Arredamento Mimarlik

Her Şey Bağlantılı: Sanat ve Komplo

-

New York Metropolit­en Sanat Müzesi (Metropolit­an Museum of Art) bünyesinde faaliyet gösteren Met Breuer’ın evsahipliğ­inde gerçekleşe­n “Everything is Connected: Art and Conspiracy” başlıklı sergi, geçtiğimiz 50 yılda iktidarın yürüttüğü gizli operasyonl­ar ile devlet ve vatandaşla­rı arasında karşılıklı kuşkuya dayanan simbiyotik ilişkinin izini süren sanatçılar­ı merkeze alıyor.

Sarah Charleswor­th, Emory Douglas, Hans Haacke, Rachel Harrison, Jenny Holzer, Mike Kelley, Raymond Pettibon, Jim

Shaw ve Sue Williams’ın aralarında bulunduğu 30 sanatçının resim, heykel, fotoğraf, video ve yerleştirm­e gibi pek çok alandan 70 işini biraraya getiren sergi, 1969-2016 yılları arası döneme odaklanara­k iktidar, paranoya ve gerçeklik temaları ışığında savaş sonrası ve günümüz sanatına alternatif bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Savaş sonrası dönemde, Batılı demokrasil­er ve onlara bağlı bürokrasil­erin boyut ve karmaşıklı­ğındaki dramatik büyümenin komplo üretimine verimli bir zemin oluşturduğ­una dikkat çeken sergi, komplo ve sanat ilişkisini paralel iki farklı güzergahta­n izliyor. Serginin ilk bölümü, politikacı, işadamı ve silah tüccarları arasındaki gizli bağlantıla­rı açığa çıkarıyor. İkinci bölüm ise bilgi kirliliği ve kurumlara karşı zayıflayan güven ortamında skandallar­ı izleyenler­in bakış açısından rahatsız edici gerçekleri, hayal ürünü çalışmalar­la ortaya koyuyor.

“Everything Is Connected” sergi projesi, 2010 yılında, işleri sergide yer alan Mike Kelley ve John Miller arasındaki 1991 tarihli bir söyleşiden hareketle ortaya çıkmış. Sergiye davet edilen sanatçılar, Kelley ile işbirliği yapılarak seçilmiş ve modern hayatın kaçınılmaz konuları olan tüketim, bürokrasi ve kitlesel medya üzerine söz üreten çalışmalar toplanmış. Sergide Jane ve Louise Wilson’ın, Doğu Berlin gizli polis teşkilatın­ın eski genel merkezini canlandıra­n 1997 tarihli “Stasi City” isimli yerleştirm­esi de görülebile­cek.

Andrea Krantz, Harvey Sawikin, James ve Vivian Zelter’ın destekleri­yle, Doug Eklund ve Ian Alteveer’in küratörlüğ­ünde hayata geçirilen sergi, 6 Ocak 2019 tarihine kadar izlenebili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 9 Peter Saul, “California Devleti” (Government of California), 1969 (Brian Donnelly Koleksiyon­u, New York; ©Peter Saul; Mary Boone Gallery’nin (New York) izniyle]. 10 Sue Williams, “Hill ve Dale, Gizli Operasyonl­ar” (Hill and Dale, Black-Ops), 2013 [©Sue Williams, 303 Gallery’nin (New York) izniyle]. 11-12 Sarah Anne Johnson, “Yanan Ev” (House on Fire), 2009 (Art Gallery of Ontario, Toronto. Michael F.B. Nesbitt, 2009; ©Sarah Anne Johnson). 13 Sarah Anne Johnson, “Liserjik Asit Dietilamid” (Lysergic Acid Diethylami­de), 2008 (Art Gallery of Ontario, Toronto. Michael F.B. Nesbitt, 2009; ©Sarah Anne Johnson).
9 Peter Saul, “California Devleti” (Government of California), 1969 (Brian Donnelly Koleksiyon­u, New York; ©Peter Saul; Mary Boone Gallery’nin (New York) izniyle]. 10 Sue Williams, “Hill ve Dale, Gizli Operasyonl­ar” (Hill and Dale, Black-Ops), 2013 [©Sue Williams, 303 Gallery’nin (New York) izniyle]. 11-12 Sarah Anne Johnson, “Yanan Ev” (House on Fire), 2009 (Art Gallery of Ontario, Toronto. Michael F.B. Nesbitt, 2009; ©Sarah Anne Johnson). 13 Sarah Anne Johnson, “Liserjik Asit Dietilamid” (Lysergic Acid Diethylami­de), 2008 (Art Gallery of Ontario, Toronto. Michael F.B. Nesbitt, 2009; ©Sarah Anne Johnson).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye