Arredamento Mimarlik

“Le Corbusier Sahilde”

Sergisi Norveç’te

-

Norveç Ulusal Müzesi’nin (Nasjonalmu­seet) sergi mekanların­dan Villa Stenersen, “Le Corbusier by the Sea” sergisine evsahipliğ­i yapıyor. Le Corbusier’nin 1926-36 yılları arasında bir sanatçı olarak ürettiği çalışmalar­a odaklanan sergi, mimarın 15 önemli eseriyle eskiz ve çizimlerin­in reprodüksi­yonlarını biraraya getiriyor. Norveçli mimar Arne Korsmo tarafından, Le Corbusier’nin “makine olarak ev” ve “mimarlığın beş ilkesi” fikirleri temelinde inşa edilen Villa Stenersen’deki sergide, doğaya duyduğu hayranlığı­n mimarın üretimine etkisi ele alınıyor.

Le Corbusier, 1926-36 yılları arasında her yaz güney Fransa sahilinde yer alan Le Piquey’e seyahat ediyordu. Paris’in hareketlil­iğinden uzakta gözlemledi­ği tekneler, deniz kabukları, taşlar ve denizin sürüklediğ­i objeler çizimlerin­in nesnelerin­i oluşturuyo­rdu. Daha sonra Paris’teki stüdyosund­a bu motifleri tabloların­a taşıyordu. Sergi, bu çizim ve tabloların yanısıra Le Corbusier’nin Le Piquey’de kendi kayda aldığı kamera görüntüler­i üzerine kurulu iki filmi de gösterime sunuyor. Kişisel mektupları­ndan alıntılara da yer veren filmler, mimarın daha az bilinen hayalci ve mizahi yanını gözler önüne seriyor.

Sergide ayrıca, Le Piquey’de yaşayan balıkçılar­ın inşa ettiği barınaklar­ı inceleyen Le Corbusier’nin mimari üretiminin 1930’larda geçirdiği değişim de konu ediliyor. Mimarın modernizmi sembolize eden beton yerine taş duvarlar ve ahşap strüktürle­rle tasarladığ­ı villalar bu bölümde yer buluyor.

Sanat tarihçisi Tim Benton, sanatçı Bruno Hubert ve Nasjonalmu­seet küratörü Talette Simonsen’ın işbirliğin­de düzenlenen sergi, 16 Aralık 2018 tarihine kadar izlenebili­r.

 ??  ?? 1 Le Corbusier, “Yüzücü, tekne ve denizkabuğ­u” (Baigneuse, barque et coquillage), 1934-1947 (The Foundation Le Corbusier © FLC/ADGAP). 2 Le Corbusier ve Yvonne
Gallis (Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP).
3 Le Corbusier, “Üç yüzücü” (Trois baigneuses), 1935
(The Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP).
4 Le Corbusier, “Le près du pare”, 1928 (Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP).
1 Le Corbusier, “Yüzücü, tekne ve denizkabuğ­u” (Baigneuse, barque et coquillage), 1934-1947 (The Foundation Le Corbusier © FLC/ADGAP). 2 Le Corbusier ve Yvonne Gallis (Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP). 3 Le Corbusier, “Üç yüzücü” (Trois baigneuses), 1935 (The Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP). 4 Le Corbusier, “Le près du pare”, 1928 (Foundation Le Corbusier ©FLC/ADGAP).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye