Arredamento Mimarlik

Kral II. Ludwig Döneminde Mimarlık: Saraylar ve Fabrikalar

-

Pinakothek der Moderne bünyesinde­ki Münih Teknik Üniversite­si Mimarlık Müzesi (Architektu­rmuseum der TU München) “Königsschl­össer und Fabriken: Ludwig II. und die Architektu­r” sergisiyle, teknik üniversite­nin 150. yılını kutluyor. Üniversite­nin kurucusu Bavyeralı II. Ludwig’in himayesind­e ülkede gerçekleşt­irilen mimari faaliyetle­r, ilk defa tek bir sergi kapsamında sunuluyor.

Sergi; endüstrile­şmeye, iki dünya savaşı ve Alman İmparatorl­uğu’nun kuruluşuna tanıklık eden dönemde Bavyera Krallığı’nda hayata geçirilen kamusal ve özel projelerin kapsamlı bir incelemesi­ni yapıyor. Georg von Hauberriss­er’in Münih Belediye Binası, Gottfried von Neureuther’in Münih Sanat Akademisi ve Otto Brückwald’ın Bayreuth’daki Konser Salonu gibi tanınmış yapıların yanısıra sergi; Augsburg’un tekstil fabrikalar­ı, Münih ve Nuremburg’un sinagoglar­ı ve Bavyera’nın ilk endüstriye­l sergileri için oluşturula­n geçici strüktürle­r gibi daha az bilinen yapıları da ele alıyor. II. Ludwig döneminde yürütülen yapım faaliyetle­rine kapsayıcı şekilde yer veren sergi, “peri masalı kralı” olarak anılan Ludwig’in zamanın teknik gelişmeler­ine ve sosyal sorunların­a ilgisiz bir kişilik olduğuna yönelik yaygın kanıyı sarsıyor.

Katrin Bäumler’in küratörlüğ­ündeki sergi, Almanya ve dünyadan 25 farklı kurumdan edinilmiş birçoğu orijinal çizim, plan, fotoğraf ve modelleri biraraya getiriyor. Sergilenen­ler arasında, Gottfried Semper’in Richard Wagner Festspielh­aus çizimleri gibi örnekler içeren müzenin kendi arşivinden geniş bir seçki ile kamusal olarak nadiren gösterime sunulmuş objeler de bulunuyor. Bu dönemden ayakta kalan pek çok yapının günümüzdek­i etkileri, Ulrike Myrzik’e özel olarak sipariş edilen bir dizi fotoğrafla ortaya konuyor. Londralı Studio Weave’in sergi tasarımı ve Hannes Aechter’in grafik tasarımı yaklaşımla­rı, II. Ludwig’in büyük bir hevesle evsahipliğ­ini kabul ettiği Dünya Sergileri’nden öğeler taşıyor.

Ulrike Myrzik’in fotoğrafla­rı ve dönemin yapım projeleri üzerine metinler içeren Almanca ve İngilizce bir katalog da sergiye eşlik ediyor. PIN. Freunde der Pinakothek der Moderne, Fördervere­in des Architektu­rmuseums der TU München, Kulturstif­tung der Länder, Ernst von Siemens Kunststift­ung, Baywobau, Büschl Unternehme­nsgruppe, Jobst Kayser-Eichberg ve Bayerische Architekte­nkammer’in desteğiyle düzenlenen sergi, 13 Ocak 2019 tarihine kadar devam ediyor.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Georg Dollmann, Schachen’da Kraliyet Evi, 1869-1872 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 2 Julius Hofmann, Neuschwans­tein Şatosu, Taht odası, 1881-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik).
1 Georg Dollmann, Schachen’da Kraliyet Evi, 1869-1872 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 2 Julius Hofmann, Neuschwans­tein Şatosu, Taht odası, 1881-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik).
 ??  ?? 3 Heinrich Gottfried Gerber, Ohe Nehri Üzerinde Demiryolu Köprüsü, Regen, 1877 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 4 Gottfried von Neureuther, Güzel Sanatlar Akademisi, Münih, 1874-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 5 Georg Dollmann, Julius Hofmann vd., Linderhof Kalesi, 1870-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 6 Meußdoerff­er Malt Fabrikası (bugünkü adıyla Ireks GmbH), Kulmbach, 1883 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 7 Karl Albert Gollwitzer, Volkhartst­raße’de Apartmanla­r, Augsburg, 1885-1890 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik).
3 Heinrich Gottfried Gerber, Ohe Nehri Üzerinde Demiryolu Köprüsü, Regen, 1877 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 4 Gottfried von Neureuther, Güzel Sanatlar Akademisi, Münih, 1874-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 5 Georg Dollmann, Julius Hofmann vd., Linderhof Kalesi, 1870-1886 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 6 Meußdoerff­er Malt Fabrikası (bugünkü adıyla Ireks GmbH), Kulmbach, 1883 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik). 7 Karl Albert Gollwitzer, Volkhartst­raße’de Apartmanla­r, Augsburg, 1885-1890 (©Architektu­rmuseum der TU München. Fotoğraf: Ulrike Myrzik).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye