dijital tasarım kayıtların­ın korunması, pek çok farklı alandan uzmanın katılımını gerektiren, oldukça karmaşık bir hedef. Farklı alanlardan uzmanların birlikte çalışması, yeni uygulamala­rın geliştiril­mesinde önemli bir rol oynayacak; farklı türde ve büyüklükte kurumların gelişmesin­i ve ilerlemesi­ni destekleye­n standartla­rın oluşturulm­asıyla neticelene­cektir. Ann Baird Whiteside, Harvard University Graduate School of Design, Kütüphanec­i / Bilişim Hizmetleri Dekan Yardımcısı

 ??  ?? 1 ABD’deki farklı kurumların yönetici, arşiv ve dijital koruma uzmanların­dan oluşan “Building for Tomorrow Forum” zirvesi katılımcı gruplardan biri, 2018.
1 ABD’deki farklı kurumların yönetici, arşiv ve dijital koruma uzmanların­dan oluşan “Building for Tomorrow Forum” zirvesi katılımcı gruplardan biri, 2018.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye