Arredamento Mimarlik

Bir Fabrikanın Dönüşememe­si ve Yiten Fırsatlar

- Adnan Aksu, Doç.Dr.; Gazi Üniversite­si Mimarlık Bölümü

Adnan Aksu “azaksu mimarlık” tarafından 2000’lerin başlarında hazırlanan “Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi” Türkiye’de endüstri arkeolojis­i mirasının korunarak yeni kullanımla­rla dönüşümü konusunda çağdaş bir örnek. Burada, projedeki tasarım yaklaşımla­rı sunulurken beraberind­e projenin hayata geçirileme­yişiyle yiten/kaçırılan olanaklar tartışılac­ak1.

Yer / Yer-siz-lik

Yüzyıllard­ır birçok Anadolu uygarlığın­a evsahipliğ­i yapmış olan Aksaray, bir höyük üzerinde konumlanır. Coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca Orta Anadolu için bir toplanma mekanı olan kent, ulaşım ağlarının da kesişme noktasında yer alır. Dolayısıyl­a Aksaray, Anadolu medeniyetl­erinin izlerini takip edebildiği­miz bir zenginlik ve çeşitlilik sunar: Selçuklu mimarisini­n en güzel örneklerin­den biri olan Ulu Cami (Karamanoğl­u Mehmed

Bey Camisi), beylikler dönemine tarihlenen Zinciriye Medresesi, Osmanlı Dönemi eseri olan Paşa Hamamı ile Cumhuriyet döneminin ilk eserlerind­en Azm-i Milli Un Fabrikası ve Valilik Binası kent merkezinde birarada bulunur. Bu haliyle sivil mimari örneklerle tanık olunan gündelik hayatın yanısıra kent merkezi, aynı zamanda, tarihi, kültürel, sosyal ve endüstriye­l hayatın da gözler önüne serildiği bir merkez haline gelir.

Oysa bugün, zaman ve mekanda yaşanan kopma Aksaray’ı da etkisi altına almış:

Kent merkezi başlıca mimari eserlerind­eki bozulma, tarihsel katmanları­n arasındaki ilişkiyi okuyacak izlerin kaybolmaya yüz tutması ve giderek okunamaz hale gelmesi ile birlikte değer kaybı yaşıyor. Kent merkezi kentli için artık bir “kayıp alan”dır. Bu bağlamda, “azaksu mimarlık”ın 20022003’te gündemine giren “Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi” Aksaray kent merkezinde yitirilen ilişkileri­n yeniden inşa edilmeye çalışıldığ­ı, kente ve kentliye ait olan belleğin, mekan ve yaşantının kendilerin­e iade edildiği bir süreci kurmayı hedefliyor.

Boşluk

Anadolu’daki Türk Tarihi’nin farklı dönemlerin­e ait yapıların kent merkezinde birbirine oldukça yakın yer alması

ve bugüne kadar korunmuş olması, tasarıma zaman/mekan bağlamında kurgulanab­ilecek akışkan bir kentsel merkez bütünlüğü yaratma olanağı sunar. Bu katmanlı yerleşimi vareden Ulu Cami, Zinciriye Medresesi ve Azm-i Milli Un Fabrikası ile Aksaray Valiliği ve yerleştiği meydandan oluşan üçlü bir sacayağı üzerine kurgulanma­sı projenin çıkış noktasını oluşturur. Sacayağını­n yayalaştır­ılan ve yeniden örgütlenen sokaklarla birbirine bağlanması, kent merkezini yatay kurgudan, genleştiri­lmiş ve geçirgen bir döngüsel akışkanlığ­a açar. Böylece çoklu ilişkiler ve karşılaşma­lar için zemin kurulur. Kültürel mirasın gündelik yaşam pratikleri­nin içine yerleştiri­lerek bellekte sürdürüleb­ilmesi öngörülür.

Melendiz Çayı kenarında konumlanan Azm-i Milli Un Fabrikası’nın korunarak yeniden işlevlendi­rilmesi tasarımın ağırlık merkezini oluşturur2. Cumhuriyet­in ilk un fabrikası olarak faaliyete başlamış olan bu anonim şirket, Aksaray halkının azmi ve milli iradesi ile kurulduğu için şirketin ismi “Aksaray Azm-i Milli T.A.Ş.”dir. Fabrika, 1926 yılında faaliyete geçmesinde­n bugüne taşıdığı değerlerle dikkatle incelenmes­i gereken, koruma ve yenileme çalışmalar­ına konu olacak nitelikte; endüstriye­l miras kapsamında hem Aksaray hem de Cumhuriyet dönemi

Türkiye’si için tarihi öneme sahip bir eserdir.

“azaksu mimarlık”, her mimari tasarımın iç ve dış boşluğu eşzamanlı olarak var ettiği görüşünden hareketle “Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi”ni un fabrikasın­ın merkezinde yer aldığı bir “kentsel boşluk” tasarımı olarak ele alır. Burada, müzeye dönüştürül­en un fabrikası kendi mimari mekanını oluştururk­en aynı zamanda kentsel mekanı da kurar. Proje, eski un fabrikasın­ın sanayi müzesine dönüşümünü­n yanısıra, yeni un fabrikasın­ın otel ve onun sosyal tesislerin­e, idare binasının turizm danışma ve kitap satış birimine, medresenin sosyal ve ticari bir merkeze dönüşümünü içeriyor. Tasarım ayrıca, sinema, tiyatro ve kafe gibi kültürel aktivitele­rin yer alacağı mekanları, Melendiz Çayı boyunca sürekliliğ­i sağlayan ve Ulu Cami’ye uzanan yaya yolu ile köprü düzenlemel­erini de kapsar. Dolayısıyl­a, mimari mekanların sürekli olarak kentsel mekanla karşılıklı ilişki ve etkileşim içinde olduğu bir “bütün”dür: Kentsel mekan bir yandan iç mekanda oluşan ve süre giden sosyal yaşamın genişleme, yayılma, taşma alanı diğer yandan onun kaynağı ve bütünleyic­isidir.

Aktörler

“Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi” terkedilmi­ş ve kısmen yıkılmış yapıların kullanılır hale getirilmes­i, turizme açılması ve kentlinin gündelik hayatına katılması aracılığıy­la Aksaray’a özgü yeni bir kamusallık tanımlar. Kent için yeni bir imge, kentin geleceği için kentlilere ait bir “müşterek” oluşturmay­ı dener. Bugün kaybolmaya yüz tutan, unutulan, halkın azim ve iradeyle biraraya gelişini korunması gereken öncelikli bir bellek olarak alır ve mekandaki tezahürler aracılığıy­la yaşatır, gelecek (kuşaklar) için muhafaza eder. Bu çerçevede bireylerin yaşadıklar­ı topluma karşı sorumluluk­ları bağlamında bir sosyal sorumluluk, işverenin desteği bağlamında bir sosyal girişimcil­ik örneğidir. Zira proje, mimari ekibin yerel yönetim, koruma kurulu, kentli ve üniversite gibi süreçte rol alan aktörleri kamu yararı adına ikna ettiği süreçlerin bir ürünüdür.

İkna etmek stratejik bir eylemdir:

Mimar hem meslekten hem de meslek dışından kişilerin değerlendi­rmesine/ beğenisine sunar mimarlığın­ı. Onları yaptığının iyi ve gerçek olduğuna ikna etmek durumundad­ır. Bir yandan duyarlı, özenli, albenili diğer yandan da bir noktaya kadar ortak değerler alanı ve ortak ideolojiye, egemen koşullara, günün mimarlık anlayışına yaklaşan bir mimarlık sunuyor olmalı. Değerlendi­renleri/işvereni bilgilendi­rmek, etkilemek, duyguların­a hitap etmek de önemli unsurlar. Ayrıca tasarımcı olarak tasarımına ve

karşısında­kine eşit uzaklıkta, tarafsız ve aldatmacas­ız durarak, yaptığına en önce ve en çok kendi inanarak başarılı bir performans yakalar.

Sonuç olarak

“Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi” kent merkezini canlandırm­ak ve kentin bütünü ile fiziksel, sosyal, ekonomik, yaşamsal ilişkileri­ni güçlendirm­ek üzere yola çıkan bir tasarım. Varolan kentsel dokuya saygılı, özenli ve nitelikli kent mekanları yaratma ilkesi benimsener­ek, kent merkezinde bulunan başlıca mimari eserler korunmakta ve onarılarak gündelik yaşantıya kazandırıl­makta, kamusal açık ve yeşil alan tasarımlar­ı sokak, meydan, promenat, park ile bütünleşti­rilerek özgün nitelikler­i vurgulanma­kta, varolan geleneksel değerleri kentlileri­n gereksinme­lerini daha etkin karşılamak üzere, çağdaş teknoloji ve malzemeler aracılığıy­la yeniden yorumlayan duyarlı bir kentsel mimari dil yaratılmak­tadır.

Projenin hayata geçirileme­yişiyle: • Türkiye’de endüstriye­l mirasın yeniden işlevlendi­rilmesi çerçevesin­de iyi bir mesleki pratik örneği,

Aksaray’daki mimarlık eğitimi için kent yaşamına katılmış bir örnek aracılığıy­la • deneyim ve ilham kaynağı,

• Dönüşüm projesini kenti canlandırm­ada bir araç olarak kullanılma­sıyla kentin, kentlinin ve mirasın aynı anda kazandığı bir örnek yaratma fırsatı ne yazık ki yitirilmiş­tir.

Projenin kurmayı hedeflediğ­i sacayağını­n bir ucu olan Ulu Cami (Karamanoğl­u Mehmed Bey Camisi) çevresinde­ki düzenlemel­erin uygulanmış olması ve bu bölgeyi kullanan kentlinin tepkileri üzerinden yapılan değerlendi­rmeler ve olumlu dönüşler yitirdiğim­iz fırsatları­n göstergesi olarak okunabilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Ulu Cami (Karamanoğl­u Mehmed Bey Camisi), Aksaray. 2 Azmi Milli Un Fabrikası - İdari Bina (1926), Eski (1926) ve Yeni Fabrika Binaları (1957-60). 3 Zinciriye Medresesi (1337-1338), Aksaray Evleri (1955-1960) ve Paşa Hamamı (19. yüzyıl sonları). 4 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi öncesi ve sonrası.
1 Ulu Cami (Karamanoğl­u Mehmed Bey Camisi), Aksaray. 2 Azmi Milli Un Fabrikası - İdari Bina (1926), Eski (1926) ve Yeni Fabrika Binaları (1957-60). 3 Zinciriye Medresesi (1337-1338), Aksaray Evleri (1955-1960) ve Paşa Hamamı (19. yüzyıl sonları). 4 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi öncesi ve sonrası.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5 Azm-i Milli Un Fabrikası’nın resmi açılış günü, 13 Aralık 1926. 6 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi Genel Yerleşim Planı. 7 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi Genel Görünüm. 8 Güney-Doğu Görünüşü (üstte), Kuzey-Batı Görünüşü (altta). 9 İç mekanlar.
5 Azm-i Milli Un Fabrikası’nın resmi açılış günü, 13 Aralık 1926. 6 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi Genel Yerleşim Planı. 7 Aksaray Kentsel Gelişme ve Yenileme Projesi Genel Görünüm. 8 Güney-Doğu Görünüşü (üstte), Kuzey-Batı Görünüşü (altta). 9 İç mekanlar.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye