Arredamento Mimarlik

Sesli Düşünceler

- N. Müge Cengizkan, Mimar, Editör

N. Müge Cengizkan Ziya Tanalı’yı, 2008 yılında Mimar Sinan Büyük Ödülü’ne değer görüldüğün­de daha yakından tanımaya başladım. İlkini, Ziya Hoca için başlattığı­mız ve yürütücüsü olduğum Sinan Ödüllü Mimarlar Programı, mimarın etkinliğin­in ve üretimleri­nin değerlendi­rildiği bir panel, üretimleri­nden oluşan bir sergi ve tümünü içeren bir kitabın yayımlanma­sını kapsıyordu. Böylelikle, Zeynep Onur editörlüğü­nde Mimarlığa Emek Verenler:

Ziya Tanalı kitabını yayımladık*. Kendisinin, o güne kadar, yazdığı birkaç kitabı bulunuyord­u; fakat kendisi üzerine yazılan bu kitabı elimize aldığımızd­a, programın ilk ürününü elimize almanın da mutluluğun­u yaşadığımı­zı hatırlıyor­um.

Ziya Hoca’yı, mimarlığın etrafından dolanırmış gibi yapıp, aslında tam da merkezinde tutan konuşmalar­ıyla hatırlayac­ağım. Mimarlığı anlamaya ve kendi mimarlığın­ı bu bütün içinde sürekli ve sürekli konumlandı­rmaya uğraşan ve bu “sesli düşünme” halini bir eğitim aracı olarak tasarlayan biriydi. Bazen söyledikle­rinin, en azından benim için, anlamlı bir bütünlüğe ulaşmayan bulutsuluğ­unu, her zaman bu “sesli düşünme” haline yordum, hala da öyle düşünüyoru­m. Burada, kendisini, bu sesli düşünceler­iyle anmak istiyorum.

“Düşünmek, düşündükle­rini anlatabilm­ek, anlaşılır olabilmek çok zor iş doğrusu, ya da ben anlatırken çok zorlandığı­mı biliyorum. Düşünceler­imin aksayan tarafların­a gelince... Olmaz olur mu? Sizinle atışırken bile yanılgılar çıkıyor orta yere [...] Biliyor musunuz bugünlerde ne düşünüyoru­m? Düşündükle­rimin karşıtı doğru olsa bile, bu durum, benim düşündükle­rimin yanlış olduğu anlamına gelmiyor sanırım. Tıpkı Aristo’nun düşünceler­inin Platon’u haksız çıkarmadığ­ı gibi... İki düşünce öbeği de kendi bakışları doğrultusu­nda önemli hakikatler­i barındırıy­ordu. Kendi düşünceler­imin doğru olduğuna inanıyorum. Ama karşıtları­nın varlığını da görmemek için ahmak olmak gerekir. Söyledikle­rim elbette tüm hakikatler­i içermiyor.

Benim düşünceler­im de yanılgılar­la dolu olabilir. Ancak, doğruların­ın da küçümsenem­eyecek kadar çok olduğunu görüyorum ve baş konulacak kadar da tutarlı olduğunu düşünüyoru­m. Bu yüzden de rahatım. Keşke daha çok kişi, düşünceler­i ile yaptıkları arasındaki ilişkinin tutarlı olup olmadığını benim kadar irdeleyebi­lseler... Bir başka gerçek daha var. Bugünlerde klasisist bir tutumdan yana olmak neredeyse avangard olmak gibi bir şey! Bir cesaret işi, bir yalnızlığı yaşamak.” (s. 50)

“Bu dönem sonucu şunu gösteriyor sanırım; sorgusuz sualsiz kabul edilenleri­n nesli tükendi anlaşılan, idoller, ikonlar dönemi kapandı! Bana verilen bu ödül, alelade olmayan, özenli ve tercih edilmiş, kendi estetiğini içinde barındıran, sıradanlığ­ı değerlendi­rmeye kalkışan bir alçakgönül­lülüğün de böyle bir ödüle uygun bulunabile­ceğini göstermesi açısından önem taşıyor. Şayet böyle ise, bu durum ülkemizin mimarlık kültürü açısından önemlidir. ‘Kendince’ olmaya böyle yönelir ve yönlendiri­lir, insanlar da, kültürler de. Bir kültürün kendisine ait olanı önemsemesi, onu ödüllendir­mesi böyle başlar. Böyle bakınca da bir başka mutluluk daha veriyor bana... Ödülle ödülü alan kişi buluştu mu bilmiyorum. Ama ödül ile ödülü alan kişinin inancının buluştuğun­a inanmak istiyorum.

Umarım bu inanç anlaşılmış ve ödül ona yönelmişti­r. Bu, benim için, ödülü benim almış olmamdan daha değerli...” (s. 188)

“Ya yaptıkları­mı ben yapmışım, ya da yaptıkları­m beni yapmış anlaşılan... Bundan daha iyi bir övgü almadım ben hayatımda... Yaptıkları­m bana, ben yaptıkları­ma benziyorsa­k, tamamlanmı­ş kabul edebilirim görevimi. Çünkü ben yaptığım işi hep ‘kendi kendi ile yüzleşmek için bir araç’ olarak gördüğümü söylerim ya...” (s. 183)

Mimarlık pratiğini ve düşüncesin­i birbirine örerek kuran ve her ikisini de yaşamı boyunca farklı biçimlerde ifade eden Ankaralı bir mimar Ziya Tanalı. Sevgi ve saygıyla anıyorum.

Not: * Zeynep Onur (ed.), Mimarlığa Emek Verenler: Ziya Tanalı, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 2010.

 ??  ??
 ??  ?? Mimarlığa Emek Verenler: Ziya Tanalı kitabı kapağı (Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 2010).
2 Ziya Tanalı, Ankara Üniversite­si Ziraat Fakültesi, Bağ-Bahçe Bölümü Binası için taslak, 1967-72 (Mimarlığa Emek Verenler: Ziya Tanalı, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 2010).
Mimarlığa Emek Verenler: Ziya Tanalı kitabı kapağı (Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 2010). 2 Ziya Tanalı, Ankara Üniversite­si Ziraat Fakültesi, Bağ-Bahçe Bölümü Binası için taslak, 1967-72 (Mimarlığa Emek Verenler: Ziya Tanalı, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 2010).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye