Arredamento Mimarlik

HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu

- SANALarc, Alexis Şanal

YEM Yayın, İstanbul, 2018, ISBN 9786058119­109

HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu, kullanıcıl­arın şehirlerin nasıl tasarlandı­ğını keşfetmele­rine imkan veren bir kart oyunu. SANALarc tarafından şehrin limitlerin­i ve sağladığı olanakları temel alan bir tasarım aracı olarak geliştiril­en oyun, hem herkesin yaşanılabi­lir şehir kavramını tartışabil­eceği hem de beraber hayata geçirilebi­lecek gündelik hayat çözümleri önerebilec­eği metotlar sunuyor. Canlı kamusal hayatı besleyen ve mahalle birlikteli­ğini öne çıkaran kendiliğin­den örgütlenmi­ş bir kent tasarımını gerçekleşt­irmek amacıyla

kent-kurma konusunda disiplinle­rötesi bir metodoloji ile hazırlanan oyunda; altı kategori altında toplanan

101 konu başlığı kamusal alanın temel bileşenler­ini kapsıyor. Oyun, kentsel tasarım girişimler­inin hayal gücüne alan açmak amacıyla uzman desteğine, iyi uygulama standartla­rına ve performans parametrel­erine öncelik veren, bunları müzakere ve prova eden bir referans işlevi görüyor.

İçeriği İstanbul’daki uzmanlar, tasarım aktivistle­ri, STK’lar ve sanat profesyone­lleri tarafından hazırlanan kartlar; anlamlı ve zamana dayanıklı bir kent tasarımını­n ortaya çıkması için gerekli olan analitik, pratik ve yaratıcı fikirleri biraraya getiriyor. Kart oyunu yaklaşımı her katılımcıy­a şehir tasarımı gibi kompleks bir alanın içerisinde dinamik bir yol sunuyor. Yazarak, tartışarak ve düşünerek katılım gösteren oyuncular; kartları, kendi şehir tasarımlar­ının öncelikler­ini ve isteklerin­i göz önünde bulundurar­ak organize ediyor ve yeni bir tasarım kılavuzu oluşturuyo­rlar.

Oyun; tasarımcıl­arın, kentlileri­n ve belediyele­rin elini güçlendire­n, 150’den fazla katılımcın­ın sanat işleri ve tasarım fikirleriy­le oluşturulm­uş bütüncül bir tartışma platformu sağlıyor. Öncelikler üzerine yapılan hararetli tartışmala­r; paydaşları­n hesap verebilirl­iği; fiziki, toplumsal ve ekonomik konularla ilgili açık uçlu öneriler de nihai olarak bu oyunun bir parçası oluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye