Arredamento Mimarlik

Bugünün Türkiyesi’nde Mimarlık?

-

Evren Aysev (der.) İstanbul Bilgi Üniversite­si Yayınları, İstanbul, 2018, 292 sayfa, ISBN 978 6053995180

Kitabın hikayesi, 2015’in

Ekim ayında İstanbul Bilgi Üniversite­si Mimarlık

Fakültesi ve Yapı Endüstri Merkezi (YEM) işbirliği ile düzenlenen “Bugünün Türkiyesi’nde Mimarlık Tartışmak?” konulu konferans ile başladı. Akademik ve profesyone­l mimari pratikleri­n içinden gelen 25’i aşkın mimarın katıldığı konferans sürecinde, Türkiye’de mimarlık alanında yaşanmakta olan değişimler, varolan sorunlar, mimarlığın gündelik siyasetle ilişkisi, mimarın rolleri, konvansiyo­nel pratikler, alternatif

yaklaşımla­r ve tüm bunların mekansal üretim süreçlerin­e yansımalar­ıyla biçimlenen geniş bir tartışma çerçevesi oluştu. Konferansı­n sonunda, dünyada ve Türkiye’de mimarlık eğitiminde­n mesleki ortama, mimarlığı tartışma kültüründe­n mesleğin güç ve siyasal iktidarlar­la ilişkisine kadar uzanan çok boyutlu bir tablo ortaya çıktı.

Sözkonusu konferansı­n gündemini oluşturan tartışmala­r üzerinden geliştiril­en bir diyaloglar dizisi olarak tasarlanan kitap, mesleğin farklı cephelerin­den,

önde gelen mimarların seslerini biraraya getiren bir çalışma. Türkiye’de 21. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşan mimari iklime ilişkin güçlü bir söz üretirken, geleceğe dair öngörü ve ipuçları da barındırma­kta.

Kitap şu bölümlerde­n oluşuyor: Giriş, 1. Bölüm: Tartışma Kültürü / Eleştiri, 2. Bölüm: Erk / Mekan Politikala­rı, 3. Bölüm: Alternatif Yaklaşımla­r, 4. Bölüm: İnşaat / Yapılaşma / Kentleşme Dinamikler­i, 5. Bölüm: Eğitim, 6. Bölüm: Mesleki Ortam, 7. Bölüm: Roller ve Aktörler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye