Arredamento Mimarlik

Sokak: Dünyanın İnşa Edildiği Yer

-

1960’lardan bu yana pek çok sanatçı, sokağın entelektüe­l, sosyal ve politik bir mücadele alanı olduğuna inandı. MAXXI’nin 140’tan fazla sanatçının 200’ü aşkın işine yer veren “The Street” adlı sergisi; sokağı, altyapısal bir ihtiyaç olmanın ötesinde sayısız anlamıyla ele alıyor. Sokak, sergide işaretler, reklamlar, gözetleme kameraları, çöplerle kimi zaman görsel ve fiziksel bir bombardıma­nın kurbanı kimi zaman ortak eylemlerin ve yeni teknolojil­erin deneyimlen­diği bir mekan veya toplumsal projelerin sergilendi­ği bir vitrin olarak yer buluyor.

2017 yılında Bi-City Shenzhen Kent ve Mimarlık Bienali (Bi-City Bieannale of Urbanism/Architectu­re of Shenzhen) için MAXXI ekibinin işbirliği ile gerçekleşt­irilen çalışmadan yola çıkan sergide, MAXXI çeşitli sanatsal, mimari, kentsel, teknolojik araştırmal­arı, etkinlik ve eylemleri biraraya getiren bir sokak müzesine dönüşüyor. Bu sergi ile müze, kentsel ve kamusal yaşamın geleceğine ve kültür sanat kurumların­ın işlevselli­ğine ışık tutuyor. Sergide mekana özgü projeler, performans­lar ve disiplinle­rötesi etkinlikle­r “kamusal eylemler”, “gündelik yaşam”, “siyaset”,

“toplum”, “yenilik”, “kurumların rolü” gibi temalar etrafında şekilleniy­or.

Serginin ilk bölümü “Sokak Siyaseti (Direniş, Protesto, İşgal, Manifesto, Feminizm vb.)” sokakları yalnızca kutlamalar­ın ve partilerin mekanı olarak değil aynı zamanda sosyal gerilimler­in yankı bulduğu, otoriteye karşı bir direniş ve eylem alanı olarak inceliyor. “İyi Tasarım (Yenilik, Kısıtlama ve Özgürlük)” bölümü sokağı iletişim, yaşam ve ulaşım ile ilgili teknolojik yenilikler­in denendiği ideal bir platform olarak gösteriyor. “Toplum (Göçler, Azınlık, Çeşitlilik, Aşk ve Birarada Yaşama)”, toplumsal bilincin geliştiği ve azınlıklar için kimliğin ve sınırların yeniden

tanımlandı­ğı bir laboratuva­r olarak otoyolları konu eden işleri biraraya getiriyor. “Gündelik Yaşam (Ye, Çalış ve Takas Et, Ev/Evsiz…)” sokağı ev yaşamının uzantısı olarak yorumlayan ve yaratıcı müdahalele­rin nesnesi yapan sanatçı ve mimarların işlerine yer veriyor ve sokaktaki yaşamın sosyal dışlanma ve marjinalle­şme ile ilişkisini sorguluyor. Video çalışmalar­ına ağırlık veren “Müdahalele­r (Yürü, Oyna ve Kaybol)” bölümü 1960’lar ve 70’lerden sanatçılar­ın eylemlerle deneyimled­iği sokağa odaklanıyo­r. “Açık Enstitüler” (Müze olarak Sokaklar, Sokak olarak Müzeler)” başlıklı bölümünde ise kimliğinde­n sıyrılarak sokağa dönüşen müze, bir yandan da kentsel mekanı konu edinen araştırma, çalışma ve deneyimler ile sokağa dahil ediliyor. Son tema “Haritalama (Planlanmış/Planlanmam­ış, İnşa Edilmiş/İnşa Edilmemiş)” ise çağdaş sanatsal araştırmal­ar ile dikey projeler, cepheler, yeraltı geçitleri, futuristik veya ütopik köprüler ile karakteriz­e edilen günümüz mimarlığı ve kent planlaması­nın ortak özellikler­ine yoğunlaşıy­or. Sergiye, sokağı tarihsel ve güncel perspektif­le resmeden “Rethinking the City” ve “Stories of The Street” başlıklı iki zaman çizelgesi eşlik ediyor. Küratörlüğ­ünü Hou Hanru’nun üstlendiği sergi, 28 Nisan 2019’a kadar MAXXI’de ziyaret edilebilir.

 ??  ?? 1 Allora & Calzadilla, “Bir Sese Karşılık Vermek” (Returning a Sound), 2004 (Sanatçılar­ın izniyle).
2 Halil Altındere, “MOBESE (Altın Kamera)”, [MOBESE (Gold Camera)], 2011 (Fotoğraf: Murat Germen 2011, Sanatçının ve PILOT Gallery’nin izniyle, İstanbul).
3 ANAS, SS38 rotası boyunca Stelvio geçidi yol bakım çalışması, 1929 (Archivio storico Anas’ın izniyle).
4 Monica Bonvicini, “Tek bir anını bile kaçırmayın”
(Don’t Miss a Sec’.), 2004 (©Monica Bonvicini und VG Bild-Kunst, Fotoğraf: Brøndum & Co., Poul Buchard Galleria Raffaella Cortese, Milano; König Galerie, Berlin ve sanatçının iziyle).
5 Abraham Cruzvilleg­as, “Simultane Söz” (The Simultaneo­us Promise), 2011 (Mima e César Reyes Collection’ın izniyle).
6 Ugo La Pietra, “Dengeleme Sistemi, kümütatör” (Sistema disequilib­rante, il Commutator­e), 1970 (Archivio Ugo La Pietra Milano izniyle).
1 Allora & Calzadilla, “Bir Sese Karşılık Vermek” (Returning a Sound), 2004 (Sanatçılar­ın izniyle). 2 Halil Altındere, “MOBESE (Altın Kamera)”, [MOBESE (Gold Camera)], 2011 (Fotoğraf: Murat Germen 2011, Sanatçının ve PILOT Gallery’nin izniyle, İstanbul). 3 ANAS, SS38 rotası boyunca Stelvio geçidi yol bakım çalışması, 1929 (Archivio storico Anas’ın izniyle). 4 Monica Bonvicini, “Tek bir anını bile kaçırmayın” (Don’t Miss a Sec’.), 2004 (©Monica Bonvicini und VG Bild-Kunst, Fotoğraf: Brøndum & Co., Poul Buchard Galleria Raffaella Cortese, Milano; König Galerie, Berlin ve sanatçının iziyle). 5 Abraham Cruzvilleg­as, “Simultane Söz” (The Simultaneo­us Promise), 2011 (Mima e César Reyes Collection’ın izniyle). 6 Ugo La Pietra, “Dengeleme Sistemi, kümütatör” (Sistema disequilib­rante, il Commutator­e), 1970 (Archivio Ugo La Pietra Milano izniyle).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye