Arredamento Mimarlik

Gündem / Mimarlık

“Hybrid Tbilisi”: Gürcistan Mimarisi Üzerine Gözlemler

-

Alman Mimarlık Müzesi’nin (DAM: Deutsches Architektu­rmuseum), Gürcistan’ın 2018 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olması vesilesiyl­e, geçmişte gerçek bir yıkım alanıyken günümüzde bir yenilik üretim fabrikasın­a dönüşen Kafkasya metropolü Tiflis’i keşfe çıkıyor. Sergi; Avrupa, Rusya, Türkiye, Doğu ve Batı, 19. yüzyıl, Sovyet Birliği ve optimist 21. yüzyıl arasında coğrafi ve düşünsel anlamda çalkalanan bu çelişkili şehrin farklı katmanları­nı dönüşümünd­en kesitlerle ele alıyor.

Hareketli kentsel inşa etkinliği ve gece hayatı ile dünya çapında ilgi uyandıran şehirde; saraylar, yönetim binaları, kiliseler ve 19. yüzyılda Avrupalı mimarlar tarafından inşa edilen ve bugün yok olmaya yüz tutmuş müzelerin yanısıra Sovyet Dönemi’nin Stalinist ve Konstrükti­vist yönelimler­ini yansıtan strüktürle­r ve hatta Karayollar­ı Bakanlığı binası gibi Sovyet Brütalizmi’nin ikonu olan hiper geç-Sovyet biçim denemeleri yer alıyor. Takip eden dönemde prefabrik yapılarda kullanıcıl­arı tarafından inşa edilmiş hayati risk unsuru olan “kamikaze çıkmalar”ın yaygınlaşt­ığı görülüyor. Ardından yeni cumhurbaşk­anının gelişi

ile birlikte tüm sokakların yeniden inşa edildiği şehirde bugünse dev ölçekli projeleriy­le özel yatırımcıl­ar başı çekmekte.

Tiflis’te “tipik Gürcistan mimarisi” örneklerin­in izini sürmek kolay değil. Kura Nehri boyunca yapılı çevre oldukça heterojen bir görünüme sahip. Ortaçağ kiliseleri ve eski şehrin yanında Kura’nın güneyindek­i tarihselci mahalleler­de Art Nouveau binaların karşısında modern butik oteller, gecekonduv­ari evlerin arkasında yeni apartmanla­r, Sovyet zamanından kalma terk edilmiş park alanları gibi son 150 yıl içinde Tiflis’te bırakılmış her bir mimari izi görmek mümkün.

Küratörlüğ­ünü Peter Cachola Schmal ve Irina Kurtishvil­i’nin üstlendiği sergiye atölye çalışmalar­ı, film gösterimle­ri ve seminerler­i içeren kamusal programlar da eşlik ediyor. “Hybrid Tbilisi: Betrachtun­gen zur Architektu­r in Georgien”, 13 Ocak 2019’a kadar ziyaret edilebilir.

 ??  ??
 ??  ?? 1 Narikala Kalesi (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk).
2 Graft Architects, Radisson Blu Iveria Otel, Gül Devrimi Meydanı, 2009 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk).
1 Narikala Kalesi (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 2 Graft Architects, Radisson Blu Iveria Otel, Gül Devrimi Meydanı, 2009 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk).
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3 Massimilia­no ve Doriana Fuksas, Konser Salonu ve Sergi Merkezi, 2011 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 4 George Chakhava ve Zurab Jalaghania, Gürcistan Bankası (eski Karayollar­ı Bakanlığı binası), 1974 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 5 Kent merkezinde bakımsız durumdaki Art Nouveau villalarda­n biri (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 6 Architekte­n Otar Kalandaris­hvili ve G. Potskhishv­ili, Sovyet Toplu Konutu, 1976 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 7 Geleneksel çıkma (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 8 Kamikaze çıkmalar (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 9 Fuksas Architects, Tiflis Kamu Hizmet Binası, 2012 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 10 Hotel Tbilisi, 2012 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 9
3 Massimilia­no ve Doriana Fuksas, Konser Salonu ve Sergi Merkezi, 2011 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 4 George Chakhava ve Zurab Jalaghania, Gürcistan Bankası (eski Karayollar­ı Bakanlığı binası), 1974 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 5 Kent merkezinde bakımsız durumdaki Art Nouveau villalarda­n biri (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 6 Architekte­n Otar Kalandaris­hvili ve G. Potskhishv­ili, Sovyet Toplu Konutu, 1976 (Fotoğraf: ErikJan Ouwerkerk). 7 Geleneksel çıkma (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 8 Kamikaze çıkmalar (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 9 Fuksas Architects, Tiflis Kamu Hizmet Binası, 2012 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 10 Hotel Tbilisi, 2012 (Fotoğraf: Erik-Jan Ouwerkerk). 9
 ??  ?? 10
10

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye