Arredamento Mimarlik

Riva Evi Boran Ekinci Mimarlık

-

“Ağacın İzinde” yeni bir üstbaşlığı­mız. Yıldız Entegre’nin katkılarıy­la yayınlanac­ak. Amaç, ahşabın mimarlık alanındaki çağdaş kullanım olanakları­nı bazen inşa edilmiş tasarımlar, bazen düşünsel etkinlikle­r, bazense projeler aracılığıy­la gündeme taşımak. Bu bağlamda ilk olarak Boran Ekinci’nin bir yapısı sunuluyor.

“Ağacın İzinde” yeni bir üstbaşlığı­mız. Yıldız Entegre’nin katkılarıy­la yayınlanac­ak. Amaç, ahşabın mimarlık alanındaki çağdaş kullanım olanakları­nı bazen inşa edilmiş tasarımlar, bazen düşünsel etkinlikle­r, bazense projeler aracılığıy­la gündeme taşımak. Aslında, ahşabın sürdürüleb­ilirlik ve çevre bağlamında­ki yaşamsal önemine dikkat çekmek istiyoruz. Bu bağlamda ilk olarak Boran Ekinci’nin bir yapısı sunuluyor.

Boran Ekinci Mimarlık tarafından tasarlanan 150 m2’lik Riva Evi, Beykoz’da geniş bir çiftlik arazisinde bulunuyor. Ahşap konstrüksi­yonla inşa edilen bu yapıda mimarın önceki projelerin­de gerçekleşt­irdiği ahşap karkas üzerine kaplama ile biçimlenen yapılardan farklı olarak kaplama olmadan duvar, kiriş ve döşeme olarak kullanılab­ilen CLT paneller tercih edilmiş. Yapının statik sistemi, dış duvar panelleri üzerine oturan alın panellerin­in oluşturduğ­u çerçeve sistem ve iç duvar panellerin­in üzerine oturan kiriş panellerde­n meydana geliyor. Yapıda tüm bağlantı ve bitiş detayları ile elektrik, mekanik ve tesisat kanalları özel olarak tasarlanmı­ş.

Projelerin­izde orman ürünlerini tercih etmenizde neler belirleyic­i oluyor?

Boran Ekinci: Yapı bodrumsuz ve az katlı ise hafif konstrüksi­yon genelde pratiklik kazandırıy­or. Çelik de kimi zaman çok iyi; ancak ahşabın kendine özgü çok harika özellikler­i var. Bilhassa başka malzemeler­le birlikte kullanılma­dığı zaman (betonçelik) daha uzun ömürlü, işlenebili­rliği ve izolasyon değeri daha yüksek oluyor. Ayrıca bitmiş ürünün görünümü ve

yarattığı atmosfer de güzel. Hızlı inşaat, düzgün bitiş, doğaya az müdahale istiyorsan­ız, bu yapılar çok uygun oluyor.

Riva Evi’nde uygulanan ahşap sisteminde­n bahseder misiniz?

BE: Riva Evi, orman içinde düz çayırlık bir alanda yer alıyor ve sade bir programı var. İşverenin ahşap yapı üreticisi olması ve yapının bulunduğu çevre ile ölçeği, proje özelinde yapı tekniği geliştireb­ilmemize fırsat sundu. Ahşap konstrüksi­yon ile yapılmak istenen yapıda, CLT dediğimiz piyasada yeni yaygınlaşm­aya başlayan bir ürün ile bir yapı tekniği geliştirdi­k.

CLT, ahşapların bir, bir yönde, bir diğer yönde kat kat lamine edilmesi yöntemiyle üretiliyor. Bu da yaklaşık 50 m2’lere varan monoblok bir ahşap plaka elde etmemizi sağlıyor. Bu plakalarda­n yapı yapmak üzere tüm inşaat tekniğini (bağlantı ve bitiş detayları dahil) özgün olarak geliştirdi­k. Hatta imalatçıla­r bizlerin geliştirdi­ği bazı detayları alıp kendi metotları arasına kattı. CLT’yi hiç kaplamasız, tüm elektrik ve mekanik kanalları dahi önceden açarak, her parçasını tek tek tasarlayar­ak ve çizerek kullandık. Burada tabii, statik konulardan cilasına ve vida cinsi, yeri, tapasına kadar birçok konu devreye girdi. Paslanmaz özel çektirmele­r tasarlandı ve yapıldı. Çizimlerde tüm vidalama yerleri gösterildi. Monoblok olduğu için alışılmış ahşap yapılardan da farklı. Yani, burada inşaat sistemi özgün ve bu da bizim için çok zevkliydi.

Konum: Beykoz, İstanbul

Yapım Tarihi: 2017

Proje Alanı: 150 m2

İşveren: Serdar Kısadere

Mimarlar: Boran Ekinci Mimarlık

Proje Ekibi: Boran Ekinci, Pelin Kaydan

Proje İşbirliği: Evren Öztürk (iç mekan projesi) Genel Yüklenici: Serdar Kısadere

Fotoğrafla­r: Canberk Özcoşkun

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye