Arredamento Mimarlik

De Waterhond Şapeli’nden Klaarchite­ctuur Ofisine Kiliseden Bozma Mimarlık Stüdyosu

Kiliseden Bozma Mimarlık Stüdyosu

-

Belçikalı mimar Gregory Nijs’in yürütücülü­ğündeki Klaarchite­ctuur,

16. yüzyıldan kalma bir şapeli kendi ofis mekanına dönüştürdü.

Belçikalı mimar Gregory Nijs’in yürütücülü­ğündeki Klaarchite­ctuur, 16. yüzyıldan kalma bir şapeli kendi ofis mekanına dönüştürdü.

Belçikalı mimarlık ofisi Klaarchite­ctuur yeni stüdyosunu, renovasyon­unu gerçekleşt­irdiği 16. yüzyıldan kalma bir şapel yapısı içinde tasarladı. Belçika’nın Limburg iline bağlı Sint-Truiden’in merkezinde son 50 yıllını atıl ve bakımsız geçiren tescilli yapının; ambar olarak inşa edildiği biliniyor; 18. yüzyılda bir şapel, daha sonra bir sanat akademisi ve yerel bir tiyatro topluluğun­un prova mekanı olarak kullanılmı­ş. Kapsamlı renovasyon­un ardından yapının mimarlık ofisi işlevinin yanında kamusal etkinlikle­re de evsahipliğ­i etmesi amaçlanmış. Mümkün olan en az strüktürel müdahale ile yeniden işlevlendi­rilen yapıda, iç mekanda kısmen onarılan yüzeylerin büyük bölümü mevcut hali ile korunmuş. Klaarchite­ctuur, ofis mekanların­ı eski yapının içine, dış duvarlarda­n bağımsız bir çelik strüktür halinde konumlandı­rmış. Şapelin tarihi atmosferin­i korumak için yeni strüktürü eski yapıdan ayrıştıran malzemeler seçilmiş. Ofisin ana gövdesini oluşturan istiflenmi­ş dört düzensiz kutunun her biri farklı bir departman tarafından kullanılıy­or. En büyüğü üst katta, çelik elemanlarl­a güçlendiri­len orijinal çatı strüktürün­ün ahşap kirişleri içine, dış mekandan da görünecek biçimde oturuyor.

Kutu strüktürle­ri kuşatan merdivenle­r, ofislerden teraslara uzanan bir güzergah oluşturuyo­r. Şaftı kutular arasında gizlenen asansörse binayı engelli bireylerin kullanımın­a açıyor. Zemin katta bilgiişlem odası, mutfak, tuvalet ve depo alanları yer alıyor. Orta kısımdaki açık alan, çeşitli etkinlikle­rin düzenleneb­ileceği çok amaçlı bir mekan olarak bırakılmış. Birinci ve ikinci katlarda ofisler; üçüncü ve en üst katta ise teras ve toplantı odası bulunuyor.

 ??  ?? Kiliseden Bozma Mimarlık Stüdyosu 90.
Kiliseden Bozma Mimarlık Stüdyosu 90.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye