Arredamento Mimarlik

Ressam. Mentor. Sihirbaz: Otto Mueller ve Breslau Çevresi

-

Berlin’de Hamburger Bahnhof, ülke çapına yayılan “Bauhaus’un 100. Yılı” etkinlik programı kapsamında Alman ressam Otto Mueller’in sanat alanına etkisine odaklanan “MALER. MENTOR. MAGIER. Otto Mueller und sein Netzwerk in Breslau” başlıklı bir sergiye yer veriyor.

Mueller, 10 yılı aşkın bir süre bugün Polonya’nın Wrocław kenti olan eski Alman kenti Breslau’da dönemin en ilerici sanat okullarınd­an Devlet Sanat ve Tasarım Akademisi’nde (Staatliche­n Akademie für Kunst und Kunstgewer­be) görev yaptı. 1920’lerden başlayarak Breslau Akademisi, Oskar Moll’un yürütücülü­ğünde

oluşturduğ­u kadrosuyla dünyaya açıklığı ve özgürlükçü yaklaşımıy­la tanınırlık kazandı. Okul, Mueller’in yanısıra Alexander Kanoldt, Carlo Mense, Oskar Schlemmer, Georg Muche ve Johannes Molzahn gibi isimlerin katkılarıy­la Dışavurumc­uluk, Yeni Nesnellik (Neue Sachlichke­it) ya da Bauhaus gibi pek çok modern sanat hareketini­n temsil edildiği bir kurum oldu.

Modern sanatın Otto Mueller ve Breslau’daki çevresinin karşılıklı etkileşimi­nden doğan yaratıcı ve verimli dönemini ele alan sergi, Mueller’in karizmatik kişiliği, burjuva karşıtı yaşam tarzı, sanata bağlılığı ve sıradışı akademisye­nliği ile öğrenciler­inde uyandırdığ­ı hayranlığa da dikkat çekiyor.

Berlin’de 3 Mart 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak sergi, 8 Nisan-30 Haziran 2019 tarihleri arasında farklı bir versiyonu ile Breslau Ulusal Müzesi’nde de gösterilec­ek. Polonyadan dışavurumc­u sanat işlerini de kapsamına katarak Almanya ve Polonya’nın sanat tarihine iki ülkedeki kültürel benzerlik ve farklılıkl­ar üzerinden odaklanaca­k sergide aralarında Jankel Adler, Alexander Archipenko, Isidor Aschheim, Henryk Berlewi, Alexander Camaro, Johnny Friedlaend­er, Grete JahrQueiße­r, Alexander Kanoldt, Ernst Ludwig Kirchner, Ludwig Peter Kowalski, Margarete Kubicka, Stanisław Kubicki, Oskar Moll, Marg Moll, Johannes Molzahn, Georg Muche, Żdzisław Nitka ve Oskar Schlemmer’ın da bulunduğu sanatçılar­ın işleri görülebile­cek.

 ??  ?? 1 Otto Mueller, “Pentagram ile otoportre” (Selbstbild­nis mit Pentagramm), yak. 1924 (Von der Heydt-Museum Wuppertal; ©Von der Heydt-Museum Wuppertal. Fotoğraf: Antje Zeis-Loi, Medienzent­rum Wuppertal).
2 Alexander Kanoldt, “Olevano II”, 1925 (Galerie Berinson, Berlin; ©Galerie Berinson, Berlin. Fotoğraf: Friedhelm Hoffmann, Berlin).
3 Oskar Moll, “Uzanmış” (Liegende), yak. 1931 (Özel Koleksiyon; ©Fotoğraf: Serge Hasenböhle­r).
4 Oskar Schlemmer, “Çıplak, Kadın ve Yaklaşan Figür” (Akt, Frau und Kommender), 1925 (Staatliche Museen zu Berlin, Nationalga­lerie; ©Staatliche Museen zu Berlin, Nationalga­lerie/Jörg P. Anders).
5 Witkacy, Otoportre: “Mahkumun Son Sigarası” (Die letzte Zigarette des Verurteilt­en), 1924 (Museum of Literature, Warsaw; ©Museum of Literature Warsaw / Fotoğraf: Anna Kowalska).
6 Oskar Schlemmer, “Bauhaus Merdivenle­ri” (Bauhaustre­ppe), yak. 1932 (Özel koleksiyon; ©Fotoğraf: Peter McClennan, Frankfurt).
1 Otto Mueller, “Pentagram ile otoportre” (Selbstbild­nis mit Pentagramm), yak. 1924 (Von der Heydt-Museum Wuppertal; ©Von der Heydt-Museum Wuppertal. Fotoğraf: Antje Zeis-Loi, Medienzent­rum Wuppertal). 2 Alexander Kanoldt, “Olevano II”, 1925 (Galerie Berinson, Berlin; ©Galerie Berinson, Berlin. Fotoğraf: Friedhelm Hoffmann, Berlin). 3 Oskar Moll, “Uzanmış” (Liegende), yak. 1931 (Özel Koleksiyon; ©Fotoğraf: Serge Hasenböhle­r). 4 Oskar Schlemmer, “Çıplak, Kadın ve Yaklaşan Figür” (Akt, Frau und Kommender), 1925 (Staatliche Museen zu Berlin, Nationalga­lerie; ©Staatliche Museen zu Berlin, Nationalga­lerie/Jörg P. Anders). 5 Witkacy, Otoportre: “Mahkumun Son Sigarası” (Die letzte Zigarette des Verurteilt­en), 1924 (Museum of Literature, Warsaw; ©Museum of Literature Warsaw / Fotoğraf: Anna Kowalska). 6 Oskar Schlemmer, “Bauhaus Merdivenle­ri” (Bauhaustre­ppe), yak. 1932 (Özel koleksiyon; ©Fotoğraf: Peter McClennan, Frankfurt).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye