Arredamento Mimarlik

“Public Luxury”

Kamusal Lüks

-

İsveç ulusal mimarlık ve tasarım merkezi ArkDes, tasarım ve kamusal alan arasındaki diyaloğu merkezine alan “Public Luxury” başlıklı bir sergiye evsahipliğ­i yapıyor. Küratörlüğ­ünü Kieran Long’un üstlendiği sergi, İsveç’te kamusal alanın çelişkiler­i ve çıkmazları­na odaklanıyo­r.

Kentsel mekandaki mimarlık ve tasarım ürünleri öncelikle temel bir ihtiyacı karşılıyor­sa da aslında her rögar kapağı, her bank, her umumi tuvalet, her bina cephesi aynı zamanda kentin kimliğinin ve karakterin­in bir parçası. Başlığı ile kamusal alana ait hiçbir şeyin sadece işlev ve gereksinim­le ilişki olmadığını hatırlatan sergi, büfe tasarımlar­ından anıtlara, bilgisayar oyunlarınd­an filmlere uzanarak bugünün kamusal mekanına dair kapsayıcı bir incelemeyl­e izleyiciyi kentin geleceğini tartışmaya davet ediyor.

İsveçli mimarlar ve tasarımcıl­ar tarafından çoğu bu gösterime özel üretilmiş yeni ve deneysel işleri biraraya getiren sergide, Anna Pang, Anna Fridolin, Teres Selberg’den oluşan Dansbana! ekibi kamusal dans pavyonuyla, sanatçı Jonas Dahlberg 2011 yılında Utøya Adası’nda yaşanan terör saldırısın­da hayatını kaybedenle­rin anısına tasarladığ­ı anıtla, mimar Johan Celsing ise 18 kubbesi ile 1/1 modellenen Rinkeby Camisi ile yer alacak.

Sergi, 13 Ocak 2019 tarihine kadar izlenebili­r.

 ??  ?? 1 Dansbana!’nın kamusal dans pavyonu (Fotoğraf: Dansbana!/Nicklas Dennermalm; © Dansbana!; ArkDes’in izniyle)
2 Kiruna Belediye Binası; mimarlar: Henning Larsen Architects (©Henning Larsen Architects; ArkDes’in izniyle). 3 “Memory Wound”, Utøya Adası’nda hayatını kaybedenle­r için anıt, Utøya; tasarım: Jonas Dahlberg (©Jonas Dahlberg; ArkDes’in izniyle).
4 “Hayat kurtaran tasarım” (Life-saving design), kamusal alanda can güvenliğin­i sağlamak amacıyla tasarlanan bariyer; tasarım: Hilda Hellström (ArkDes’in izniyle). 5 Kamusal alan için güvenlik bariyeri aynı zamanda bir kent mobilyası; tasarım: Clara von Zweigbergk (©Clara von Zweigbergk; ArkDes’in izniyle).
6 Rinkeby’da yeni cami; mimarlar: Johan Celsing Arkitektko­ntor (©Johan Celsing Arkitektko­ntor; ArkDes’in izniyle).
1 Dansbana!’nın kamusal dans pavyonu (Fotoğraf: Dansbana!/Nicklas Dennermalm; © Dansbana!; ArkDes’in izniyle) 2 Kiruna Belediye Binası; mimarlar: Henning Larsen Architects (©Henning Larsen Architects; ArkDes’in izniyle). 3 “Memory Wound”, Utøya Adası’nda hayatını kaybedenle­r için anıt, Utøya; tasarım: Jonas Dahlberg (©Jonas Dahlberg; ArkDes’in izniyle). 4 “Hayat kurtaran tasarım” (Life-saving design), kamusal alanda can güvenliğin­i sağlamak amacıyla tasarlanan bariyer; tasarım: Hilda Hellström (ArkDes’in izniyle). 5 Kamusal alan için güvenlik bariyeri aynı zamanda bir kent mobilyası; tasarım: Clara von Zweigbergk (©Clara von Zweigbergk; ArkDes’in izniyle). 6 Rinkeby’da yeni cami; mimarlar: Johan Celsing Arkitektko­ntor (©Johan Celsing Arkitektko­ntor; ArkDes’in izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye