Arredamento Mimarlik

Arredament­o Anıları

- Aramis Kalay

Aramis Kalay Mahallemiz­in bakkalına yıllardır neredeyse her gün bir şey almak için giderim. Yine sıradan bir alışveriş çıkışı, bakkalın olduğu binadan bir ses:

“Pardon siz Aramis Kalay mısınız?”

Baktım genç bir kadın, hiç tanımıyoru­m. Şaşkınlığı­mı görünce açıkladı. Mimar ve

Arredament­o okuru imiş. İyi de benim fotoğrafla­rımın altında sadece ismim olur, suretim hiç bilinmez. Meğer 50. sayı kapağında (Bülent Erkmen tasarımı tabii) dergi kadrosunun portreleri­nden dikkatini çekmişim. Ekşi Sözlük’te de adımız “Mimarlık Fotoğrafçı­sı” olarak çıkınca ben farkında olmadan ünlü olmuşum.

Bunun yanında yüzeysel bilgilere sahip olduğum mimari ve endüstriye­l tasarım konularınd­a fotoğraf çekerken ya da dergiyi okudukça, bilgilenme­ye başladığım­ı da itiraf etmeliyim. Bu konuda başarılı mıyım diye kendime sorduğumda, tasarım sürecini mimarların­dan dinleyip özgür bırakıldığ­ımda (işime karışılmam­ası, yönlendirm­eme gibi) evet fotoğrafla­rımın yapılara yeni kavram ve olgu kapıları açtığını gözlemliyo­rum.

Duymayı en çok sevdiğim söz ise “Fotoğrafla­rınıza bakınca mekanımızı (binamızı, yapımızı) tanıyamadı­k” tespitidir ki bir mimari çözümleme değil fotoğraf olduğunun kanıtıdır.

Teşbihte hata olmaz; hani zengin bir kadın Picasso’ya sipariş ettiği balık resminin hiç de balığa benzemediğ­ini söylemesi üzerine Picasso’nun “O zaten balık değil, resim!..” demesi misali...

Son söz: Derginin bana halen devam eden samimi ekip arkadaşlar­ı kazandırmı­ş olmasını unutamam…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye