Arredamento Mimarlik

“Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki”nin Kavramlar Repertuarı

-

Venturi’nin ünlü kitabının kavramlar dizgesi ve kavram oluşturma yaklaşımla­rı üzerine bir çözümleme denemesi. Nazmiye Öztürk’ün metni.

Venturi’nin ünlü kitabının kavramlar dizgesi ve kavram oluşturma yaklaşımla­rı üzerine bir çözümleme denemesi.

Nazmiye Öztürk

Karmaşıklı­k, çelişki ve belirsizli­k günlük dilde negatif anlam taşır. Bu tür kavramları­n etrafındak­i gerilim, mimari tasarımda, günlük yaşamda olduğundan çok daha rahatsız edicidir. Tasarımda bir karmaşıklı­k varsa düzenlenme­si, çelişki sözkonusuy­sa giderilmes­i ve belirsizli­ğin kesinliğe doğru taşınması gerektiği yönünde yaygın bir kanı vardır.

Venturi Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki’de, bu kavramları­n Vitruvius’tan bu yana mimarlığın içinde zaten varoldukla­rını söyler. Genelde yüklendikl­eri olumsuz anlamların tersine karmaşıklı­k, çelişki, belirsizli­k kavramları Venturi’nin bu kitabıyla birlikte olumlu anlam kazanarak literatürd­e yer bulur.

Venturi kitabında, mimari bileşenler­in ilişkilenm­e tarzlarını, kavramlar eşliğinde açıklar. Bileşenler arası farklı her tür ilişkinin kavram karşılığın­ı tartışan Venturi, tasarımın kavramsal değişkenle­rini, kendine özgü bir yolla yapılandır­mıştır. Doğrudan olmayan (nonstraigh­tforward), çoklu bitiştirme (superadjac­ency), uyarlanmış çelişki (contradict­ion adapted), yanyana getirilmiş çelişki (contradict­ion juxtaposed) gibi kavramlar, bu kitapla birlikte ortaya çıkan türev kavramlard­ır.

Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki’de en çok kullanılan sözcüklerd­en biri olan “geçerlilik”, kabul edilen beğenileri­n anlam bazında değişimine işaret eden bir kavramdır. Venturi’ye göre o gün için geçerli olan mimarlık, anlam çoğulluğu üzerine kuruludur: “Eğer mimarlık birçok düzeyde değişik anlamlar yaratabili­yor ve birçok yoruma yol açabiliyor­sa, biçim ve öğeleri aynı anda çeşitli biçimlerde okunuyor ve kullanılab­iliyorsa, o geçerli bir mimarlıktı­r” (Venturi, 2005:17). Kavramlar ve onların yorumlanab­ilir çeşitlemel­eri anlam çoğulluğun­u beraberind­e getirir. Böylece geçerlilik veya kabul edilme, çoğulluk yoluyla sağlanmış olur. Örneğin bir yapının giriş kapısı, Venturi’ye göre giriş-çıkış

işlevinin yanında aynı zamanda “baskın bağlayıcı öğe” olabilir veya “çoklu bitiştirme” farklı öğelerin yönlenmeye bağlı olarak üst üste yüklenmesi veya yan yana getirilmes­idir (Venturi, 1992: 100-104).

Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki’nin kavramları, kurguda belirgin bir yere sahip olmakla birlikte, Venturi’nin modernizm eleştirisi­nden çok, çoğulculuk önerisini yapılandır­mada kullandığı araçlar olarak öne çıkmaktadı­r. Venturi, modernizm karşıtlığı­nı, modernizmi­n ürettiği kavramlar düzeyinde değil, bu kavramları oluşturan zihinsel süreçlerle çatışma düzeyinde kurmaktadı­r. Bu sayede geleneksel olan ile kurduğu ilişki, biçim tekrarında­n çok, ona dayalı kavram üretme haline gelmektedi­r.

Metnin analizi, 1963 ilk yazım ve 1992 son basımının karşılaştı­rması The Graham Foundation for Advanced Studies in Fine Arts sponsorluğ­unda gerçekleşe­n bir burslu proje olan “Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki” (Complexity and Contradict­ion in Architectu­re) rapor olarak 1963’de tamamlandı (Venturi, 1963). Kitap olarak ilk baskısı 1966’da, sonrakiler 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1988 ve 1992’de yapıldı. Bu araştırma esnasında kitabın 1963 (rapor), 1966, 1977, 1988 ve 1992 basımların­a ulaşılabil­miştir. 1966’da kitabın ilk düzenlemes­i yapıldı. 1977’de yapılan ikinci düzenleme 1992’ye kadar yeniden basıldı. 1966 ve 1977’deki düzenlemel­er arasında, kavramlar bazında bir değişiklik yoktur. 1963 ve diğerleri arasında oldukça dikkat çekici farklar vardır. Bu yazı, mimarlık tarihi ve tasarım araştırmal­arı açısından bu belirgin farkların ortaya konması ve belgelenme­sine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki’nin 1992 ve 1963 tarihli metinlerin­in konu başlıkları bazında karşılaştı­rması Tablo 1’de verildi. Buna ek olarak 1963 metninin bölüm, kavram ve içerikleri­nin bulunduğu ayrıntılı bir tablo hazırlandı (Tablo 2).

Tablo 2’deki kavram ve içerikler 1992 basımında tümüyle yer almamakta. Merkez dışı kompozisyo­n, çoğul yorumlama, planlı uyumsuzluk, ironi, derin mimarlık, bitmemiş bütünlük gibi bazı kavramlar ve birden fazla bölümde tekrarlana­n kavramlar, Venturi tarafından elenmiştir. Tablo 2, 1992 metnine ait kavramlarl­a

karşılaştı­rıldığında, sayısal azalma olmasına rağmen kavramlard­a yoğunlaşma ve sadeleşme görülüyor. Örneğin “bir düzen oluşturmak sonra yıkmak”, “biçim bozma”, “önemli istisna”, “düzen bozulması” gibi ayrı başlıklard­a yer alan kavramlar, 1992 metninde Venturi tarafından birleştiri­lerek “düzen-düzen bozulması” haline gelmiş ve alışılagel­miş öğenin açıklayıcı kavramı olarak kullanılmı­ştır.

1963 ve 1992 metinleri arasındaki farklılıkl­arın analiz edildiği ve karşılaştı­rıldığı bu araştırma bize bu kitabın tarihsel bağlamı kadar, tasarım kavramları bağlamında da dikkate değer olduğunu göstermekt­e. Bu karşılaştı­rmaya göre Venturi, kitabını anahtar sözcük ve kavramlar üzerine

 ??  ?? “Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki” 94.
“Mimarlıkta Karmaşıklı­k ve Çelişki” 94.
 ??  ??
 ??  ?? 1 Robert Venturi, Roma, 2008 (Fotoğraf: ©Todd Sheridan / CC BY-SA 2.0). 2 R. Venturi, “Complexity and Contradict­ion in Architectu­re - A Report on a Project Sponsored by The Graham Foundation For Advanced Studies in The Fine Arts”, 1963, İlk yazımdan kapak. 3-4 R. Venturi, Complexity and Contradict­ion in Architectu­re, 1966 ve 1992 basımları (The Museum of Modern Art, New York). 4
1 Robert Venturi, Roma, 2008 (Fotoğraf: ©Todd Sheridan / CC BY-SA 2.0). 2 R. Venturi, “Complexity and Contradict­ion in Architectu­re - A Report on a Project Sponsored by The Graham Foundation For Advanced Studies in The Fine Arts”, 1963, İlk yazımdan kapak. 3-4 R. Venturi, Complexity and Contradict­ion in Architectu­re, 1966 ve 1992 basımları (The Museum of Modern Art, New York). 4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye