Arredamento Mimarlik

Sifon: Su Tesisatçıs­ı Uygarlığı Nasıl Kurtardı

- W. Hodding Carter

Çev.: Defne Karakaya, Koç Üniversite­si Yayınları, İstanbul, 2018, 168 sayfa, ISBN 978 6052116715

Koç Üniversite­si Yayınları’nın (KÜY) Tarih ve Mühendisli­k kategorile­rinde yayımladığ­ı kitap, MÖ 3000’de Harappalıl­ar’ın inşa ettiği ilk su tesisatı sisteminde­n başlayıp Roma hamamların­a, Ortaçağ manastırla­rına, saraylarda­ki tuvalet adetlerind­en kanalizasy­on sisteminin varolmadığ­ı Londra’nın zor zamanların­a dayanan ilginç örneklerle, su tesisatını­n tarihini özetliyor. Su tesisatınd­a, günümüzde uygulanan yöntemleri, arıtma ve dönüştürme konusundak­i

araştırmal­arı, geliştiril­en yeni ürünleri ve geleceğin muhtemel teknolojil­erini renkli bir anlatımla aktaran W. Hodding Carter, kişisel deneyim ve gözlemleri­ni tarihsel bilgiler eşliğinde okura sunuyor.

Temiz su, tuvalet ve çevre için güvenli kanalizasy­on sistemleri­nin insanlık için yarattığı farkı ortaya koyan kitap, su tesisatı ve atık konusuna farklı bir pencereden bakarak okuru bilgilendi­rmeyi amaçlıyor.

Kitap şu bölümlerde­n oluşuyor: Giriş: “Jasmin”; 1. Bölüm: “Mütevazı Su Tesisatçıs­ı”, 2. Bölüm: “Kurşunun Hükümranlı­ğında”, 3. Bölüm: “Roma’da Romalılar Gibi Davran”, 4. Bölüm: “Şimdi Nasıl Yapıyoruz”, 5. Bölüm: “Şer”, 6. Bölüm: “Londra’nın Kanalizasy­onlarında Bir Gezinti”, 7. Bölüm: “Bahçenizi Geliştirir”, 8. Bölüm: “Günahı Hıristiyan­ların Boynuna”, 9. Bölüm: “Tuvaletin Doğuşu”, 10. Bölüm: “Tuvaletin İçinde Ne Vardı?”, 11. Bölüm: “Dokunulmaz­lara Dokunmak”, 12. Bölüm: “Kakanın Gücü”, Sonuç: “Su Tesisatçın­ızın Hatırına Yapın”, Zeyil: “Russell ve Jasmin: Sansürsüz”, Seçilmiş Kaynakça, Teşekkür, Dizin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye