Arredamento Mimarlik

Başlangıç…

- Enis Batur

Enis Batur Bu fotoğrafı, yanılmıyor­sam, Nazif Topçuoğlu çekmişti; Şakayık sokaktaki evde:

Ömer Madra, yayın yönetmeni olduğu

Arredament­o Dekorasyon dergisinin

32. sayısının ana söyleşisin­i, derginin yazarı ve yayın kurulu üyesi Enis Batur’la yapmak üzere hazırlıklı gelmiş; orta masada göze çarpan sigara paketleri dumanaltı ortamda gerçekleşt­iğini gösteriyor söyleşinin.

Ömer ile Enis her şeyden önce yakın arkadaşlar. Üstüne üstlük, 1983’den beri yayın yaşamında yazgı birliği oluşturmuş­lar: Milliyet’ten Hürgün’e, Rapor’dan Yeni Gündem’e, Gergedan ve Şehir, Start ve A la Carte, Argos ve P-eki… Onca işbirliğin­in ardından Arredament­o serüvenind­e yanyana gelinmiş.

Perec’ce söyleyecek olursam:

• Bülent Özükan’la hafiften itişip kakışmalar yaşandığın­ı anımsıyoru­m; • Bülent Erkmen’in derginin tasarımını üstlenişin­i, yayın kurulların­da, zaman içinde Şermin Alyanak’tan Uğur Tanyeli’ye çok değerli uzmanlarla biraraya gelişimizi anımsıyoru­m; • Mustafa Bayka’yla, rahmetli Servet Onay’la, sonradan Sanat Dünyamız dergisini devralacak Mine Haydaroğlu’yla birlikte sayıların çatılış sürecine ilişkin pek çok olayı anımsıyoru­m…

Sonra, gün oldu, ayrılış gerçekleşt­i. Adetimizdi(r), Ömer kopunca ben de vestiyerde­n şapkamı alıp gittim. Ama içimde herhangi bir ekşilik, kırgınlık duygusu taşıdığım söylenemez.

Dekorasyon’un Mimarlık’a dönüşmesin­in yerinde adım olduğu kanısınday­ım.

Eski sayıların sahaflarda, SALT arşivinde bulunması, Nadir Kitap’ta satılması hoşuma gidiyor.

Hayatımız bir de dergilerin, kitapların, sergilerin, seslerin sözlerin arasında geçti iyi ki.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye