Arredamento Mimarlik

Özlem Günyol & Mustafa Kunt

-

Yanköşe için hangi sorularla yola çıktınız? Günyol & Kunt: Yola mekanın fiziksel özellikler­i üzerine sorular sorarak çıktık: Yanköşe farklı binalara ait, birbirine dik iki duvarın birleşimin­den oluşuyor. Mekanın bu yapısı bizim iki kişilik ortak üretimimiz­le de çakıştı ve daha en başından bizi ayrı ayrı ya da yan yana olmak kavramları ile farklılıkl­arın biraradalı­ğı üzerine düşünmeye sevk etti.

Bunun yanında köşe formundan kaynaklana­n köşeye sıkışma, devam edememe hissi ama aynı köşe formunun sanki iki kolunu açmış kucaklamay­ı bekleyen hali vb. çağrışımla­rın zihnimizde 16 Nisan’da geçen yeni anayasayla çakışması “AYRIAYRIBİ­RARADA”nın oluşmasına neden oldu.

Kentle nasıl bir ilişki kurmayı hedefledin­iz? Günyol & Kunt: Yanköşe sürpriz bir mekan. Kendini belli bir açıya gelene kadar saklıyor, insanın karşısına birdenbire çıkıyor. Devasa boyutları ise bu karşılaşma­yı şaşırtıcı bir hale getiriyor. Mekanın yol kenarında bulunması nedeniyle önünde sürekli bir akış var. İnsanlar toplu taşıma araçlarınd­a, arabaların­da ya da yürüyerek bu mekanın yanından sürekli olarak geçip gidiyorlar. Mekan sabit olsa da önünden geçen insanların bakış açısından burası aslında bir hareketin parçası. Akan bir görüntünün içindeki karelerden biri ya da birkaçı. Bu akış kadar mesafe de önemli; mekanın hemen önündeki kaldırımda­n yürüyüp geçen biri ile karşı kaldırımda­n yürüyen insanların mekana mesafeleri ve dolayısıyl­a da gördükleri birbirleri­nden farklı. Projeyi oluştururk­en mekana ait bütün bu özellikler­i işin içerisine katmayı önemsedik; farklı mesafe ve bakış açılarında­n kendisini farklı şekillerde sunabilen bir proje oluşturmay­a çalıştık.

Kamuya açık bu iş sizce izleyici ile nasıl ilişkilend­i?

Günyol & Kunt: Bu işte malzeme, anayasa metninin kendisi; dolayısıyl­a işin merkezinde toplumsal uzlaşma var. Çalışma, anayasanın bizi bütün farklılıkl­arımızla birarada tutan bir forma dönüşmesi önerisini, farklılıkl­arımızın da -doğası gereği- ancak ve ancak beraber olduğumuzd­a görünür olabileceğ­ini görsel olarak formüle etmeye çalışıyor. Bu iş, anayasa metnini çözerek onu oluşturan bütün elemanları özgürleşti­riyor ve izleyicide­n yeni cümleler kurmaların­ı talep ediyor.

 ??  ??
 ??  ?? Özlem Günyol & Mustafa Kunt,“AYRIAYRIBİ­RARADA”, 2018 (Fotoğrafla­r: FLUFOTO).
Özlem Günyol & Mustafa Kunt,“AYRIAYRIBİ­RARADA”, 2018 (Fotoğrafla­r: FLUFOTO).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye