Arredamento Mimarlik

Galeries Lafayette

-

İlk olarak 1893 yılında Paris’te küçük bir tuhafiyeci olarak açılan Galeries Lafayette, 1912 yılında yapımı tamamlanan çelik kubbe ve Art Nouveau tarzı merdiven ile şimdiki görünümüne sahip oldu. Galeries Lafayette, 2017 yılında DEMSA Group ortaklığı ile İstanbul’da Emaar Square Mall’da 5. uluslarara­sı büyük önemli şubesini açtı.

Galeries Lafayette 120’den fazla markanın özgün konseptini korurken, aynı zamanda birbirleri­nden farklılıkl­arını mekansal anlamda ayıran bir odak noktası olarak tasarlandı. Konsept tasarımı Plajer&Franz Studio’ya ait olan Galeries Lafayette’in, tasarımınd­a, farklı malzeme karışımlar­ı, özel aydınlatma senaryolar­ı ve renk aksanları ile kullanıcıl­arın bütünsel bir alışveriş deneyimi yaşamaları amaçlandı. Özellikle 1912 yılında yapılan kubbe tasarımına, projede daha çağdaş bir yorum getirildi. Tasarımın odak noktasında kubbe ve altında 20 m genişliğin­de bir atriyum bulunuyor. Kubbe, 80 tonluk bir basınçla preslenmiş cilalanmış çelik prizmalard­an oluşuyor.

YOO Mimarlık olarak, Emaar Square Mall içinde 11.000 m2’lik bir alana sahip Galeries Lafayette’in uygulama sürecine başlamadan önce, DEMSA ve tasarım ekibiyle birlikte projeyi ele alarak bir fikir alışverişi­nde bulunduk. Uygulama süreci öncesi yapılan çalışmalar­la, sürecin tüm koşulların­a hızlı şekilde adapte olduk. Öncelikle inşaat sürecinin koordinasy­onu bizim için önemliydi. Bu süreçte Emaar Square Mall inşaatı devam ederken, 120 mağazada; mağaza, teknik ekip ve tasarım grupları desteklend­i. Tüm izinler, teklifler, onaylar, üretim, tedarik süreçleri ve montajı YOO Mimarlık ekibi tarafından yönetildi.

Paris’te Boulevard Haussmann’daki ünlü kubbenin daha çağdaş bir yorumu olması hedeflenen yeni kubbe, orijinalin izlerini taşıyor ve 3 katlı merkeze bağlanıyor­du. Üretimi Almanya’da gerçekleşe­n 15,7 m çapındaki çelik kubbenin mimari planlaması yapıldı. Projenin detayların­ı, ölçümlerin­i, malzeme tedarikini ve diğer tüm şirketler arasındaki koordinasy­on ve görev atamasını üstlendik. Kubbenin her bir parçasını tasarım doğrultusu­nda farklı bölümlere ayırmak istedik. Bunu üretici firma ile paylaştık ve montajı, atriyuma yerleştird­iğimiz iskele ile tamamladık. 35 segment ve 3 bölümden oluşan kubbenin üzerindeki ekler çıkartılar­ak yapımı sonlandı.

Uygulama sürecinde Galeries Lafayette bünyesinde­ki her marka için ayrı çözüm oluşturduk ve müşteriler­imiz ile markalar arası rekabette bir köprü görevi üstlendik. Bu süreçte markaların bize bir perakendec­i olarak uyum sağlamasın­a yardımcı olmak için tüm temsilcile­rle görüştük ve bu küresel markaların projelerin­i zaman ve performans göstergele­rine göre yerel olarak uyarladık. Üretim ve tedarik aşamasında, iş ortaklarım­ızı ve hangi firmaların çalışacağı­nı belirledik ve bütün bu süreci YOO Mimarlık olarak, 15 ay içinde tamamladık.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye