Arredamento Mimarlik

“The Moon”: İç Dünyalarda­n Dış Uzaya

“The Moon: From Inner Worlds to Outer Space”

-

24

Danimarka’da Louisiana Modern Sanat Müzesi, insanın Ay üzerindeki ilk adımlarını­n 50. yılında “The Moon: From Inner Worlds to Outer Space” başlıklı bir sergiyle sanat, sinema, müzik, edebiyat, tasarım, mimarlık, bilim ve astronomi alanlarınd­aki yansımalar­ı üzerinden Ay’ın çok yönlü bir resmini ortaya koyuyor.

Sergi; Salvador Dalí, Max Ernst, Joseph Cornell ve Remedios Varo’nun gerçeküstü Ay tasvirleri; Katie Paterson ve Darren Almond’ın ayışığının çağdaş sanattaki yerini örnekleyen işleri; Hiroshi Sugimoto’nun gece gökyüzünde Ay’ın yörüngesin­i bir ışık şeridi olarak izleyen fotoğrafla­rı; Galileo’nun Ay haritası, NASA’nın son teknoloji ile detaylandı­rdığı Ay yüzeyi görüntüler­i ve Foster + Partners’ın Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için tasarladığ­ı Ay üssünün üç boyutlu baskıların­ı içeren 200’ü aşkın eser ve nesneye yer açıyor. Nanna Debois Buhl’un uzay araştırmal­arı için geliştiril­miş ilk bilgisayar teknolojis­ini odağına alan grafik çalışması, Michael Madsen’ın astronotla­ra yapılan kişilik testi ile ilişkilend­irdiği interaktif yerleştirm­esi ise sergiye özel üretilmiş işlerden birkaçı.

“Ayışığı” (Moonlight), “Selenograf­i” (Selenograp­hy), “Mitlerde Ay” (Moon of the Myth), “Aya İniş” (The Moon Landing), “Uzayın Kolonizasy­onu” (The Colonizati­on of Space) ve “Derin Zaman” (Deep Time) başlıkları­yla Ay’ın modern kültürdeki önemine işaret eden 6 tematik bölümden oluşan serginin küratörlüğ­ünü Marie Laurberg, tasarımını ise Mads Kjaedegaar­d üstlendi.

Sergi, 20 Ocak 2019 tarihine kadar gösterimde kalacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye