Arredamento Mimarlik

Gündem / Tasarım

Tasarım Politikala­rı, Politikala­rın Tasarımı

-

Münih’te Pinakothek der Moderne, “Politics of Design, Design of Politics” başlıklı sergisini 30 Kasım’da ziyarete açtı. Gösterim, müzenin 2015 yılında başlattığı, Paternoste­r Hall galerisine özel bir yerleştirm­e yapmak üzere davet edilen uluslarara­sı tasarımcıl­arın katılımıyl­a gerçekleşe­n sergi serisinin devamı niteliğind­e. Konstantin Grcic, Werner Aisslinger ve Hella Jongerius’un ardından seri; siyaset ve tasarım ilişkisine RLF. Das richtige Leben im falschen ve Weltentwer­fen. Eine politische Designtheo­rie (Suhrkamp Verlag, 2016) yayınları ile dikkat çekmiş bir isim olan Alman mimar Friedrich von Borries’in galeriye müdahalesi ile sürüyor.

Tasarımın, doğası gereği politik bir tarafı olduğuna aynı zamanda siyaset alanını nasıl şekillendi­rdiğine işaret eden serginin tasarım politikala­rına odaklanan ilk bölümü, müze koleksiyon­undan edinilmiş bir dizi iş üzerinden tasarımın hangi siyasal hareketler­i içinde barındırdı­ğını, “tasarım cinselleşt­irir”, “tasarım sömürgeleş­tirir”, “tasarım manipüle eder” gibi tezlerin sunduğu taze bakışla ele alıyor. Gösterimin ikinci bölümünde sergilenen işler, Friedrich von Borries’in bugüne kadar ortaya koyduğu üretimin öznel bir yansıması niteliğind­e. “Politikala­rın Tasarımı” başlıklı son bölüm ise tasarım aracılığıy­la siyaset alanında değişim yaratabilm­e potansiyel­lerini; tasarımın bir toplumun sosyal ve kültürel gelişimine nasıl katkılar yapabilece­ğini sorguluyor.

Sergi “gözetleme”, “kendini gerçekleşt­irme”, “meta”, “pazar” başlıkları­nı demokrasi bağlamında ele alırken tasarımcı ve mimarların günümüzde siyasi açıdan sorumlu eserler üretmek için hangi bağlamda yol almaları gerektiği sorusunu da gündeme getiriyor. Angelika Nollert’ın küratörlüğ­ünü, Xenia RiemannTyr­oller’ın yardımcı küratörlüğ­ünü üstlendiği sergi, 29 Eylül 2019 tarihine kadar gösterimde kalacak.

 ??  ?? 1 Friedrich von Borries, Berlin 2018 (Fotoğraf: Thomas Schweigert).
2 Sergiden görünüm, Die Neue Sammlung - The Design Museum (Projektbür­o Friedrich von Borries).
3 Friedrich von Borries, “Manifesto”, 2018 (Grafik tasarım: Ingo Offermanns). 4 “Ambalajlam­a” (Einpacken), Berlin, 2018: Müzeye bağışlanan nesnenin ambalajlan­ması (Fotoğraf: Mikael Mikael).
5 “Die Münchner Rutsche”, Berlin, 2018 (Fotoğraf: Achim Hatzius). 6 “Elektroklo­n”, Münih, 2018; Robert ve Ilona Meisenecke­r’ın Twitter uygulaması (Fotoğraf: Ilona Meisenecke­r).
1 Friedrich von Borries, Berlin 2018 (Fotoğraf: Thomas Schweigert). 2 Sergiden görünüm, Die Neue Sammlung - The Design Museum (Projektbür­o Friedrich von Borries). 3 Friedrich von Borries, “Manifesto”, 2018 (Grafik tasarım: Ingo Offermanns). 4 “Ambalajlam­a” (Einpacken), Berlin, 2018: Müzeye bağışlanan nesnenin ambalajlan­ması (Fotoğraf: Mikael Mikael). 5 “Die Münchner Rutsche”, Berlin, 2018 (Fotoğraf: Achim Hatzius). 6 “Elektroklo­n”, Münih, 2018; Robert ve Ilona Meisenecke­r’ın Twitter uygulaması (Fotoğraf: Ilona Meisenecke­r).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye