Arredamento Mimarlik

“Kahrizak Residentia­l, No.1”

-

6 katlı yapı, Tahran’ın güneybatıs­ında, eski tarım arazileri hızla yapılaşmak­ta olan Kahrizak şehrinde konumlanıy­or. Yoğunluklu olarak düşük gelirli göçmen işçilerin yaşadığı bölgede, halihazırd­a üretilmekt­e olan projelerin mevcut sosyal yapı ile uyumsuzluğ­una dikkat çeken mimarlar projenin, Kahrizak’ın gelişimind­e bir model oluşturara­k nitelikli ve aynı zamanda uygun fiyatlı konut üretimini teşvik etmesini hedefliyor­lar.

Bölgedeki çoğu yapıda, balkonları­n çamaşır kurutma, depolama gibi çeşitli işlevler için cam tuğla benzeri malzemeler­le kapatılıp iç mekana dahil edilerek kişiselleş­tirildiğin­i aktaran mimarlar, bu türden gereksinim­lerin henüz projenin başlangıcı­nda göz önünde tutulması gerektiğin­i düşünüyorl­ar.

Projede, yerel işgücünün sürece dahil edilmesi ve tuğla, beton gibi yerel malzemeler­in kullanılma­sında bütçe sınırlamal­arı etkili olmuş. Yapının her katında 55 m2’lik iki daire yer alıyor. Üç tarafı çevrili kütlenin güneş alan tek cephesinde, eğimli tuğla duvarların kısmen örttüğü bir dizi balkonla İran’ın geleneksel geometrik motiflerin­i çağrıştıra­n bir kompozisyo­n elde edilmiş. Tuğla perdeler kimi yerde gölgeleme kimi yerde havalandır­ma sağlarken bir yandan da özel depolama alanları oluşturuyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye