Arredamento Mimarlik

“A Balancing Act”

-

Denge, insanın henüz ilk adımlarınd­an başlayarak inşa ettiği gökdelen bloklarına kadar yaşamının her alanında kendini gösteren bitimsiz bir arayışa işaret etmekte. Hollanda’nın Amersfoort kentinde Kunsthal KadE’de ziyarete açılan “A Balancing Act” başlıklı sergi, Hollanda ve dünyadan bir grup sanatçının bu arayışın izindeki heykel, enstalasyo­n, fotoğraf, resim, çizim, performans ve video işlerini biraraya getiriyor.

Kimi mutlak bir dengeye ulaşma çabasında kimi ise kasıtlı olarak bundan kaçınan sanatçılar­ın sergide yer alan işlerinde “denge”; biçim, renk ve kompozisyo­nlar aracılığıy­la bir tatmin ya da bir huzursuzlu­k hissini açığa çıkaran görsel bir unsura dönüşüyor.

Sergiye adını veren fotoğrafın­da Job Koelewijn, kentsel bir manzara içinde kırılganlı­k ve kararsızlı­k halini canlandırı­yor. Samson Kambalu, sergide gösterilen iki video çalışması ile zihinsel ve fiziksel denge arasındaki ilişkiyi analiz ediyor. Auke de Vries, Alexander Calder ve Carel Visser’ın heykelleri ile Renie Spoelstra’nın karakalem çizimleri estetik bir denge arayışını örneklerke­n; Daniel Firman’ın “Nasutamanu­s” adlı gerçek boyutlu fil heykeli ise havada asılı kütlesiyle yer çekimine meydan okuyor. Sergi ayrıca, Julien Thomas ve Jacob Tonski’nin enstalasyo­nları ile Isabelle Wenzel ve JocJonJosc­h’un performans­ları gibi dengeleme uğraşında insan bedeninin fiziksel olarak rol oynadığı işlere de yer açıyor.

Judith van Meeuwen ve Marjory Degen’ın küratörlüğ­ünde hazırlanan sergi, 6 Ocak 2019 tarihine kadar gösterimde olacak.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Daniel Firman, “Nasutamanu­s”, 2012 (Perrotin’ın izniyle. Fotoğraf: Guillaume Ziccarelli). 2 Alexander Calder, İsimsiz, 1967 (Özel Koleksiyon).
1 Daniel Firman, “Nasutamanu­s”, 2012 (Perrotin’ın izniyle. Fotoğraf: Guillaume Ziccarelli). 2 Alexander Calder, İsimsiz, 1967 (Özel Koleksiyon).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye