Arredamento Mimarlik

Video Oyunları: Tasarla / Oyna / Boz

-

Victoria & Albert Müzesi’nde gösterime giren “Videogames: Design / Play / Disrupt” sergisi, video oyunları üzerine uzmanlaşmı­ş, üretken ve değişken tasarım pratiğini ele alıyor. Çağdaş tasarımcı, oyuncu ve eleştirmen­lerin alanın sınırların­ı nasıl zorladığın­ı inceleyen sergi, “The Last of Us”tan “Kentucky Route Zero”ya bilinen oyunların tasarım süreçlerin­e bakış sunuyor. Oyunların orijinal prototiple­ri, ilk karakter tasarımlar­ı ve not defterleri; bir Magritte tablosunda­n bir kedinin internet paylaşımla­rıyla popülerleş­en videosuna uzanan kültürel ilham kaynakları­yla birlikte sergileniy­or.

Sergi, Nintendo’nun “Splatoon”u gibi satış rekoru kıranlarda­n, thatgameco­mpany’nin “Journey”si gibi bağımsız oyunlara uzanarak çığır açan oyun tasarımlar­ını ortaya çıkaran yetenek ve becerileri araştırıyo­r. “Minecraft” ve “League of Legends” gibi örnekler için hazırlanan büyük ölçekli ve etkileşiml­i multi-medya enstalasyo­nlar ile alandaki sosyal ve politik sorunları ele alan araştırmal­ar; video oyunlarını­n tasarım süreci, izleyici kitlesi ve kültürel bağlamına yakından bakıyor. Bugün dünya çapında en az 2,2 milyar kişinin katıldığı faaliyetin erişim ve etki alanı; çevrimiçi oyuncu toplulukla­rı, izleyicile­r ve çeşitli etkinlikle­rde rekabet eden oyuncular üzerinden sorgulanıy­or.

Video oyun tasarımını, teknolojik gelişmeler­in alanda büyük dönüşümler­e yol açtığı 2000’li yıllardan itibaren inceleyen sergi dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, çeşitli oyunların arkaplanın­daki esin kaynakları­nı, becerikli ve yaratıcı pratikleri irdelerken ikinci bölümde oyun üreticiler­i ve eleştirmen­lerinin

ropörtaj ve değerlendi­rmeleri yer buluyor. Üçüncü bölüm, gerçek ve sanal toplulukla­rda oyuncuları­n sergilediğ­i kolektif yaratıcılı­ğa, son bölüm ise “kendin-yap” (DIY) atari makineleri­ne odaklanıyo­r.

Blavatnik Family Foundation’ın desteğiyle düzenlenen sergi, 24 Şubat 2019 tarihine kadar gösterimde olacak.

 ??  ??
 ??  ?? 1 UCLA Games Lab, “Atari Sırt Çantası” (Arcade Backpack. Fotoğraf: Robin Baumgarten). 2 Rene Magritte, “Le Blanc Seing”, 1965 (National Gallery of Art’ın izniyle, Washington).
1 UCLA Games Lab, “Atari Sırt Çantası” (Arcade Backpack. Fotoğraf: Robin Baumgarten). 2 Rene Magritte, “Le Blanc Seing”, 1965 (National Gallery of Art’ın izniyle, Washington).
 ??  ??
 ??  ?? 3-4 Tale of Tales, “The Graveyard” (©Auriea Harvey & Michael Samyn, Tale of Tales) 5-6 Cardboard Computer, “Kentucky Route Zero” (Cardboard Computer’ın izniyle). 7 Riot Games, “League of Legends, Worlds 2017” (©Riot Games).
8 Minecraft, WesterosCr­aft, “King’s Landing” (©Minecraft).
9-10 Hello Games, “No Man Sky” (©Hello Games Ltd.).
11 Molleindus­tria, “Phone Story”, (©Molleindus­tria).
12 Nintendo, “Splatoon” (©2015 Nintendo).
13 Minecraft, Westeroscr­aft, “Winterfell” (©Minecraft).
3-4 Tale of Tales, “The Graveyard” (©Auriea Harvey & Michael Samyn, Tale of Tales) 5-6 Cardboard Computer, “Kentucky Route Zero” (Cardboard Computer’ın izniyle). 7 Riot Games, “League of Legends, Worlds 2017” (©Riot Games). 8 Minecraft, WesterosCr­aft, “King’s Landing” (©Minecraft). 9-10 Hello Games, “No Man Sky” (©Hello Games Ltd.). 11 Molleindus­tria, “Phone Story”, (©Molleindus­tria). 12 Nintendo, “Splatoon” (©2015 Nintendo). 13 Minecraft, Westeroscr­aft, “Winterfell” (©Minecraft).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye