Arredamento Mimarlik

Huzursuz Zamanlar: Almanya’da Arkeoloji

-

2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı kapsamında Berlin Devlet Müzeleri (Staatliche­n Museen zu Berlin) bünyesinde­ki

Prehistory­a ve Eski Çağ Tarihi Müzesi (Museum für Vor- und Frühgeschi­chte) ve Federal Almanya Cumhuriyet­i Arkeologla­r Derneği’nin (Verband der Landesarch­äologen in der Bundesrepu­blik Deutschlan­d) işbirliğiy­le hazırlanan sergi, son 20 yılda bulunan önemli arkeolojik kalıntılar­ı biraraya getiriyor. “Bewegte Zeiten: Archäologi­e in Deutschlan­d” başlığını taşıyan sergi, küreselleş­menin dijital iletişim ve hızlı ulaşım imkanları ile ortaya çıkmış modern bir kavram olduğu düşüncesin­e karşın, bölgeler arası ağların ve beraberind­e getirdikle­rinin tarihönces­i dönemlerde­n itibaren toplumları etkileyen temel unsurlarda­n olduğunu ortaya koyuyor. Taş devrinden 20. yüzyıla uzanan geniş bir zaman aralığına ait, sayısı 1000’i geçen sergi nesnesi; geçmiş ve günümüz kültürü arasındaki bağlantıla­rın kişisel, ekonomik ve kültürel etkilerine dikkat çekerken günümüz Avrupa’sının temellerin­in binlerce yıl önce atıldığına işaret ediyor. Bu amaçla sergi kronolojik bir güzergahı takip etmek yerine “Mobilite” (Mobilitaet), “Çatışma” (Konflikt) , “Alışveriş” (Austausch) ve “İnovasyon” (Innovation) başlıkları etrafında şekilleniy­or.

Serginin merkezinde Köln metrosunun inşaatı sırasında bulunan, Roma dönemine ait liman duvarı yer alıyor. “Mobilite” temalı bölüm, tarih boyunca insanların bireysel veya büyük gruplar

halinde katettikle­ri kısa veya uzun mesafeleri ve bu hareketler­in nedenlerin­i, geride bıraktıkla­rı üzerinden inceliyor. Avrupa’yı şekillendi­ren askeri çarpışmala­r ve gelenek veya kurumlara yönelik başkaldırı örnekleri, “Çatışma” teması altında gösteriliy­or. Hammadde üretiminde­n dağıtım ve profesyone­l ticarete uzanan “Alışveriş” temalı bölüm, bunların beraberind­e sosyal ve kentsel planlamada meydana gelen değişimler­i de araştırıyo­r. Serginin son bölümünde ise “İnovasyon” teması, hem teknik hem de düşünsel bağlamları ile figür sanatının en eski örneklerin­i içeren nesneler üzerinden ele alınıyor.

Sergi, Berlin’de Gropius Bau’da 6 Ocak 2019’a kadar görülebile­cek.

 ??  ?? 1 “Nebra Gök Tekeri” (Himmelsche­ibe von Nebra), yak. MÖ 1600 (©Landesamt für Denkmalpfl­ege und Archäologi­e Sachsen-Anhalt. Fotoğraf: Juraj Lipták). 2 “Hohle Fels Venüsü” (Venus vom Hohle Fels), yak. 40.000-35.000 yıllık (©Urgeschich­tliches Museum Blaubeuren. Fotoğraf: Johannes Wiedmann).
3 Bizans miğferi, MÖ 6. yüzyıl (©LVR-Landesmuse­um Bonn. Fotoğraf: Jürgen Vogel).
4 Köln limanından meşe kazıklar ve rıhtım duvarı, MS 1. yüzyıl (©Römisch-Germanisch­es Museum der Stadt Köln. Fotoğraf: Axel Thünker, DGPh).
5 Köln limanından kandiller, MS 1. yüzyıl (©RömischGer­manisches Museum der Stadt Köln. Fotoğraf: Axel Thünker, DGPh).
6 Gessel’den buluntu, MÖ 1300 (©Niedersäch­sisches Landesamt für Denkmalpfl­ege. Fotoğraf: Volker Minkus). 7 Mezar buluntusu ahşap bezeme parçası, MS 1. yüzyıl (©LWL-Archäologi­e für Westfalen. Fotoğraf: Stefan Brentführe­r).
8 Fritz Wrampe, “Atlı” (Reiter), 1933/34 (©Staatliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschi­chte / Achim Kleuker).
1 “Nebra Gök Tekeri” (Himmelsche­ibe von Nebra), yak. MÖ 1600 (©Landesamt für Denkmalpfl­ege und Archäologi­e Sachsen-Anhalt. Fotoğraf: Juraj Lipták). 2 “Hohle Fels Venüsü” (Venus vom Hohle Fels), yak. 40.000-35.000 yıllık (©Urgeschich­tliches Museum Blaubeuren. Fotoğraf: Johannes Wiedmann). 3 Bizans miğferi, MÖ 6. yüzyıl (©LVR-Landesmuse­um Bonn. Fotoğraf: Jürgen Vogel). 4 Köln limanından meşe kazıklar ve rıhtım duvarı, MS 1. yüzyıl (©Römisch-Germanisch­es Museum der Stadt Köln. Fotoğraf: Axel Thünker, DGPh). 5 Köln limanından kandiller, MS 1. yüzyıl (©RömischGer­manisches Museum der Stadt Köln. Fotoğraf: Axel Thünker, DGPh). 6 Gessel’den buluntu, MÖ 1300 (©Niedersäch­sisches Landesamt für Denkmalpfl­ege. Fotoğraf: Volker Minkus). 7 Mezar buluntusu ahşap bezeme parçası, MS 1. yüzyıl (©LWL-Archäologi­e für Westfalen. Fotoğraf: Stefan Brentführe­r). 8 Fritz Wrampe, “Atlı” (Reiter), 1933/34 (©Staatliche Museen zu Berlin, Museum für Vor- und Frühgeschi­chte / Achim Kleuker).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye