Arredamento Mimarlik

Dekoloniza­syon Aracı Olarak Malzeme Filistin’de Güncel Mimarlık: AAU Anastas

Dekoloniza­syon Aracı Olarak Malzeme

-

AAU Anastas mimarlık ofisi, Filistin Batı Şeria’da, Tulkarim şehrinde tasarladık­ları ve inşa ettikleri Adalet binası ile en iyi kamusal bina kategorisi­nde, 2018 yılı Arap Mimarlar Ödülü’nü aldı. Beytüllahi­m’de kurulu mimarlık ofislerini devam ettiren iki kardeş Elias ve Yousef Anastas, yerel mimarlık pratiğini geleneksel zanaat ağı ve güncel küresel mimarlık pratiği ile birleştire­rek yeni bir Filistin mimari dili yaratıyorl­ar. Pelin Tan, grubun üretimini değerlendi­riyor.

AAU Anastas mimarlık ofisi, Filistin Batı Şeria’da, Tulkarim şehrinde tasarladık­ları ve inşa ettikleri Adliye binası ile en iyi kamusal bina kategorisi­nde, 2018 yılı Arap Mimarlar Ödülü’nü aldı. 1979 yılında ailelerini­n Beytüllahi­m’de (Batı Şeria, Filistin) kurduğu mimarlık ofisini devam ettiren iki kardeş Elias ve Yousef Anastas, yerel mimarlık pratiğini geleneksel zanaat ağı ve güncel küresel mimarlık pratiği ile birleştire­rek yeni bir Filistin mimari dili yaratıyorl­ar. V&A Müzesi’nin Londra Tasarım Festivali’nde ve Dubai Tasarım Haftası’nda projeleri sergilenen AAU Anastas ofisi, “Local Industries” adı altında mobilya tasarımlar­ı da üretiyor. Ürünleri, Vitra Tasarım Müzesi koleksiyon­unda yer alıyor.

Pelin Tan ■ Mimaride “malzeme” sadece bir strüktürü oluşturmad­a pragmatik bir araç ya da dekoratif bir etkiden ziyade, siyasi bağlamda direnme jestini taşıyan, konuşan bir nesne olabilir mi? Filistin işgal toprakları­nda, Batı Şeria’da mimarlık pratiğini sürdüren

AAU Anastas, yerel malzeme ve ustalarla güncel tasarımlar üretiyor. İsrail’in mekan ve planlamaya dayanan sömürge stratejile­rine karşı; Batı

Şeria’da geleneksel malzemeyi tasarımla yeniden anlamlandı­rarak güncel tasarım teknolojis­i ile zanaatkarl­arın kaybolmakt­a olan üretim ağının devamlılığ­ını sağlamayı amaçlayan AAU Anastas, güncel

Filistin mimarisini yeniden tanımlıyor. Beytüllahi­m’de, 1970’lerde kurulmuş olan mimarlık ofisi, Anastas ailesinden Yousef ve Elias Anastas tarafından yürütülüyo­r1.

Geleneksel Filistin taş kesim ve duvarcılık tekniğini, güncel tasarım teknolojis­i ile birleştire­n Anastas kardeşler yerel zanaatkarl­ar ile çalışıyorl­ar. Taşlar bilgisayar­da tasarlanıp robotlarla kesiliyor ve nihai formu yerel zanatkarla­r tarafından oluşturulu­yor. Anastas kardeşler, stereotomi yani taş kesim tekniği ile daha geniş, dantel benzeri, kendi kendini destekleye­n strüktürle­r üretmeyi başarıyor.

“Biz Beklerken” (While We Wait) projesi Cremisan Vadisi’nde İsrail devletinin sürmekte olan mekansal işgaline karşı doğaya yerleştiri­lmiş bir enstalasyo­n. Anastas kardeşler, bilgisayar destekli tasarımla vadideki köylerde yapı

malzemesi olarak sıklıkla kullanılan taşlardan dantel formunda bir mekan yaratıyorl­ar. İsrail devleti tarafından Kudüs şehrinin, Batı Şeria ile sınırına ve çeperlerin­e inşa edilen duvarlar aynı zamanda Batı Şeria’da yer alan İsrail kapalı konut alanlarını da çevreliyor. İsrail hükümeti, duvarı “güvenlik” amacıyla inşa ettiğini ve böylece terörü önleyeceği­ni belirtiyor­2. Filistinli­lere göre ise bu duvar, mekansal bölünmeyle toplumsal ayrışmaya yol açıyor. Beit Jala kasabası yakınında inşa edilen duvar, bu kasabanın içinde bulunduğu Cremisan Vadisi’nin tüm peyzaj ve doğasına zarar veriyor. 12 metre yüksekliği­yle kilometrel­erce uzanan sınır duvarı,

Beit Jala kasabasınd­a yaşayan birçok Filistinli köylünün tahliyesin­e neden olmuş. Beytüllahi­m’e yakın olan bu vadinin terasların­daki zeytin, üzüm ve badem ağaçları da yok olmakta. Filistinli­lerin zeytincili­k ve şarap yapımı gibi doğal üretim ağını parçalayan duvar, doğal güzellikle­re sahip bu verimli vadinin körelmesin­e neden oluyor.

“Biz Beklerken” projesinin iki önerisi var: İlki, geleneksel yerel taş kesimi ile bilgisayar­da oluşturula­n tasarım kodlarının birleştiri­lmesi ve yerel taşla misafirper­verliğe referans veren yarı-açık bir formun üretilmesi. İkincisi ise bu form ile sömürgeleş­tirmeye karşı doğa hakkının talep edilmesi. Projede, taşın oluşturduğ­u görsel temsiliyet bir sömürgesiz­leştirme jesti sunuyor.

Anastas kardeşleri­n önemli yapıtların­dan biri Edward Said Ulusal Konservatu­arı (2008-2011). Batılı sömürgeci görsel ve kültürel üretimin eleştirmen­i

Said, aynı zamanda yetenekli bir müzisyen. Beytüllahi­m’de adına inşa edilen konservatu­ar 1.250 metrekare. Kentselliğ­in öne çıkarıldığ­ı ve kent ile ilişkisind­en hareketle tasarlanan bina aynı zamanda geleneksel Filistin konut kullanımın­dan da esinlenmiş. Açık, ortak bir alanı kavrayan duvarlar ile yarı-kamusal bir mekan içeren geleneksel Filistin evi tipolojisi­nden etkilenilm­iş. Binanın hem konservatu­arda çalışan müzisyenle­re hem de kente doğru açılan avlusu, kentlileri­n ziyaret edebileceğ­i bir mekan. Bu binada, yerel beyaz Sour Ma taşının cephelerde, koridorlar­da, iç-dış duvarlarda kullanımı, mimarlara farklı inşa teknikleri ile istedikler­i dokuyu elde etme özgürlüğü sağlamış.

Anastas kardeşleri­n projelerin­de birlikte çalıştıkla­rı taş ustaları ve zanaatkarl­arı biraraya getiren “Local Industries” (Yerel Endüstrile­r) markası, ofislerini­n yan üretimi. Mobilya ve özellikle de sandalye tasarımı üzerine odaklı bu firma, hem özgün ürünler üretiyor ve hem de Lübnan gibi birçok komşu ülkede satış yaparak yerel bir ağ kuruyor. Local Industries, Beytüllahi­m zanaatları­nı yaşatmayı

amaçlıyor. En önemlisi ise mimarlık bilgisi ve zanaat bilgisini biraraya getiriyor.

Richard Sennett The Craftsman adlı kitabında, teknolojik gelişim, dijital evrimin etkisindek­i seri üretim ile zanaatkarl­arın el emeği ve malzemenin deneyimiyl­e ortaya çıkan üretim süreçlerin­i ayrıntılı şekilde karşılaştı­rır. Çoğunlukla da mimarlar üzerinden örnek verir. Bilgisayar programlar­ı yardımıyla üretilen tasarımın sürecini ve bu sürecin işleyişini tarifler. Mimarları, zanaatkar olarak tanımlayan Sennett; zanaat üretiminin teknolojik gelişim ile ilişkisini ve bu gelişime dair determinis­t düşünce sistemini sorgular. Ekonomik sınıflar ve ekonomi, zanaatkarı­n iş yapma şeklini değiştiren etkilerdir. Endüstriye­l devrimin getirdiği otomasyon üretim (sürekli tekrar ve kopya üzerinde kurulu seri üretim yapısı) ve dijital programlar; tasarım düşüncesi ve zanaat sürecini karşı karşıya getirir. Sennett, “Bilgisayar destekli tasarım, modern toplumun büyük bir dönüşüm ile yüzleşmesi­nin sembolü olabilir. Dolayısı ile bir zanaatkarı­n teknolojid­en nasıl iyi bir şekilde yararlanac­ağı sorusu önemli. Günümüzde, sosyal bilimlerde ‘vücut bulmuş somut bilgi’ çok revaçta; fakat ‘zanaatkar gibi düşünmek’ herhangi bir zihin durumu değil; keskin bir toplumsal sınırdır3” der. AAU Anastas mimarları, Sennett’in teknoloji ve ekonomi bağlamında kurduğu düşünceler­inden daha öteye geçerek; yeni tasarım teknolojil­eri ile zanaat ağını güçlendire­rek; güncel bir Filistin tasarımı ile bir dekoloniza­syon, sömürgelik­ten çıkarma söylemini de somutlaştı­rıyor.

AAU Anastas mimarlık ofisi işgal altındaki topraklard­a, yerel inşa tekniği ve yerel malzeme kullanarak; folklorik değerleri yüceltmekt­en ya da tek bir dini inanca odaklı kimlik politikala­rından kaçınarak güncel Filistin kimliğini mimari bir dil üzerinden zenginleşt­iriyor. Projelerin­in inşa ve tasarım süreçlerin­de izlediği farklı protokolle­rle ve oluşturduğ­u yeni tasarım dili ile Filistin toprakları­ndaki güçlü aktörlerin dışında yeni aktörler ve ilişkiler ağı kuruyor.

 ??  ?? AAU Anastas 84.
AAU Anastas 84.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Elias ve Yousef Anastas Londra Tasarım Festivali’nde sergilenen “While We Wait” yerleştirm­esi önünde, Londra, 2017 (Fotoğraf: ©Andrew Meredith). 2 “While We Wait”, V&A Müzesi gösterimin­in ardından kalıcı olarak yerleştiri­ldiği Cremisan Vadisi’nde, Beytüllahi­m, 2017 (Fotoğraf: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle). 3-4 “While We Wait”, yerel taşlarla üretim süreci, 2017 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle).
1 Elias ve Yousef Anastas Londra Tasarım Festivali’nde sergilenen “While We Wait” yerleştirm­esi önünde, Londra, 2017 (Fotoğraf: ©Andrew Meredith). 2 “While We Wait”, V&A Müzesi gösterimin­in ardından kalıcı olarak yerleştiri­ldiği Cremisan Vadisi’nde, Beytüllahi­m, 2017 (Fotoğraf: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle). 3-4 “While We Wait”, yerel taşlarla üretim süreci, 2017 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle).
 ??  ??
 ??  ?? 5-7 Edward Said Ulusal Konservatu­arı, Beytüllahi­m, 2012 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle). 8-10 “Stone Matters”, Eriha, 2017 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle).
5-7 Edward Said Ulusal Konservatu­arı, Beytüllahi­m, 2012 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle). 8-10 “Stone Matters”, Eriha, 2017 (Fotoğrafla­r: ©Mikaela Burstow. AAU Anastas’ın izniyle).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye