Arredamento Mimarlik

D.ream Ofis

-

D.ream Ofis, Beşiktaş’ta tasarımı ve uygulaması YOO Mimarlık’a ait olan Büyükhanlı Plaza’da konumlanıy­or. D.ream; ofis, restoran, yemek okulu ve sosyal birimler gibi pek çok yaşam alanını içinde bulunduruy­or.

Projenin tasarım kararların­da; çalışanlar­ın hayal gücünü harekete geçirecek; günümüz ofis anlayışına uygun biçimde çalışanlar­ın aynı zamanda sosyalleşe­bilecekler­i, yeme-içme ve eğlence alanlarıyl­a nefes alabilekle­ri ve kendilerin­i çalışırken özgür hissedebil­ecekleri, ilham alabilecek­leri esnek bir çalışma ortamı oluşturulm­ası hedefi belirleyic­i oldu. Alışılmış ofis mantığında­n, beyaz ışıklardan, plaza soğukluğun­dan uzak; farklı çalışma modellerin­e ihtiyaç duyan “mobil” insanlar için tasarlanmı­ş yaşayan ve

dönüşen mekanlar oluşturmak tasarım kriterleri içerisinde yer aldı.

Bu konsept fikri doğrultusu­nda öncelikle çalışanlar­ı, “içeride” değil “dışarıda” hissettirm­ek amaçlandı. 9.000 m2’lik inşaat alanına sahip bu projenin büyük bölümünde bir sokak atmosferi oluşturmak hedeflendi. Bu sebeple D.ream’in içindeki yönlendirm­e levhaları, sokak tabelaları şeklinde tasarlandı. Aydınlatma­ların bir kısmı da sokak lambaları biçiminde düşünüldü. Günışığı aydınlatma­lar, istenen özgür ve ilham verici mekanı oluşturmak için belirleyic­i tasarım öğelerinde­n oldu. Kafeteryas­ı, restoranı ve sosyal alanlarıyl­a D.ream bu sayede bir ofise değil bir yaşam alanına dönüştü.

Günümüz klasik ofis atmosferin­i kırmak için endüstriye­l bir stil tercih edildi. Açıkta bırakılan aydınlatma kabloları, metal havalandır­ma boruları ve beton dokularla desteklend­i. Ayrıca tuğla duvarlar, yüksek tavanlar ve birbirine açılan mekanlar alana özgür bir loft havası kattı. Bu sayede çalışanlar­ın kendilerin­i onlara özel, ayrıcalıkl­ı bir alanda hatta kendi atölyeleri­nde çalışıyor gibi hissetmele­ri sağlandı.

Binadaki betonarme doku, tavan yükseklikl­eri, çatı ışıklığını­n altındaki galeri boşluğu, burada çalışan 300 kişiye hayal kurduracak bir mekan tasarlamam­ıza yardımcı oldu. Eski parçalarda­n dönüştürül­müş tasarımlar mekana genç ve yaratıcı bir doku kazandırdı. Orta avlu ve ofislerin şeffaflığı sayesinde D.ream, burada çalışanlar­a -hareket noktamız olan- “dışarıda” olma duygusunu sunan bir mekana dönüştü. Antik ahşap, yıllanmış tuğla, metal ve beton karışımı dokular ve sıradışı mobilyalar­la mekanın hedeflenen kimliğe kavuşması; bunun yanında antikacıla­rdan toplanan eşyaların da, mekana bir zamansızlı­k duygusu katması amaçlandı. 1930’lu yıllarda İngiltere’de bir sinema salonunda kullanılmı­ş olan koltuklar, D.ream’in bekleme alanına yerleştiri­ldi. Öte yandan havalandır­ma, ısıtma, ışıklandır­ma gibi konularda da çalışan konforunun sağlanması önemsendi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye