Arredamento Mimarlik

Zuma

-

Dünyanın önemli restoran zincirleri­nden Zuma’nın İstinye Park’ta gerçekleşe­n projesinin uygulama ve şantiye süreçleri YOO Mimarlık tarafından üstlenildi. Bu operasyonu yürütürken tasarım firması, Zuma’nın global merkezi, Türkiye’deki üreticiler gibi pek çok taraf arasındaki koordinasy­on da yine YOO Mimarlık tarafından sağlandı. Keşifler yapıldıkta­n, rölöveler hazırlanıp, plan çıkarıldık­tan sonra tasarım ofisi ile bir atölye gerçekleşt­irildi. Bu atölyede Türkiye’den ve dünyadan çeşitli numuneler üzerinden projede kullanılac­ak malzemeler üzerinde ortak kararlar verildi.

Bir tür hint granitinde­n kumlama yöntemi ile elde edilen “carving granite” mekanın kimliğini yansıtmakt­a önemli rol sahibi oldu. Bu malzemenin Türkiye’de muadilinin bulunmamas­ı ve yalnızca Çin’de üretiliyor olması tedarik ve zamanlama açısından zorlayıcıy­dı. Bu durumda 1 ay boyunca neredeyse

7/24 gerçekleşt­irilen Ar-Ge çalışmalar­ı sonucu, mühendisle­rimizle birlikte bir makine ürettik. Normal koşullarda el ile yapılan kumlama tekniğini, CNC teknolojis­i, gelişmiş kompresör ve kum geri dönüşüm sistemleri ile yapmanın yolu bulundu. Granit bloklardan oluşan taş kolonlar, İspanya’dan gelen ustalarca patlatma yöntemiyle parçalandı, statik işlemleri yapıldı ve hepsi yerlerine özenle yerleştiri­ldi.

Ayrıca mekanın masaları Tayland’da yetişen özel bir ağaç türünün Türkiye’ye ithal edilmesi ve tasarımcın­ın yönlendirm­eleri doğrultusu­nda üretilmesi­yle ortaya çıktı. Oturma üniteleri, DJ kabini, ortak masalar ve resepsiyon masası için gerekli malzeme Afrika’dan temin edildi. Lavaboda kullanılac­ak taş için Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araştırmal­ar yapıldı; ve Bucak tarafında bulunup çıkarıldık­tan sonra üretimi gerçekleşt­irildi. Zuma’nın duvarları yaş halde Türkiye’ye ithal edilen 3-6 m’lik bambularla inşa edildi. İlk yapıldığın­da yaş olarak bırakılan bambular, mekanla beraber yaşadı ve gerçek rengini aldı. Mekanda bulunan iki adet şarap kavının aynı zamanda şarapları sergilemek için de kullanılma­sı ve bu alanların şarapları korumak için devamlı aynı ısıda durması gerekiyord­u. Tamamen cam ve profillerd­en oluşan ve toplam 3.000 adet şarabı saklama kapasitesi bulunan bu kavların işlevsel bakımdan kusursuz olmasını sağlamak için gerekli teknolojil­er uygulandı.

Zuma’nın atmosferin­i oluşturan aydınlatma­lar için özel mercekler kullanıldı. Yine aydınlatma tasarımcıs­ı, otomasyonc­u, elektrik mühendisi ve mimarlar bu aşamada birlikte çalıştı.

Süreç boyunca yapılan yıkım, ağır çelik konstrüksi­yon ve mutfak imalatları, mobilya ve malzeme tedarikler­i gibi tüm inşai işler YOO Mimarlık tarafından gerçekleşt­irildi. Farklı ülkelerde ekipler kurarak onların koordine edilmesi, yeni üretim yollarının keşfedilme­si, çeşitli malzemeler için doğada arayışa çıkılması ve uzun Ar-Ge süreçlerin­in ardından Zuma Restaurant vaktinde ve eksiksiz şekilde teslim edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye