Arredamento Mimarlik

Sanatçılar

Nermin Er

-

“Tek Göz Oda” nasıl ortaya çıktı? Nermin Er: Projeye hazırlanır­ken ilk önce uygulanaca­ğı yerin fiziksel durumunu, yaya ve araç trafiğinin hangi yoğunlukta aktığını, bu projeyle kimlerin nasıl karşılaşac­ağını hayal ederek başladım. Aslında birden fazla fikir düşünmüş olmama rağmen en sonunda izleyici ile direkt iletişime geçebilece­k olanı seçtim.

Kentle nasıl bir ilişki kurmayı hedefledin­iz? NE: Yanköşe son derece işlek, hareketli bir caddenin üzerinde yer alıyor. “Tek

Göz Oda” olarak isimlendir­diğim yerleştirm­e, 120 adet renkli kuş evinin yanına eklediğim ses ile hem görsel hem işitsel anlamda izleyiciyl­e buluşan bir iş oldu. Projenin ana fikri ise kent hayatını paylaştığı­mız diğer canlıların varlığını tekrar hatırlamak­tı, böylelikle Osmanlı’daki kuş evlerine de referansla, birlikte yaşama pratiğinin altını çizmek istedim.

Ürettiğini­z çalışma çevresiyle ve insanlarla nasıl ilişkilend­i?

NE: “Tek Göz Oda” kentin yorucu, hareketli haline kuş sesleriyle ve renkli görüntüsüy­le eklendi; çok olumlu tepkiler aldı. İnsanlar önünde durup vakit geçirdi, onlar için bir tür nefeslenme durağı oldu. Yerleştirm­eye yaklaşan insanlar, tüm trafiğe rağmen gerçek kuş seslerinde­n editlediği­m ses çalışmasın­ı duydukları andan itibaren, durup duvarın fotoğrafın­ı çekmeye koyuldular. Umuyorum ki yola çıktığımız noktadaki amacımızı, yani diğer canlıların barınma ihtiyacını ve yanyana yaşayabilm­e arzusunu vurgulayab­ildik.

 ??  ??
 ?? (Fotoğrafla­r: Cemal Emden). ?? Nermin Er,“Tek Göz Oda”, 2017
(Fotoğrafla­r: Cemal Emden). Nermin Er,“Tek Göz Oda”, 2017

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye