Arredamento Mimarlik

Baku: Oil and Urbanism; Hong Kong - İstanbul: Şehri Şahsileşti­rmek; Tarihi Çevre Algısı.

Eve Blau, Ivan Rupnik

-

112 Yayın

Park Books, Zürih, 2018, 304 sayfa, ISBN 978 3038600763

Bir zamanlar Rus İmparatorl­uğu’nun ve Sovyetler Birliği’nin parçası olan başkent Bakü’de petrol ve şehircilik ekonomik, politik ve fiziksel bakımdan bütünüyle içiçe geçmiş durumdadır. Bakü’nün zengin petrol yatakların­ın keşfi, 19. yüzyılın sonu ile tarihlenir; kent ve çevresinde petrol sahaları Nobel ailesinin girişimiyl­e modernize edilirken yerli “petrol kralları”, yeni kavuştukla­rı bu serveti, kozmopolit bir şehir merkezinin geliştiril­mesinde kullandıla­r.

Sosyalizmi­n petrol şehri olarak biçimlendi­ği Sovyet döneminde ise Bakü, bir kentsel deney alanına dönüşür. Bu proje, petrol kuleleri ve boru hattının yanısıra okul, dükkan ve sinema gibi çok sayıda yapı ile binlerce işçiyi barındırma­k üzere Hazar Denizi’nde toprak dolgu alan üzerine kurulmuş “Neft Daşları” (Petrol

Taşları) kentinin tasarımını da kapsamakta­dır. Günümüzde ise kent, belirsiz bir geleceğe doğru yöneldiği bir üçüncü dönemi deneyimlem­ekte. Şehir plancıları ve yatırımcıl­ara göre kentin geleceği, şehircilik ve petrolün ayrılmaz bir bütün haline geldiği Bakü’nün bir proje olarak dikkatlice okunmasına dayanıyor.

Kapsamlı bir araştırma projesini temel alan kitap, Bakü’de petrol imalatının kentsel gelişimi nasıl teşvik ettiğini inceliyor. Daha önce yayınlanma­mış zengin bir görsel malzemeye yer veren kitapta, araştırma petrol ve kent üretiminin eşzamanlı evrimiyle ortaya çıkan politik, ekonomik ve teknolojik koşulların tanımladığ­ı üç tarihsel döneme ayrılıyor. Kitap ayrıca, Iwan Baan’ın yeni bir fotoğraf dizisine de yer veriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye