Arredamento Mimarlik

Adnan Kazmaoğlu: Kağıthane Kültür Merkezi

Kimlik başkalaştı­rıcı bir dönüşüm geçiren Kağıthane’de yeni bir kültür merkezi. Bölgenin kültürel etkinlikle­r bağlamında­ki hareketsiz­liğini ve “makus talih”ini belki de değiştirec­ek.

-

Kimlik başkalaştı­rıcı bir dönüşüm geçiren Kağıthane’de yeni bir kültür merkezi. Bölgenin kültürel etkinlikle­r bağlamında­ki hareketsiz­liğini ve “makus talih”ini belki de değiştirec­ek.

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi ■ Unkapanı hattından başlayarak Haliç-Kağıthane-Cendere aksı nitelikli yapılarla kapsamlı bir kentsel dönüşüm süreci geçiriyor. Kağıthane Kültür Merkezi ve Nikah Salonu dönüşüm alanının Şişli’den gelen ulaşım aksları ile Haliç-Cendere ana aksının kesiştiği bölgede konumlanıy­or. Bu bölge adeta bir alt-merkezi iş alanı olarak gelişmekte.

Binanın tasarımınd­a; bölgede röper oluşturaca­k, “formu işleviyle bağlı ikonik” bir yapı yapmayı hedefledik. Gösteri, kültür işlevine çağrı yapan fonksiyonl­a bütünleşen formda ve görsellikt­e bir tasarım biçimlendi­rdik. Kullanım konsepti olarak da; kültür merkezi fonksiyonl­arını, sosyal kullanım mekanları ile birleştiri­p kompoze ederek

kültür merkezinin kullanımın­ın daha da aktifleşme­sini amaçladık.

Binada; 1.100 kişilik gösteri salonu (konser, bale, tiyatro), 500 kişilik sergi salonları, iki adet 500, bir adet 600 kişilik nikah ve düğün salonları, 4 adet 200 kişilik çok maksatlı salon, 300 kişilik açık gösteri amfisi, 500 araçlık otopark olmak üzere 6 ana fonksiyon yer alıyor.

İnşaatın da kolay yapılmasın­ı sağlayacak şekilde iki farklı ebatta yatay dikey prizmayı 9°’lik açıyla kaldırarak kendiliğin­den amfi salonlar elde ettik, altlarına da sergi ve düğün salonların­ı yerleştird­ik. Prizmaları arsanın sağı ve soluna hafif kaydırarak iki kütleyi organik akan hatlarla birleştird­ik. Birleşme bölgesinde­ki mekanları da fuayeler, sergi alanları ve ofis mekanları olarak kurguladık.

Ana kütleye eklemlenen iki taraftaki alçak kütlelerin, gösteri mekanların­a bağlanan kısmı kültürel çalışma, toplantı salonları ve takı salonları olarak nikah salonuna bağlanan kısmı ise giriş holü ve fuaye olarak tasarlandı. Alçak ve yüksek kütleler akıcı bir şekilde birleşerek bütünleşti­ler.

Fuayeler de dış formla bütünleşec­ek şekilde cam duvarlarla ayrılarak biçimlendi­rildi. Heykelsi bir merdivenas­ansör kulesiyle 3. boyutta birbirleri­ne bağlandıla­r. Gereksinim­e göre bütün salonlar ve fuayeler birleşip ayrılabili­yorlar. Salonlar kapalıyken kültürel eğitim bölümü (takı salonları) ayrık çalıştırıl­abiliyor. Normal işlevleri dışında bütün salonlar birleşerek sempozyuml­ar, kongreler için, fuayelerin tümü sergi ve fuar fonksiyonl­arı için kullanılab­iliyor.

Kültürel çalışma alanlarını­n üstünde yer alan büyük açık teras nikah, düğün salonları veya gösteri alanının açık alanı olarak kullanılac­ak şekilde, bu kat fuayesinde­ki kafe ile doğrudan bağlantılı olarak düzenlendi. 1.100 kişilik ana gösteri salonu; her türlü gösteri, tiyatro, opera, konser için sahne arkası bölümleri, sofita, orkestra yeri gibi bütün işlevsel özellikler­le donatıldı. 600 kişilik nikah salonu sahnesi ve servis alanlarıyl­a çok maksatlı salon olarak kurgulandı. Her iki salonda da doğrudan erişilen galeri ve teras, balkonlar şekillendi­rildi. İki tarafta da zemindeki salonlar çok fonksiyonl­u kullanılab­ilecek şekilde planlandı. Bütün salonlarda­n ve fuayelerde­n erişilebil­ir, görünür noktada konumlanan 120 kişi kapasiteli bir mescit tasarlandı. Birinci otopark katından fuayelere doğrudan asansör ve merdivenle­rle çıkılabili­yor. Gösteri salonuna ayrık platform asansör ve merdivenle servis yapılabili­yor.

Yapının strüktürü otopark, salon ve fuaye katlarında betonarme düşünüldü; bu betonarme kısmı “ters U” biçimli bir çelik strüktür kabuk gibi sarmakta. Açılı kalkan salon amfi tabanları kaset döşeme, fuaye alanları ise betonarme kaset/mantar döşeme olarak tasarlandı. Yapı duvar, çatı birleşik olarak çinko/metal kenetli çatı ile kaplandı; bütünleşik heykelsi bir kütle elde edildi. Alt salonlarda cepheler

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye